Nieuws

Energie besparen: 10 praktische tips

Redactie MannenNieuws1287 views
energie-besparen-tien-tips

We hebben allemaal al honderden keren gehoord hoe kwetsbaar het milieu is en dat we energie moeten besparen. Toch doet nog lang niet iedereen dat. Toch kun je veel winnen bij het besparen van energie. Niet alleen is het goed voor het milieu, maar ook nog eens voor de portemonnee. Veel manieren van energie besparen leveren meer geld op dan dat ze kosten. Bovendien hoeft besparen helemaal niet oncomfortabel te zijn! Wij geven je 10 praktische tips om thuis energie te besparen.

1.      Goede isolatie

Het besparen van energie door middel van goede isolatie is een grote stap. Je hebt er vaak een flinke verbouwing voor nodig om de isolatie goed op orde te krijgen, zeker in oudere woningen. Aan de andere kant kan het – zeker wanneer je toch al verbouwplannen had – een groot voordeel opleveren. Er is weinig dat zo veel energie bespaart als een laag goed isolatiemateriaal!

2.      Dubbel of driedubbel glas

Moet er nieuw glas in de ramen? Stap dan over naar een beter isolerende glassoort. Er zijn allerlei varianten van dubbel glas op de markt, waarbij de ene soort beter isoleert dan de andere. Nóg betere isolatie krijg je met driedubbel glas! Hierdoor gaat er nauwelijks warmte verloren in de winter en stijgt de binnentemperatuur haast niet in de zomer.

3.      HR Cv-ketel

Je hebt misschien een oude woning zonder cv-ketel. De kans is echter groter dat je wel een Cv-ketel hebt, maar geen goede. Vooral woningen met een ketel ouder dan 10 jaar verspillen veel energie door inefficiëntie. Een Hoog-Rendement ketel (Hr-ketel) is de oplossing: deze werkt vele malen efficiënter en bespaart jou de nodige euro’s. Een Cv-ketel hoeft helemaal niet zo duur te zijn: bij CVkoopjes.nl vind je goede ketels die bijzonder efficiënt zijn en flink wat stroom kunnen besparen.

4.      Zuinige apparaten

Je hebt vast nog meer apparaten in huis, zoals een wasmachine, wasdroger, vaatwasser, diepvries en koelkast. Al deze apparaten gebruiken stroom – maar de een doet dat veel meer dan de ander. Let bij de aanschaf van nieuwe apparaten op het energielabel. Je merkt in het gebruik van het apparaat geen verschil, maar je bespaart wel een boel energie.

5.      Ledverlichting

Zoals je wel zult weten is de verkoop van gloeilampen verboden. Daarom stappen veel mensen geleidelijk over op andere verlichting. Ledverlichting is een bijzonder zuinige verlichting, die net zo warm en gezellig is als de ouderwetse gloeilamp. Het lijkt maar weinig uit te maken, maar wanneer je in de winter je verlichting vaker aan doet, merk je zeker het verschil.

6.      Stroomschakelaars op stopcontacten

Er zijn aan/uit schakelaars die je in je stopcontacten kunt doen. Je kunt drie tot zes van deze apparaatjes bedienen met een afstandsbediening. Hiermee kun je gemakkelijk alle stroom afsluiten. Ideaal voor bijvoorbeeld de tv-installatie, waarbij de hele set zit aangesloten op één stekkerdoos en één stopcontact.

7.      Lichten vaker uit

Je verlichting staat vaker aan dan je denkt. Bovendien laat je het ook veel vaker aan dan nodig is. In de slaapkamer, in de badkamer of in de keuken brandt er regelmatig licht terwijl er niemand is die het nodig heeft. Door je verlichting uit te doen zodra je een ruimte verlaat, bespaar je heel wat energie.

 

8.      Ramen open of dicht?

Ramen moeten open om frisse lucht binnen te laten. Echter, je verspilt er in de winter veel warmte mee, waarna de kachel dat weer op moet lossen. Het is praktischer om ramen maar kort open te doen – of nog beter: gebruik te maken van ventilatieroosters. Zo kom je aan je frisse lucht zonder dat het extra stroom kost.

9.      Was op het droogrek

Was gaat tegenwoordig heel snel en gemakkelijk in de wasdroger. Echter, deze gebruikt al gauw 2 KwH per wasbeurt! Je kunt net zo goed de was aan een droogrek hangen – het is misschien iets minder snel droog, maar het scheelt heel veel energie en geld.

10.  Zonne-energie

Zonne-energie is een duurzame bron van energie. Gebruik hiervan kan een groot verschil maken voor je portemonnee en voor het milieu. Hoewel het niet goedkoop is om zonnecollectoren op het dak te monteren, kun je er vrij snel je investering mee terugverdienen. Heb je een eigen huis, dan verhogen zonnecollectoren de waarde ervan. Overigens heeft de overheid ook een stimulerend programma hiervoor, waardoor je soms in aanmerking komt voor subsidie.

Energie besparen is goed voor het milieu. Je hoeft gelukkig niet per se te stoppen met autorijden of zoiets drastisch om het milieu te sparen. Ook ‘kleine’ maatregelen zoals verlichting uit doen of energiezuinige apparaten gebruiken maakt verschil. Als we dit met zijn allen doen, kunnen we samen een groot verschil maken. Zowel voor het milieu als voor je eigen portemonnee!

Leave a Response