Eten & Drinken

Recept van de week #8 De perfecte steak

Joris203 views
hoe steak bereiden

Na het recept van vorige week, dat alleen maar groentjes bevatte, kiezen we deze keer voor een op en top mannelijk gerecht: wij zullen je leren hoe je de perfecte steak moet klaarmaken. Daarbij begeleiden we je van het prille begin tot het einde, wanneer het vlees heerlijk in je mond smelt.

Waar de beste steak kopen

Allereerst kunnen wij je alleen maar aanraden je steak bij de slager te kopen en niet in de supermarkt. Je slager is een echte vakman en kan je voorzien van de beste kwaliteit van vlees. Je kan hem om drie soorten steak vragen: T-bone steak, entrecote of biefstuk.

T-Bone steak

hoe steak bereiden

Entrecote

hoe steak bereiden

Biefstuk

hoe steak bereiden

 

Er zijn nog andere opties ook natuurlijk, maar deze steaks zijn alleen voor echte mannen!

Koop NOOIT maar ook NOOIT bevroren steak. Dan kan je net zo goed hondeneten naar binnen spelen!

Voorbereiding voor de perfecte steak

  1. Breng je steak enkel op smaak met olie, peper en zout. Alle andere kruiden zijn voor mietjes. Gebruik ook alleen maar grof zeezout, nooit fijn zout. Je krijgt wat je betaalt, dus gebruik geen goedkope rotzooi. Je steak en jij zijn beter waard. Wat de olie betreft, is elke kwaliteitsolie goed. Lees hier meer over de beste olie om mee te koken.
  2. Laat je vlees minstens zo’n 40 minuutjes rusten zodat het mooi op kamertemperatuur kan komen. Als je je steak koud bereidt, zal hij alleen maar taai zijn. Als het zout en de peper zijn opgelost in het vlees, kan je tot de bereiding overgaan.
  3. Verhit je grillpan tot deze bloedheet is. Reken hier zeker minstens tien minuten voor.

hoe steak bereiden

Hoe de perfecte steak bereiden

  1. Wanneer de grillpan loeiheet is, kan je je vlees erin leggen. Vergeet eerst niet wat olie in de grillpan te doen!
  2. Hoe lang je steak in de pan blijft, hangt af van hoe je hem wil eten. Hieronder staat een mooi overzichtje met de soorten bereiding en kooktijd.

hoe steak bereiden

Draai je steak maar ÉÉN keer om! Om te kijken wanneer je steak klaar is, pas je de truc met de wijsvinger toe. Druk hiermee op de steak en voel de weerstand. Vergelijk deze weerstand dan met deze die je voelt wanneer je de volgende vingers aanraakt:
– wijsvinger: rare (aangeschroeid – 1 minuut per kant)
– middelvinger: medium rare (licht doorbakken – 2 minuten per kant)
– ringvinger: medium (half doorbakken – 3 minuten per kant)
– pink: well done (volledig doorbakken – 4 minuten per kant)

Vervolgens laat je je steak minstens 5 minuten rusten! Anders is de binnenkant van je steak te sappig en de buitenkant te droog.

hoe steak bereiden

Nu kan je genieten van je perfect bereidde en op en top mannelijke steak. Smakelijk!

 

Joris
Geboren met een pen in de hand, wereldreiziger, foodie, sporter, filmfanaat en taalliefhebber.

Leave a Response