Gadgets

De afstandsbediening van de toekomst zit al in onze zak

Redactie MannenNieuws1164 views
afstandsbediening

Er is vrijwel geen huis te vinden zonder minimaal één afstandsbediening. In ieder geval eentje voor de televisie, maar waarschijnlijk ook voor de dvd-speler, de digitale televisie, de radio en nog veel meer. Het lijkt wel alsof er voor zo`n beetje alles tegenwoordig wel een zapper te vinden is. Daardoor gaan ze eigenlijk tegen datgene in waarvoor ze gemaakt zijn: namelijk om de bediening van apparaten wat makkelijker te maken. Teveel afstandsbedieningen zorgen standaard voor de nodige frustratie. Ten eerste dat je de goede moet zien te vinden en ten tweede dat je vrouw ze standaard zo heeft `opgeruimd` dat je eerst een half uur moet zoeken voordat je hem vindt. Gelukkig kan het een stuk makkelijker, met de universele afstandsbediening.

De nieuwe universele afstandsbediening

De meeste mannen houden van gemak, vandaar dat een universele zapper bij velen in gebruik is. Een blog over de universele afstandsbediening klinkt echter een beetje als een reclamespotje die twintig jaar te laat is uitgezonden. Als je het hebt over universele afstandsbedieningen voor de televisie dan is dat zeker waar. Maar ook in afstandsbedieningenland hebben ze niet stil gezeten. Een moderne zapper kan inmiddels veel meer dan alleen alle merken televisies aan of uitzetten. Hij kan dat ook met je radio, je dvd-speler, je digitale tv box, je versterker en nog vele anderen. En dat is allemaal nog maar het begin. De toekomst van de afstandsbediening zit namelijk al in je zak. Maar daarover straks meer.

Hoe werken ze?

De reden waarom dit allemaal kan, komt door de werking van de meeste remote controllers. Die werken gelukkig allemaal volgens hetzelfde principe, met infrarood licht. Iedere knop op je afstandsbediening geeft een bepaald signaal naar het ontvangende apparaat, waarna deze de gewenste actie toepast. Dit is natuurlijk super simpele techniek als je het vergelijkt met hoe computers zich hebben ontwikkeld. Toch hebben we ze nog steeds nodig en is het juist de simpelheid die afstandsbedieningen makkelijk maken.

Waar komt de zapper vandaan?

De techniek zelf is ook al zo oud als de wereld. De eerste afstandsbediening werd zelfs al uitgevonden voor de Tweede Wereldoorlog. Deze werkte overigens alleen voor radio`s. Dat was ook niet zo gek aangezien in die tijd überhaupt nog niemand een televisie in huis had. De afstandsbediening voor de tv kwam pas in de jaren vijftig. Deze eerste afstandsbediening zag er uit als een soort föhn en was duidelijk niet heel makkelijk in de hand te houden. Het idee van uitvinder Adler was dat de afstandsbediening de dood van de tv reclame zou betekenen, doordat iedereen zou gaan zappen als er reclame op tv was. Helaas is die voorspelling nooit uitgekomen.

Universele afstandsbediening

Het probleem was natuurlijk dat met het toenemen van het aantal apparaten en merken door de tijd heen, de hoeveelheid afstandsbedieningen ook toenam. Om de een of andere rare redenen vonden fabrikanten het leuk om voor iedere nieuwe lijn televisies een nieuw protocol te bedenken en dus een nieuwe afstandsbediening. Met een beetje pech heb je dus zo een hele rits zappers in huis. voor ieder apparaat eentje. De universele afstandsbediening bestaat inmiddels dus al jaren en kun je bij iedere nieuwe televisie herprogrammeren zodat hij ook met het nieuwe apparaat werkt.

