ReizenGadgets

Spotgoedkoop de wereld rondvliegen: riskant, maar mogelijk

David1080 views

Het voelt altijd een beetje wrang als je een vakantie aan het voorbereiden bent. Voordat je überhaupt onderweg bent, heb je soms al meer dan duizend euro uitgegeven aan vliegtickets. Het hoort erbij, maar het is toch wel een flinke kluif van je budget dat je eraan uitgeeft.

Er is nu een app waarmee je soms een stuk goedkoper kan vliegen: Skiplagged. Skiplagged claimt dat je soms wel 50% korting kan krijgen, zelfs in het hoogseizoen. De methode is volledig legaal, tenminste, op papier. Vliegmaatschappijen zullen niet altijd even blij met je zijn. Toch is het een interessante optie voor bijvoorbeeld een citytrip.

Verborgen vlucht openbaar met Skiplagged

De wereld van vluchten is een ingewikkelde. Misschien heb je wel eens goedkope vlucht vanaf Londen naar jouw eindbestemming gezien die via Amsterdam gaat. Bellen of je dan mag opstappen op Amsterdam heeft geen zin, want dit is geen optie voor de maatschappij: je mag alleen de gehele trip maken.

Dit heeft met allerlei factoren te maken die voor nu niet interessant zijn om toe te lichten, maar het is belangrijk om te begrijpen dat Skiplagged juist van dit soort constructies gebruik maakt. Het idee van Skiplagged is namelijk dat je een dubbele of zelfs driedubbele vlucht afsluit, terwijl je al op een eerder punt definitief uitstapt.

Voor een schijntje naar New York

Vanuit Nederland zijn het vooral vluchten naar de Verenigde Staten waar dit mogelijk is. Een voorbeeld is een vlucht naar Miami die gaat via een tussenstop in New York. Het kan voorkomen dat de vlucht naar Miami, via New York, goedkoper is dan een enkele vlucht naar New York.

Dat is natuurlijk gek, omdat je voor de goedkopere vlucht nog verder vliegt dan de dure vlucht, maar dit heeft dus te maken met ingewikkelde vluchtconstructies van vliegmaatschappijen. Lang niet altijd zijn dit soort vluchten goedkoper. Meestal zijn ze duurder, zoals je ook zou verwachten van een langere (dubbele) vlucht.

Soms ligt dat echter anders en betaal je dus voor twee vluchten minder dan voor één vlucht. Skiplagged pikt deze vluchten eruit en toont ze je.

Maar dan de nadelen

Je kunt op deze manier dus vluchten boeken die een stuk goedkoper zijn dan een normale directe vlucht. Het klinkt mooi en dat is het tot op zekere hoogte ook, maar er zijn ook nadelen. Het meest duidelijke nadeel is dat je op deze manier geen ingecheckte bagage kunt meenemen. Want boek je bijvoorbeeld de vlucht naar Miami uit het eerdere voorbeeld, dan gaat je bagage naar Miami en niet naar New York.

Voor lange reizen is dit daarom al geen nuttige methode meer. Een ander punt is dat je riskeert op een zwarte lijst van de luchtvaartmaatschappij te komen. Je boekt immers twee of meer vlucht, maar stapt slechts bij één of twee vluchten op. Dat is niet iets waar een maatschappij op zit te wachten en het is niet ondenkbaar dat je na de eerste keer (als je geen goede reden kunt geven voor het niet op komen dagen) al op de zwarte lijst belandt.

Wanneer sommige maatschappijen, bijvoorbeeld die van de Star Alliance deze lijst onderling met elkaar delen, kan het vliegen in de toekomst aardig lastig worden.

Tenslotte is er ook nog het morele bezwaar. Kom je niet opdagen voor je laatste vlucht, dan loopt de vlucht waarschijnlijk enige vertraging op, omdat ze kort op je wachten. Sommige vluchten zullen altijd stipt vertrekken, maar het is niet ongebruikelijk dat er toch nog enige minuten wordt gewacht op een passagier die er nog niet is, zeker als duidelijk is dat deze persoon wel al een eerdere vlucht gehaald heeft.

Dus Skiplagged, is het een goede optie? Het ligt er een beetje aan of je het zelf verantwoord vindt.

Leave a Response