Reizen

10 Ergernissen in ieder gemiddeld hostel

David1364 views

Ben je wel eens wezen backpacken, dan heb je waarschijnlijk ook in diverse hostels je tijd doorgebracht. De meeste reizigers, waaronder ikzelf, hebben een haat-liefderelatie met deze goedkope accommodaties. Je betaalt er weinig voor en ontmoet zonder er moeite voor te doen ontzettend veel gelijkgezinden.

Tegelijkertijd betaal je ook een prijs voor een verblijf in een hostel, en dan doel ik niet op geld. Omdat je doorgaans op een slaapzaal ligt in een hostel, gebruik maakt van een gedeelde keuken en badkamer en ook van alles en nog wat tegenkomt in de gemeenschappelijke ruimte, kunnen er ook nog wel eens wat ergernissen ontstaan.

Om niet altijd maar hosanna te roepen en ook deze kant te belichten, hebben wij een top 10 ergernissen in een hostel gemaakt, uiteraard met een knipoog :-).

1. Snurkers

Om maar meteen de meest gehoorde ergernis te noemen: snurkers! Je hebt er net een lange reisdag opzitten in een bus tussen andere zwetende backpackers, locals en met wat geluk een stel kippen en bent na lang zoeken uitgekomen bij je hostel.

Volledig bezweet gooi je de backpack van je rug en plof je neer op je bed. Tijd voor een welverdiende nachtrust. Tenminste.. dat dacht je. Net als je bijna de slaap vat begint het: een oorverdovend geluid vanuit de andere kant van de kamer.

Je dronken kamergenoot is net thuisgekomen en heerlijk in slaap gevallen. Tegelijkertijd verzekert hij dat niemand anders in de kamer even lekker gaat slapen. Laat je niet verrassen, want lang niet altijd is het die iets te dikke, iets te oude man waarvan niemand weet wat hij in het hostel eigenlijk doet. Ook dat ene beeldschone meisje waar iedere man achteraan loopt kan de kettingzaag aanzetten als ze eenmaal in bed is geploft. De oplossing? Oordopjes! Die moet je als eerste inpakken voor vertrek.

2. De lawaaimakers

Je hebt ze altijd: mensen die om half 6 moeten opstaan om een bus of trein te halen, maar dan geen enkele moeite doen om stil te zijn. Ze besluiten bijvoorbeeld om ‘s ochtends vroeg pas hun tas in te pakken, in plaats van de avond ervoor. Geritsel, gekraak en ritsen die open en dichtgaan. Tegelijkertijd stormt deze persoon de kamer in en uit waardoor je constant een lichtflits in je gezicht krijgt van de gang.

Je zou denken dat je tas zo is ingepakt en zoiets als dit niet langer kan duren dan 5 á 10 minuten, maar meestal kom je bedrogen uit.

3. Het heldere licht

Heb je écht ongeluk, dan zet deze lawaaimaker ook zonder pardon het licht aan op tijdstippen waar dit eigenlijk ronduit verboden zou moeten zijn. Ze komen ‘s avonds laat binnen en gooien het licht aan om de rest van de kamer wakker te maken en vertrekken vervolgens naar de badkamer voor een tandenpoetssessie van een kwartier. Ondertussen lig jij langzaam wakker te worden en je steeds meer te ergeren aan dat felle licht.

‘s Ochtends is dit nog net wat vervelender. Iemand die om 7 uur of eerder het grote licht aangooit en vaak ook nog herrie maakt, is rijp voor de slachtbank als je het mij vraagt. Zeker als je geen vaste slaper bent, want dan kan je het wel vergeten om nog een paar broodnodige uurtjes door te tukken.

4. De ‘ik-ik-ik’

Het mooie aan hostels is dat je altijd mensen ontmoet. Meestal zijn dat mensen die op dezelfde manier in het leven staat en waarmee je dus in korte tijd (maar tegelijkertijd tijdelijk) goede vrienden kunt worden. Helaas heb je ook mensen die een beetje doordraven en alleen maar bezig zijn met hoeveel ze wel niet gezien hebben.

Ze tonen een soort schijninteresse en gaan vervolgens door over wat zij allemaal meegemaakt hebben. Je herkent ze vaak aan het feit dat ze de landen tellen waarin ze geweest zijn. Want, zo lijken ze te denken, hoe meer landen je in bent geweest, hoe meer status je hebt. Dat ze ook een tussenstop op een luchthaven meetellen maakt het alleen maar irritanter. Zie ook ons artikel over de vijf soorten vrouwelijke backpackers.