Nieuwe toepassingen afstandsbediening

Afstandsbedieningen zijn er in meerdere soorten en maten. De meesten werken met infrarood licht. Het voordeel hiervan is dat ze goedkoop zijn, dat je het licht niet ziet en dat iedere peuter weet hoe ze werken. Je drukt op een knopje en er gebeurt wat. Het enige nadeel is dat ze een kort bereik hebben en dat ze een directe lijn moeten hebben, zonder iets ertussen. Als je van achter de bank probeert om je tv aan of uit te zetten, dan gaat dat niet lukken. Speciaal daarvoor zijn er ook zappers die werken met een radiosignaal. Dit signaal weerkaatst en heeft een langer bereik. Het werkt dus ook met blokkades ertussen. Een goed voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld je autosleutel of de controller van een drone.

Meer of minder apparaten

Een afstandsbediening die alles tegelijk kan, is natuurlijk erg lastig te maken. Bovendien wil je niet dat iedereen er zomaar met je auto vandoor kan gaan. Wat wel kan is een afstandsbediening die alle apparaten met een infrarood signaal bundelt. Dit zijn in de praktijk de apparaten die je in huis gebruikt. Afhankelijk van hoeveel je er hebt, kun je een universele afstandsbediening kopen die er meer of minder kan bedienen. De meer simpele varianten kun je voor twee apparaten tegelijk gebruiken: bijvoorbeeld de televisie en de dvd speler. Vaak heb je wel de mogelijkheid om uit meerdere apparaten te kiezen. Heb je dan nog steeds een overschot aan afstandsbedieningen in huis? Ga dan voor het echte werk en kies een exemplaar die er 4, 8 of zelfs tien tegelijk kan bedienen. In principe hoeft dit ook helemaal niet duur te zijn.

Het echte werk

Toch zijn deze universele afstandsbedieningen waarschijnlijk maar een tussenfase. De nieuwe generatie remotes komt er namelijk aan. Het bijzondere daaraan is dat je het apparaat waarschijnlijk al hebt, maar hem nog niet als afstandsbediening gebruikt. Het gaat dan om je smartphone. Het zou natuurlijk ideaal zijn als je die standaard als zapper kunt gebruiken. Het enige probleem is dat tot nu toe smartphones niet standaard zijn uitgerust met een infrarood signaal. Wat ze wel standaard hebben is bluetooth en wifi. Er zijn dus twee manieren hoe je jouw smartphone kunt gebruiken als afstandsbediening.

Smart afstandsbediening

De wifi optie, dus via het internet, is een veel besproken variant. De toepassingen daarvan zijn in wezen eindeloos. Elk apparaat dat een connectie heeft met het internet kun je in principe bedienen met je smartphone. In tegenstelling tot een normale afstandsbediening zijn de toepassingen bovendien veel groter. Zo kun je bij de nieuwere generatie drones de besturing al via je smartphone laten lopen. Ontwikkelaars hebben dit inmiddels ook door en zijn druk bezig om steeds meer apparaten `smart` te maken. Oftewel, met een verbinding met het internet. Het is waarschijnlijk nog een kwestie van jaren voordat iedere nieuwe televisie een smart tv is en dus bediend kan worden met een smartphone. Zeg maar dag tegen je afstandsbediening. Bovendien heeft iedereen hem dan standaard in zijn zak en hoef je hem ook niet eerst te gaan zoeken.

Tussenstation voor je smartphone

Wil je zolang niet wachten, dan is er ook een tussenoplossing beschikbaar. Je kunt namelijk ook een tussenstation kopen. Die is in staat om het bluetooth signaal van jouw telefoon te ontvangen en die om te zetten in een infrarood signaal. Met behulp van een speciale app kun je op die manier toch je smartphone gebruiken als een afstandsbediening. Het voordeel is dat de hoeveelheid apparaten die je zo kunt bedienen behoorlijk groot is. Vaak wel tien of elf. In de praktijk dus ieder apparaat in huis. Het enige dat je moet doen is zorgen dat het tussenstation een directe lijn heeft met ieder van de apparaten. Anders werkt het natuurlijk niet. Voor de rest is het zappen geblazen. Zoveel als je maar wilt.

Leave a Response