Films & Series

Harde mannenwereld: de Engelse voetbalhooligans en beruchte motorclub No Surrender

David1804 views
Engelse voetbalhooligans

De meesten onder ons hebben er zo nu en dan wel iets over gehoord, maar bijna niemand weet precies hoe het eraan toegaat: de harde wereld van de Engelse voetbalhooligans en Nederlandse motorclub No Surrender.
De twee groepen leven in een subcultuur die maar mondjesmaat zichtbaar wordt in de media. Eén ding hebben ze gemeen: hun wereld is keihard, vol testosteron, vooroordelen en gevaar. Documentaires ‘De Keiharde Werkelijkheid Achter No Surrender’ en ‘Footbal Fight Club’ – te zien bij streamingdienst Videoland – geven een unieke kijk in het leven van beide groepen. In samenwerking met Videoland brengt Mannennieuws.nl een introductie op deze spraakmakende werken.

De Keiharde Werkelijkheid Achter No Surrender

Al tientallen jaren zijn motorclubs in Nederland actief die door de politie worden gezien als zogenaamde 1%-clubs, clubs waarvan leden zich niet aan de wet houden.

Veel motorclubs die als 1%-club worden aangemerkt dragen deze titel als geuzennaam. De Hells Angels, Satudarah en Bandidos zijn al jaren actief en behoren tot deze groep. Sinds 2013 is hier de club ‘No Surrender’ bijgekomen. No Surrender werd opgericht door voormalig Satudarah-bestuurslid Klaas Otto en wist direct de aandacht op zich te vestigen met enkele controversiële incidenten.

NoSurrender

Mishandelingen, drugs en moord – maar ook kameraadschap en loyaliteit

Sinds de oprichting kwam de club enkele keren in het nieuws vanwege mishandelingen, drugshandel en de moord op een oud-clublid. De club groeide stormachtig en de reputatie van angstaanjagende motorclub kwam snel.

Voor de buitenwereld is het lastig te weten hoe het eraan toe gaat bij een dergelijke motorclub. Inmiddels zeventien jaar geleden werd het televisieduo Barend en Van Dorp in elkaar geslagen door leden van de Hells Angels en enkele jaren geleden werd de hoofdredacteur van het blad Panorama met niet mis te verstane woorden duidelijk gemaakt dat het niet meer mocht publiceren over No Surrender.

Nu geeft misdaadverslaggever John van den Heuvel een uniek kijkje achter de gesloten deuren an No Surrender. Voor zijn documentaire kreeg hij vrijwel onbeperkt toegang tot de club en bracht hij de club in beeld zoals dat nog niet eerder was gebeurd.

De documentaire De Keiharde Werkelijkheid Achter No Surrender laat een motorclub zien waar loyaliteit, kameraadschap en vertrouwen hoog in het vaandel staan, maar toont ook de kanten waarvan velen van ons liever wegblijven.

De Keiharde Werkelijkheid Achter No Surrender is te zien bij Videoland.

Football Fight Club

Eerder schreef Mannennieuws.nl over de bijzondere cultuur van het Engelse voetbal. Waar veel clubs in de Nederlandse Eerste Divisie het al lastig hebben om de (kleine) stadions vol te krijgen, is dit geen enkel probleem in het land waar voetbal zijn oorsprong vindt. Zo weet Gloucester City AFC, dat acteert op het zesde niveau van Engeland, iedere thuiswedstrijd nog zo’n 3.500 fans op te trommelen.

De immense populariteit van voetbal in Engeland heeft echter ook een keerzijde. Hoewel de sport zelf uit Engeland komt, kan dat ook gezegd worden van het hooliganisme. Met name in de jaren tachtig en negentig vierde deze subcultuur hoogtijdagen.

Met wekelijkse gevechten, gewonden en zo nu en dan zelfs een sterfgeval, zijn de hooligans berucht en angstaanjagend voor de buitenwereld. Recentelijk werd die reputatie nog eens versterkt toen de fans van het Engelse voetbalelftal met de Russische fans op de vuist gingen tijdens het EK in Frankrijk.

Harde handhaving, maar hooligans zijn er altijd

Door de problemen die het hooliganisme in Engeland opleverde, is er tegenwoordig een ontzettend strenge voetbalwet actief in Engeland. Tegen iedere vorm van geweld of vandalisme rond voetbalwedstrijden wordt keihard opgetreden. Het ergste geweld is daarmee wel voorbij, maar de subcultuur blijft bestaan.

De documentaire Football Fight Club laat deze overgebleven groep hooligans op unieke wijze zien. De film volgt de nieuwe generatie hooligans: hartstochtelijke voetbalfans die vaak nauwelijks twintig jaar oud zijn. We zien de worstelingen van hooligans die hun leven proberen te beteren. Zo is Dante meermaals veroordeeld en probeert hij uit de problemen te blijven nu hij is verloofd met zijn vriendin.

Maar voor iedere Dante zijn er een paar jongeren die juist in het wereldje terecht willen komen. De 17-jarige Aaron doet er alles aan om bij de jongerenafdeling van de supportersgroep van Manchester City te komen, iets waar de 24-jarige clan baas Carl over moet beslissen. Carl heeft inmiddels een flinke reputatie in het circuit en mag zelfs niet meer in de buurt komen van het stadion.

Football Fight Club laat de keiharde, soms ondoordringbare hooligancultuur van Engeland zien, die nog altijd springlevend is. Het laat zien hoe fans alles over hebben voor hun club, maar ook zoeken naar een manier om ‘erbij te horen’ en zich belangrijk te voelen.

Zowel Football Fight Club als De Keiharde Werkelijkheid Achter No Surrender bekijk je via online streamingdienst Videoland.

Hoofdfoto: Fotosr52 / Shutterstock.com

Foto silhouetten hooligans met gele achtergrond: Shutterstock.com




Leave a Response