5. De koude douche

Afhankelijk van het land waarin je aan het reizen bent, kan het nog wel eens tegenvallen met de faciliteiten. Eén van de meest vervelende tekortkomingen is wel een koude douche. Zelfs in een warm land is het simpelweg onprettig om in een ijskoude douche jezelf in bliksemsnelheid te wassen.

Toch is het iets dat je ook moet accepteren, want in veel gevallen zijn de douches niet heel bijzonder. En is de douche niet koud, maar lauw tot zelfs normaal warm, dan is het meestal wel een pisstraaltje om voor die ongekende luxe te compenseren.

6. Overdreven huisregels

Je gaat backpacken om een ander land te zien, mensen te ontmoeten en vrijheid te ervaren. Tenminste, dat geldt voor de meeste mensen. Helaas zijn er ook hostels waarin het voelt alsof je op schoolreisje bent. De standaardregel lijkt te zijn dat niets mag, tenzij de staff van het hostel expliciet zegt dat het wel mag.

Ik heb wel eens in een hostel gezeten waar je alleen zittend mocht drinken. En nee, het was niet een terrasje zoals in Nederland, waar dit ook geldt. Dit was simpelweg een gemeenschappelijke ruimte in het hostel. Ging je wel staand drinken, dan kon je een boete krijgen.

Nog zoiets is dat je niet mag drinken op de slaapkamer. En dan heb ik het niet perse over alcohol, want dat is nog voor te stellen. Helaas zijn er ook hostels waar je zelfs geen water mag drinken op de slaapkamer. Waarom zo moeilijk?!

7. Geen gratis wifi

Mensen, het is 2017. Wifi is voor veel mensen een levensader en de manier om de trip verder uit te werken. Nog altijd zijn er hostels waar je moet betalen voor de wifi. Ze weten dondersgoed dat eigenlijk iedereen wifi nodig heeft en verdienen er dan ook goed op.

Wat het vooral sneu maakt is dat deze hostels zich meestal bevinden in rijke landen. Waar je in een middelmatig Cambodjaans hostel prima gratis wifi krijgt, moet je bijvoorbeeld in sommige hostels in Australië $ 10,00 betalen voor twee uur wifi.

8. Slechte annuleringsregeling

Tijdens het reizen kan je plan nog wel eens veranderen. Omdat je van anderen hebt gehoord over een toffe plek die nog niet op je programma stond, omdat je huidige stek goed bevalt, of misschien omdat je iemand hebt ontmoet die je liever niet achterlaat.

Bij veel hostels kun je zonder problemen tot een dag van ten voren annuleren, waarbij je alleen je deposit kwijt raakt. Heel redelijk, zeker omdat deze deposit vaak voor de tussenpersoon is en niet voor het hostel zelf. Ze kunnen het dus niet eens terugbetalen. Helaas zijn er ook hostels die bewust geen enkele annuleringsregeling hebben.

Zo had ik eens een hostel geboekt voor vijf nachten. Ruim twee weken van ten voren besloot ik naar een andere plek te gaan en wilde ik dus het verblijf annuleren. Geen problemen zou je zeggen, want het hostel zat niet eens vol en ik was ruim op tijd, ik heb dus niet onterecht een bed bezet gehouden. Toch deelde het hostel mij mee dat ze de volledige vijf nachten van mijn creditcard gingen afschrijven (in totaal zo’n honderd euro). De reden? Het was te veel werk om de annulering door te voeren. Klein detail: het was wederom een hostel in Australië.

Uiteindelijk heb ik het bedrag via het creditcardbedrijf kunnen terugvorderen, maar dat een hostel überhaupt zo’n beleid heeft.. tja.

9. Hitsige kamergenoten

Oké, ben je een lange tijd op reis, dan is het lastig om een goede plek te vinden om gezellig te worden met een medereiziger. Maar wakker worden door gekreun van je buurvrouw of -man naast je wens ik niemand toe. Ja, ook dit ‘hoort erbij’, maar het is behoorlijk ongemakkelijk, onsmakelijk en onprettig. Kleine tip: de badkamer biedt vaak wel wat mogelijkheden.

10. Je moet weer vertrekken

Om met een positieve noot te sluiten de grootste ergernis: je moet op een gegeven moment weer naar huis! Na weken en misschien wel maanden van plezier met mede-reizigers, avonturen en een lang-leven-de-lol-mentaliteit, moet je weer terug naar de realiteit.

Pijnlijk en jammer, zeker wanneer je op een avondje uit in Nederland merkt dat niemand zit te wachten op gesprekken of lol met willekeurige vreemdelingen. Dan is het open karakter van een gemiddeld hostel of gemiddelde backpackersbar toch wel wat leuker en neem je al deze kleine ergernissen graag voor lief.

 

Alle foto’s afkomstig van Shutterstock

 

Leave a Response