Sport

Een kijkje in de bijzondere Engelse voetbalcultuur

David2102 views

Voetbal is zonder twijfel de nationale sport van Nederland, net als in enorm veel andere landen op de wereld. er is echter geen enkel land dat kan tippen aan Engeland, wanneer het op voetbalcultuur aankomt. Engeland, ook wel de bakermat van voetbal genoemd, heeft een voetbalcultuur waar andere landen alleen maar van kunnen dromen.

Het gaat in Engeland namelijk wel wat verder dan de hoogste divisie, de Premier League. Natuurlijk, de Premier League is de rijkste voetbalcompetitie ter wereld, maar ook in lagere divisies wordt vrijwel ieder team hartstochtelijk aangemoedigd door duizenden fans. Mannennieuws.nl neemt een kijkje in Engeland.

Professioneel voetbal in Engeland: voor iedereen een kans

In Nederland hebben we de Eredivisie en Eerste Divisie als professionele competities. Langzaam maar zeker begint de Tweede Divisie semi-professioneel te worden, maar het gaat nog lang duren tot we op het niveau van Engeland komen. De Premier League is met afstand de rijkste voetbalcompetitie ter wereld. Het laagst geklasseerde team ontvangt jaarlijks nog altijd ongeveer 100 miljoen pond (115,5 miljoen euro) aan televisiegelden.

Hierbij is de kaartverkoop en verkoop van shirtjes en andere clubproducten nog niet eens meegenomen. Opvallend genoeg ontvangt de kampioen slechts 50 miljoen pond aan televisiegelden extra. Mede hierom is de competitie zo spannend meestal: de verschillen zijn relatief klein in vergelijking met andere topcompetities als die in Duitsland en Spanje.

Houd je van voetbal, dan heb je bovendien in Engeland nog wel de grootste kans om (semi-)prof te worden. Tot en met de zesde divisie (!) is de competitie namelijk nog (semi-)professioneel in Engeland. In Nederland is het zesde niveau de Eerste Klasse, wat al lang geen profniveau meer is.

Dat het voor Engelse clubs mogelijk is om zelfs op een relatief laag niveau nog professioneel te zijn, heeft het te danken aan de enorme betrokkenheid van de fans. De meeste clubs op het zesde niveau hebben nog altijd stadions met een capaciteit van enkele duizenden zitplaatsen, die in veel gevallen  ook wekelijks uitverkocht zijn.

Het stadion van Gloucester City AFC, dat vorig seizoen op een haar na degradatie wist te ontlopen op het zesde niveau van Engeland.

Beleving van de fans – op alle niveaus

Engeland heeft een lange geschiedenis van hooliganisme. De beleving van het voetbal is enorm, waarbij vrijwel iedere club een harde kern heeft die je liever weghoudt van elkaar. Sinds de jaren zestig heeft Engeland op dit punt een slechte reputatie, met als dieptepunt het Heysel-drama in 1984. Hierbij braken fans van Liverpool door een verdedigingslijn van politie om bij Juventus-fans te komen. In de paniek die uitbrak onder Italiaanse fans kwamen 39 fans om het leven, met name als gevolg van verdrukking.

Sindsdien treedt de Engelse overheid zeer sterk op tegen iedere vorm van hooliganisme, wat heeft geleid tot grote verbeteringen. Tegenwoordig staat het Engelse voetbal dan ook met name bekend om haar intense beleving, zonder dat hierbij geweld komt kijken.

Zelfs mensen die niet van voetbal houden in Engeland hebben meestal wel een team van voorkeur. Anders dan in Nederland, hoeft dat lang niet altijd een team uit de hoogste divisie te zijn. Hartstochtelijke support voor lage teams is eerder regel dan uitzondering. Uniek is dat diverse profclubs in Engeland eigendom zijn van de fans, met als bekendste voorbeeld Wimbledon AFC.

