Films & Series

10 Acteurs/actrices die rollen in kaskrakers weigerden

David1281 views

Als acteur of actrice moet je altijd keuzes maken, zeker wanneer je inmiddels een gevestigde naam bent. Soms moet je rollen weigeren, omdat je bijvoorbeeld twee films niet kunt combineren met elkaar.

Dat zijn lastige keuzes, omdat deze keuzes gemaakt moeten worden op basis van een script en de namen die meewerken aan de film. De acteurs/actrices maken dan ook altijd een zekere gok, een gok die soms niet goed uitpakt, zo blijkt achteraf. Mannennieuws.nl heeft een lijst gemaakt met tien acteurs en actrices die een rol hebben geweigerd in wat later een hitserie of -film bleek te zijn. Ai!

1. Emma Watson – La La Land

In eerste instantie zou Emma Watson de hoofdrol spelen in La La Land, de musicalfilm die bij de afgelopen Oscaruitreiking zes Oscars in ontvangst mocht nemen, waaronder die van beste actrice in een leidende rol voor Emma Stone. Juist: dat was de rol die Watson dus zou gaan spelen. Het is moeilijk om te zeggen hoe Watson het gedaan zou hebben en het is duidelijk dat ze het niet zo maar beter zou hebben gedaan dan Stone.

Watson trok zich terug uit de rol, omdat ze graag de hoofdrol van Beauty and the Beast wilde behouden. Deze films is nog niet uit, dus het is afwachten of de weigering van de rol in La La Land daadwerkelijk een fout was. Het wordt echter behoorlijk lastig om het met Beauty and the Beast beter te gaan doen dan La La Land.

2. Angelina Jolie – Gravity

Gravity, de film die zich vrijwel volledig afspeelt in de ruimte met Sandra Bullock in de hoofdrol, had ook een film met Angelina Jolie kunnen zijn. Volgens ingewijden heeft de regisseur van Gravity er werkelijk alles aangedaan Jolie voor de film te krijgen. Zo werden haar enorme geldbedragen beloofd, maar Jolie was simpelweg niet geïnteresseerd.

Achteraf misschien een beetje dom, want Gravity was een ware hit op het witte doek. De film won zeven Oscars. Sandra Bullock werd ook genomineerd voor een Oscar, maar won hem niet.

3. Angelina Jolie – Silver Linings Playbook

We blijven nog even bij Angelina Jolie, want ze heeft wel vaker een bedenkelijke keuze gemaakt wanneer het aankomt op rollen. Angelina Jolie zou in eerste instantie de hoofdrol gaan spelen in de drama-komedie Silver Linings Playbook. Ze trok zich terug uit de film, waarna Jennifer Lawrence de rol kreeg.

Je raadt het al: Lawrence won de Oscar en de film was wederom een ware hit. Pijnlijk voor Jolie, al is het de vraag of ze er echt wakker van ligt met een prachtige carrière en genoeg erkenning.

4. Will Smith – Django Unchained

Will Smith werd lange tijd gezien als de logische acteur voor Django, één van de hoofdpersonen uit de film Django Unchained. De onderhandelingen liepen echter spaak op de eisen van Smith. In de recente jaren wil hij namelijk vaak enige inspraak over zijn karakter. In 2015 zei hij dat de film niet bij hem paste, omdat het een film over wraak is.

Smith wilde dat het een liefdesverhaal zou worden, maar dat zag Tarantino totaal niet zitten, waarna hij doorging naar een andere acteur. Wat ons betreft maar goed ook, want Django Unchained zou simpelweg niet zo bruut zijn als hij nu is wanneer het over liefde gaat.

5. Sean Connery – Lord of the Rings

Misschien wel één van de meest pijnlijke weigeringen: Sean Connery voor de rol van Gandalf in de Lord of the Rings-trilogie. Naar verluidt zou Connery maar liefst 19 miljoen euro krijgen voor de rol en ook nog eens 15% van de opbrengst van de film. Dat is een hoog percentage en het is de vraag of dit klopt, maar mocht het zo zijn, dan is Connery meer dan 200 miljoen euro misgelopen door zijn weigering.

In plaats van Connery speelde Iam McKellen, die voor zijn rol in de eerste film genomineerd werd voor een Oscar. Het algehele succes van de trilogie spreekt bovendien voor zich: het is één van de beste filmseries ooit gemaakt.

6. Will Smith – The Matrix

We zijn weer terug bij Will Smith, want hij heeft nog een foutje gemaakt. Smith werd gecast voor Neo in The Matrix-trilogie, maar weigerde de rol. Naar eigen zeggen zag hij het verhaal niet helemaal voor zich: hij geloofde er niet in. Jammer, want ook deze filmserie werd een enorme hit, met name de eerste film.

Overigens zegt hij ook over de weigering dat hij het zelf niet zo goed als Keanu Reeves zou hebben gedaan. Als we hem zelf moeten geloven, is het dus maar goed dat hij de film heeft geweigerd.

7. John Travolta – Forrest Gump

Er zijn een paar films waarbij je volledig in je recht staat om iemand te slaan als hij of zij deze nog nooit heeft gezien. Forrest Gump is er hier één van: de klassieker die inmiddels alweer 23 jaar oud is. De film won zes Oscars en heeft voor altijd een plekje in de Hall of Fame van de filmgeschiedenis.

John Travolta had daarin ook plaats kunnen nemen, want hij werd in eerste instantie gevraagd voor de rol van Forrest. Travolta zag het niet zitten, waarna ze Tom Hanks vroegen voor de rol. Om het in het Engels te zeggen: The rest is history.

8. Kevin Costner – Shawshank Redemption

Shawshank Redemption wordt door de meeste mensen gezien als de beste film die ooit gemaakt is. Dat zegt nogal wat, want er zijn wel wat goede films gemaakt in de afgelopen honderd jaar. Kevin Costner zal zich daarom ook dagelijks voor zijn hoofd slaan dat hij de hoofdrol van Andy Dufresne weigerde.

Omdat Costner geen interesse had, ging de rol naar de veel onbekendere Tim Robbins. Robbins speelde de sterren van de hemel en droeg vervolgens bij aan de legendarische status die de film inmiddels heeft verworven.

9. Sandra Bullock – Million Dollar Baby

Met Gravity trok Sandra Bullock aan het langste eind van een rolweigering, maar bij Million Dollar Baby ging ze zelf in de fout. Bullock trok zich terug uit de film, omdat de productie flinke vertraging opliep. Haar vervanger, Hillary Swank, won vervolgens een Oscar voor haar rol.

Het meest pijnlijke is misschien nog wel welke rol Bullock in plaats hiervan speelde: de hoofdrol in Miss Congeniality 2: de flauwe komedie die niet echt een succesvolle opvolger was van de eerste film.

10. Edward Norton – Saving Private Ryan

Waar Shawshank Redemption als beste film ooit wordt gezien, staat Saving Private Ryan toch wel in de top 10. Edward Norton, bekend van onder meer American History X en Fight Club, werd in eerste instantie gecast voor de rol van Private Ryan. Norton had er echter weinig trek in, waarna de rol overging naar Matt Damon.

Hoewel Damon met zijn rol geen grote prijzen won, is hij wel voor altijd onderdeel van de film die de geschiedenisboeken ingaat als één van de beste films ooit. Hoewel Damon voor Saving Private Ryan al in Good Will Hunting speelde, was het deze film die zijn inmiddels rijke carrière echt lanceerde.

Leave a Response