Films & Series

10 Beroemdheden die onverwachte talen spreken

David2571 views

In de film-, sport- en gamewereld is Engels over het algemeen de voertaal, maar voor lang niet iedereen is dit natuurlijk ook de eerste taal. Veel sterren hebben een andere moedertaal of in de tussentijd een taal geleerd die je misschien niet direct van ze had verwacht.

Omdat we op televisie en het internet vooral Engels voorbij zien komen, is Mannennieuws.nl op onderzoek uitgegaan. Wij vonden tien beroemdheden die een andere taal spraken dan wij zelf verwacht hadden. Van hoeveel van deze personen wist jij dat ze de taal (vloeiend) spraken?

1. Charlize Theron – Afrikaans

Charlize Theron, de Zuid-Afrikaanse ster die onder meer bekend is van Monter en Mad Max, heeft niet Engels als eerste taal. Als Zuid-Afrikaan zou je misschien niet denken dat dit opvallend is, maar steeds meer Zuid-Afrikanen hebben Engels als eerste taal, met name in de blanke gemeenschap. Omdat Theron al jaren in de Verenigde Staten woont en ook niet direct een sterk Zuid-Afrikaans accent heeft, wordt vaak vergeten waar haar roots liggen.

Wat blijkt: Afrikaans is haar eerste taal. De taal, die nog erg sterk op het Nederlands lijkt, wordt nog altijd door miljoenen mensen gesproken als eerste taal. Bekijk hieronder een interview van Theron met een Vlaamse presentator, waarbij de Vlaming in het (Vlaams) Nederlands spreekt en Theron in het Afrikaans. Het is een gesprek dat verbazingwekkend goed te volgen is.

2. Yaya Touré – Russisch

Yaya Touré, een voetballer uit Ivoorkust voor Manchester City, blijkt vloeiend Russisch te spreken. Erg opvallend gezien, hij welgeteld anderhalf jaar in Oost-Oekraïne heeft gewoond, waar zowel Oekraïens als Russisch gesproken wordt. In het onderstaande filmpje zie je Touré ogenschijnlijk volledig vloeiend praten met een Russische interviewer. Het tempo zit er goed in, dus hij lijkt de taal goed te beheersen. Zeker weten doen we het overigens niet, want niemand hier spreekt Russisch.

3. Mark-Paul Gosselaar

Op basis van de naam alleen is het misschien niet verrassend, maar toch zien we in de praktijk maar weinig dat mensen van Nederlandse afkomst (maar niet geboren in Nederland) ook daadwerkelijk Nederlands spreken. Dat ligt anders voor de Amerikaanse acteur Mark-Paul Gosselaar.

Gosselaar is met name bekend van de serie Saved By The Bell en speelt tegenwoordig veel mee in tv-series, waarvan Franklin & Bash de bekendste is. Gosselaar spreekt vloeiend Nederlands, zij het met een redelijk stevig accent. Overigens is het niet geheel verrassend dat hij Nederlands spreekt. In tegenstelling tot veel andere internationale sterren met Nederlandse roots, is bij Gosselaar niet één ouder Nederlands, maar zijn ze dit beide. De voertaal is bij hem thuis dan ook Nederlands.

4. Mila Kunis – Oekraïens en Russisch

Mila Kunis is nog een ster met buitenlandse roots. Ook bij Kunis wordt het vaak vergeten, omdat ze is opgegroeid in de Verenigde Staten en dan ook geen enkel accent heeft. Toch is ze geboren in zuidwest Oekraïne in het kleine stadje Chernivtsi. Na enkele jaren hier te hebben gewoond verhuisde de familie naar Verenigde Staten, maar de voertaal thuis bleef Russisch.

5. Bradley Cooper – Frans

Bradley Cooper, de ster van onder meer The HangoverSilver Linings Playbook, Limitless en American Sniper, studeerde in zijn studententijd een aantal maanden in Frankrijk. In deze tijd leerde hij de taal te spreken en hij is nog altijd verrassend vloeiend in de taal. Spreekt hij met Franse of Canadese media, dan gaat het interview regelmatig volledig in het Frans.

