Eten & Drinken

Recept van de week #5 Verse pasta met pesto

Joris1160 views

Na onze uitstap naar Vietnam vorige week, vliegen we vandaag naar Italië, waar we een van de klassiekers der klassiekers leren klaarmaken. Deze saus heeft vele variaties, waaronder bijvoorbeeld met pistachenoten, maar we beginnen met de basis: pesto alle genovese. Zoals de naam doet vermoeden, vond deze heerlijkheid zijn oorsprong in Genua. Omdat pesto vrij tot zeer eenvoudig is om te bereiden, gaan we ook zelf onze pasta maken, want dit is iets dat elke man moet kunnen! Bovendien smaakt het oneindig veel lekkerder dan pasta uit een pakje!

Recept Verse pasta met pesto
(2 personen)

Ingrediënten

Voor de pesto

  • 50 gram parmezaanse kaas
  • 30 gram pijnboompitten
  • 1 teentje look
  • 40 gram verse basilicum
  • Extra vergine olijfolie
  • Limoen
  • Peper & zout

Opmerking: de ingrediënten moeten niet exact zijn, proef regelmatig en voeg extra toe van wat nodig is.

Voor de pasta

  • 250 gram bloem (00 oftewel doppio zero bloem, deze is speciaal voor pasta)
  • 2 eieren
  • Peper & zout

Benodigdheden

  • Blender of staafmixer
  • Deegrol of pasta machine

Pasta pesto recept

Bereiding

Pesto

  1. Pel de look en gooi deze met de blaadjes basilicum in de blender. Voeg hier ook de parmezaan aan toe, die je kan raspen of in blokjes brokkelen. Raspen is niet echt nodig, vermits je het gaat blenden.
  2. Voeg hieraan de pijnboompitten toe. Deze kan je ook altijd even kort bakken in de pan of oven, zodat ze een gerookte smaak krijgen.
  3. Tot slot voeg je er een beetje olijfolie (niet te veel, je kan er altijd aan toevoegen) aan toe.
  4. Blend alles tot een glad geheel. Meng er wat limoensap en peper en zout bij en blend opnieuw.
  5. Wanneer je pesto eruit ziet zoals op de foto is hij perfect.

Pasta

recept verse pasta

  1. Zorg dat je een propere werkplek hebt zoals het aanrecht of de keukentafel. Maak hierop een hoopje van de bloem en in het midden maak je een kuiltje, zodat het geheel eruit ziet als een vulkaan.
  2. Breek de eieren en ledig de inhoud in het kuiltje. Meng deze met de bloem en voeg er wat peper en zout aan toe. (zoals op de foto hierboven)
  3. Kneed het geheel tot een mooie massa en blijf dit doen tot je een solide bol hebt zoals op de foto hieronder. Let op, het kneden kan een tijdje duren (reken op zo’n vijftien minuten)

    recept verse pasta

  4. Gebruik nu een deegroller of een pasta machine om je deeg plat te maken.

    Recept verse pasta

  5. Vervolgens kan je het met een mes in sliertjes snijden, of ook de pasta machine hiervoor gebruiken.
  6. Kook je pasta in een ruime hoeveelheid gezout water tot hij al dente is. Dit duurt ongeveer een minuutje, maar proef voor de zekerheid!
  7. Dresseer de pesto over de pasta en werk af met wat parmezaan.

Smakelijk!

Je kan tal van varianten op deze klassieke pesto maken, met munt of boerenkool in plaats van basilicum en walnoten of pistachenoten in plaats van de pijnboompitten. The sky is the limit!

 

 

Joris
Geboren met een pen in de hand, wereldreiziger, foodie, sporter, filmfanaat en taalliefhebber.

Leave a Response