Sport

Kenley Jansen: Nederlands’ best betaalde sporter

David1771 views

Nederland is vele topsporters rijk, waarvan het overgrote deel ook bekende Nederlander is: Arjen Robben, Wesley Sneijder, Max Verstappen, Daphne Schippers en Marianne Vos om er maar een paar te noemen. Toch is er één Nederlandse topsporter die bij het grote publiek onbekend is, terwijl hij al jaren de bestbetaalde Nederlandse sporter is en in de Verenigde Staten niet normaal over straat kan: Kenley Jansen.

Kenley Jansen is een honkballer die bij de LA Dodgers als zogenaamde closer de laatste hoop van de tegenstander weggooit. Na zijn doorbraak in 2011 is hij een gevestigde naam en één van de beste pitchers die de roemrijke club ooit heeft gehad.

Opgroeien in armoede en ‘the American Dream’

Jansen groeide op in Willemstad, Curaçao als zoon van Isidor en Bernadette Jansen. Al op 12-jarige leeftijd verloor hij zijn vader aan een beroerte, waarna zijn moeder alles uit de kast moest halen om Kenley en zijn twee broers onderdak te kunnen bieden. De Antilliaan had een arme, maar liefdevolle jeugd en bleek al snel een getalenteerd honkballer te zijn.

Op 17-jarige leeftijd kon hij tekenen bij de Dodgers in Los Angeles, een club die opereert in de subtop van de Major League Baseball en de afgelopen vier jaar de West Division wist te winnen, één van de drie subdivisies van de competitie. Hij speelde de eerste jaren in de schaduw als catcher en was nog niet direct een ster, maar wel verzekerd van een plek in het team.

Zijn ware opmars begon in 2009, toen hij namens Nederland de vaste catcher was en met een historische worp de Dominicaan Willy Taveras uitgooide, waardoor Nederland onverwacht de Dominicaanse Republiek wist uit te schakelen op het WK, één van de topfavorieten. Het eerste geld dat Jansen verdiende als honkballer ging regelrecht terug naar Curaçao, waar hij zijn moeder het huis hielp afbetalen en zijn broers een comfortabeler leven kon bieden.

Het stadion waarin Jansen de show steelt.

Opmars naar grote hoogte

In 2010 werd Jansen gepromoveerd naar het eerste team van de Dodgers. Niet meer als catcher, maar als pitcher, de persoon die de bal gooit en moet proberen de slagman uit te gooien. Hij bleek op deze positie meer talent te hebben met zijn enorme gooikracht en precisie. Al snel maakte hij naam als toppitcher.

Al snel werkte hij zich op tot de rol van closer. Dit is de pitcher die de wedstrijd aan het einde moet uitgooien. Hij stapt in op het moment dat er het meeste toedoet en de vaste pitcher vermoeid is geraakt, wat altijd gebeurt door het grote aantal ballen dat gepitcht moet worden.

Als closer moet je niet alleen een uitstekende pitcher zijn, je moet ook over stalen zenuwen beschikken. De closer moet ervoor zorgen dat de voorsprong van het team niet meer in gevaar komt en het team wint. Vergelijk het met het nemen van de laatste penalty in een penaltyserie bij voetbal. Het verschil: je bent iedere wedstrijd de laatste penaltynemer. En eigenlijk neem je niet alleen de laatste penalty, maar ook de eerste vier. Een closer moet in feite een soort robot zijn om de wedstrijd altijd over de streep te trekken.

Hall of Fame van de Dodgers

De LA Dodgers hebben al sinds 1988 niet meer de World Series gewonnen, de finale van de nationale competitie. De club, opgericht in 1883, is wel al vier jaar ongenaakbaar in de West Division. Dit is één van de drie divisies in de competitie, vanuit waar de beste teams doorgaan naar de play-offs. In de play-offs wisten de Dodgers telkens niet te winnen, maar dat het team sinds vier jaar weer richting de top gaat kan niet los worden gezien van de aanwezigheid van Jansen.