Wimbledon FC: cultclub met rijke geschiedenis

Het verhaal van Wimbledon FC is een bijzondere, zelfs in het Engelse voetbal. Opgericht in 1889, acteerde het lange tijd in de lagere regionen van het Engelse voetbal. In de jaren ’80 kwam hier een abrupt einde aan, toen het team in vier seizoenen promoveerde van de vierde divisie naar het hoogste niveau. Het team werd nog wel eens ‘The Crazy Gang’ genoemd, omdat de spelers erom bekend stonden veel grappen bij elkaar uit te halen, terwijl ze ondertussen met een bijzondere directe voetbalstijl wel successen behaalden, waaronder een FA Cup winst.

In 2001 ging het mis met de club. Na een eerdere degradatie uit het hoogste niveau, kondigde de club aan te willen verhuizen naar het 40 kilometer noordelijker gelegen Milton Keynes. De meeste fans waren hier sterk op tegen, maar toch besloot het team door te gaan met dit plan. Als gevolg hiervan liepen de fans weg bij de club. Waar het team eerst gemiddeld 18.000 toeschouwers per wedstrijd had, daalde dit in 2003 tot nauwelijks 3000 toeschouwers. Toen de club daadwerkelijk verhuisde en ook nog eens zijn naam veranderende naar MK Dons, was het snel klaar. Hoewel de club nog altijd een vaste schare fans heeft, is het een schim van de club die het ooit was.

AFC Wimbledon

Adebayo Akinfenwa: de sterkste voetballer op aarde. (bron: YouTube)

Als antwoord op de verhuizing van het originele Wimbledon FC, richtten oude fans van de club het team AFC Wimbledon op. Hoewel het officieel een geheel nieuwe club is, zien de meeste fans het als dezelfde club als het originele Wimbledon FC. Omdat het echter een nieuwe club was, moest het op het negende niveau van de Engelse voetbalpiramide beginnen. Met dank aan de massale steun en het geld van de fans, wist het echter een goed team op de been te brengen. In slechts zestien jaar tijd promoveerde de club van het negende niveau naar het huidige derde niveau van Engeland.

Het stadion van de club heeft een capaciteit van slechts 5.000 toeschouwers, een schijntje in vergelijking met dat van het originele Wimbledon. Niet geheel verrassend is het stadion dan ook altijd stijf uitverkocht bij thuiswedstrijden.

In 2016 kwam de club ook in Nederland in het nieuws vanwege de wonderbaarlijke promotie die het team wist af te dwingen. Hoewel de club slechts als zevende eindigde in de reguliere competitie, wist het via de play-offs promotie naar het derde niveau af te dwingen. Het team versloeg in de finale van de play-offs Plymouth Argyle met 2-0. In de blessuretijd scoorde één van de meest beroemde voetballers ter wereld (althans: voor zij die FIFA spelen) de winnende goal. Nee, niet Zlatan of Messi, maar Adebayo Akinfenwa, ook wel de sterkste profvoetballer op de planeet genoemd.

Akinfenwa past als persoon perfect bij Wimbledon, dat vroeger al naam had gemaakt met excentrieke voetballers vol humor. Mede dankzij de reus is de club ook bij jonge fans inmiddels een fenomeen.

Toekomst van het Engelse voetbal

Alles wijst erop dat het Engelse voetballer alleen maar groter gaat worden in de toekomst. Waar we in Nederland soms moeite hebben om de stadions vol te krijgen, groeit de aanhang van veel Engelse clubs alleen maar verder. Dat zien we dan ook terug in de enorme hoeveelheden televisiegelden die clubs krijgen. Voor middelmatige spelers wordt al snel 20 miljoen euro betaald: meer dan de duurste Nederlandse transfer ooit.

Hoewel de Chinese competitie eraan komt met grote zakken geld, is de kans klein deze ooit interessanter wordt voor fans dan de Engelse, al is het maar omdat je in Engeland een stuk makkelijker kunt gaan kijken bij je favoriete team.

Hoofdfoto: Shutterstock

Leave a Response