6. Kenneth Perez, Lasse Schöne – Deens

Het is iets dat we keer op keer zien in de Nederlandse Eredivisie: Scandinaviërs die ogenschijnlijk binnen no-time vloeiend Nederlands spreken. En niet alleen vloeiend, maar ook nog eens vrijwel accentloos. Ontzettend lastig, want vrijwel iedereen houdt een accent in een vreemde taal.

Kenneth Perez, ex-speler van onder meer AZ, Ajax en FC Twente en Lasse Schöne, speler van Ajax en voormalig speler van NEC, zijn beiden rasechte Denen, maar spreken vrijwel perfect Nederlands. Dat wordt nog wel eens vergeten, zeker door mensen die ze nauwelijks kennen. De twee wonen al meer dan tien jaar in Nederland. Weet je niet dat ze buitenlands zijn, dan vraag je je eerder af uit welk deel van Nederland ze komen dan dat het opvalt dat Nederlands niet hun eerste taal is. Omdat we ze altijd Nederlands horen spreken, is het ook wel eens leuk het Deens te horen uit hun mond:

7. Kobe Bryant – Italiaans

Kobe Bryant, één van de grootste basketbalsterren aller tijden, spreekt een aardig woordje Italiaans. Bryant woonde van zijn zesde tot zijn zijn dertiende namelijk in Italië, waar zijn vader professioneel basketballer was. Hoewel hij al weer een flinke tijd in de VS woont, spreekt hij nog steeds op een vrij hoog niveau Italiaans.

Volgens de Italianen zelf is het zijn Italiaans zelfs begrijpelijker dan dat van veel Italiaanse voetbalsterren die maar een beetje binnensmonds mompelen.

8. Nico Hülkenberg – Nederlands

Veel Nederlanders spreken wel een woordje Duits, maar andersom is dat slechts zelden het geval. Dat lig anders bij Nico Hülkenberg. De Formule 1-ster groeide op aan de grens met Nederland en ging regelmatig in Nederland karten. Daar maakte hij veel Nederlandse vrienden, waaronder voormalig F1-coureur Giedo van der Garde.

Nog altijd spreekt Nico Hülkenberg vloeiend Nederlands met een bijzonder goed accent. Niet lang geleden was hij in Nederland bij Pauw, waar hij het volledige interview zonder moeite in het Nederlands afwerkte.

 

9. Mark Zuckerberg – Chinees (Mandarijn)

Is je eerste taal een Europese taal, zoals Nederlands, Duits, Frans of Engels, dan is het extreem lastig om een Oost-Aziatische taal te leren en een goed niveau te bereiken. Mark Zuckerberg, oprichter van Facebook, is daar echter wel naar op weg. Onlangs gaf hij een half uur lang een interview in het Mandarijn.

Volgens Chinezen is zijn woordenschat en grammatica uitstekend, maar zijn uitspraak nog vrij matig. Niet geheel verrassend is de uitspraak van Mandarijn overigens het meest lastige onderdeel, omdat iedere klank vijf manieren heeft waarop ze uitgesproken kunnen worden, waarbij iedere uitspraak een andere betekenis heeft. Groei je niet op met de taal, dan is het lastig om deze verschillen te horen en zelf uit te spreken.

 

10. Sandra Bullock – Duits

Sandra Bullock, de ster van onder meer Gravity en Miss Congeniality, heeft een Duitse moeder en spreekt dan ook vloeiend Duits. Haar vader is Amerikaans en was gestationeerd in Duitsland toen hij in het Amerikaanse leger zat. Hier ontmoette hij de uiteindelijke moeder van Bullock.

Nog altijd heeft Bullock zowel de Duitse als Amerikaanse nationaliteit, hoewel haar eerste taal zonder twijfel Engels is. In het filmpje hieronder kun je Bullock Duits horen praten nadat ze een filmprijs in Duitsland won.

 

Hoofdfoto: Debby Wong / Shutterstock.com

Leave a Response