Jansen is de enige Dodger ooit die in vijf seizoenen op rij meer dan tachtig strike-outs wist te noteren. Bij een strike-out is de slagman niet in staat geweest drie goede worpen (correct) het veld in te slaan, wat dus de verdienste is van de pitcher (Jansen). Ook is hij slechts één van de vier Dodgers die ooit veertig of meer saves heeft in één seizoen. Een save is het succesvol uitgooien van de wedstrijd bij een voorsprong, wat precies de rol is van Jansen als closer.

Het geld rolt

Hoewel honkbal in grote delen van de wereld geen enorme sport is, ligt dit totaal anders in de Verenigde Staten en in mindere mate Canada. De beste honkballers verdienen miljoenen per jaar, meer nog dan de meeste topvoetballers. Jansen tekende in 2016 een contract waarmee hij gedurende vijf jaar 16 miljoen dollar per jaar mocht bijschrijven op zijn rekening. Dat bedrag is uiteraard nog buiten sponsordeals en andere verdiensten, waarmee hij met afstand de beste betaalde sporter is van Nederland.

Sporters als Wesley Sneijder, Max Verstappen en Daphne Schippers verdienen een stuk minder, hoewel ook zij niet op een houtje hoeven te bijten. Interessant detail is overigens dat de best betaalde sporter voor Jansen nog een honkballer was: Andruw Jones, ook een inwoner van Curaçao. Jones kwam ook uit voor het Nederlands team en stopte in 2015 met honkballen.

Zou jij je zenuwen in bedwang kunnen houden in een kolkend Dodgers stadion?

Maar waarom kennen we hem niet?

Ondanks zijn staat van dienst, zullen er maar weinig Nederlanders zijn die direct weten over wie je het hebt als de naam Kenley Jansen valt. Ook kwam hij nooit in aanmerking voor de titel van Sportman van het Jaar, zelfs niet toen hij in 2016 in het All Star Team van de MLB zat.

Daarvoor zijn verschillende redenen denkbaar. Een belangrijk punt is dat atleten in een teamsport zelden worden genomineerd voor de Sportman van het Jaar-prijs. Arjen Robben was in 2014 de eerste voetballer sinds Ruud Gullit in 1988 die de prijs won, terwijl voetbal met afstand de grootste sport van het land is.

Een andere factor is de geboorteplaats van Jansen: als inwoner van Curaçao bestaat er veel minder aandacht voor hem als sporter. Hoewel sporters van de Antillen de laatste jaren doorgaans voor Nederlandse vertegenwoordigende teams uitkomen, worden ze door zowel het Nederlandse vasteland als het eigen eiland vooral gezien als bijvoorbeeld Curacaoenaar of Arubaan. Bovendien spreekt Jansen slechts beperkt Nederlands, wat vanzelfsprekend niet helpt voor zijn populariteit in Nederland. Dat ligt anders in Curaçao, gezien Papiaments zijn eerste taal is.

Tenslotte heeft het simpelweg ook te maken met de sport. Honkbal is een erg kleine sport in Nederland. Op een kleine populariteitspiek in 2011 na, toen Nederland wereldkampioen werd, is er weinig aandacht voor de sport. Jansen deed destijds bovendien niet mee, omdat op het WK geen honkballers uit de MLB mogen uitkomen.

Toch is dit misschien een goed moment om wat vaker wat met een half oog naar het honkbal te kijken, want met onder meer Jansen hebben we tegenwoordig genoeg om voor te juichen.

Bekijk ook het onderstaande interview van Robert Jensen met Kenley Jansen.

\\

 

Foto Dodgers stadion 1: Kit Leong / Shutterstock.com
Foto stadion 2: Eric Broder Van Dyke / Shutterstock.com
Hoofdfoto: Bron

Leave a Response