Deze 10 games speelden we allemaal als jochie
Ben je opgegroeid in de jaren ’90 en begin ’00, dan is de kans groot dat je ook regelmatig aan het gamen was. In deze tijd hadden we nog geen virtual reality, smartphonegames en hyper-realistische actiespellen, maar moesten we het doen met bijvoorbeeld Duck Hunt.
Toch kijken we allemaal wel met de nodige nostalgie terug op deze periode. Om je te helpen herinneren aan deze tijd, zet Mannennieuws.nl de tofste 10 games van die tijd nog even op een rijtje. Het mooie is: de meeste van deze games kun je inmiddels online gratis spelen, omdat ze zo simpel zijn.
1. Command and Conquer: Red Alert (1996)
Wie is er niet groot geworden met Red Alert? Je speelde bij Red Alert in een soort alternatief universum waar de Verenigde Staten en Europa worden aangevallen door de Sovjet-Unie. Het spel zat vol strategie en ook na tientallen uren spelen kon je nog een potje spelen dat weer compleet anders was dan de voorgaande duizend potjes.
Heb je Red Alert gespeeld, dan weet je ongetwijfeld nog dat de grootste irritatie was dat je tegenstander je ore trucks kapotschoot. Met deze ore trucks verzamelde je namelijk geld om nieuwe gebouwen en manschappen te kopen.
2. Counter Strike 1.6 (2003)
Counter Strike 1.6 is volgens velen nog steeds de koning onder de shooters. Call of Duty was zeker in het verleden ook enorm populair, maar op het gebied van tactiek en pure vaardigheid van de spelers kon er eigenlijk niks tippen aan Counter Strike. Het spel was ook één van de eerste computerspellen dat professioneel gespeeld werd voor een groot publiek.
Heb je veel Counter Strike gespeeld, dan kan je nu waarschijnlijk nog steeds maps als de_dust2 en de_inferno volledig dromen, inclusief tactische hoekjes en kijklijnen, ik wel in elk geval. Net als bij de meeste andere shooters, zat de grootste irritatie bij de eindeloze campers, zeker als ze een AWP-sniper hadden.
3. Age of Empires II (1999)
Is Counter Strike 1.6 de koning onder de shooters, dan is Age of Empires II toch wel de koning onder de traditionele strategiegames. Het spel speelt zich af in de Middeleeuwen, waarbij de speler de keuze heeft uit diverse bevolkingen, elk met sterke en zwakke punten. Hoewel het spel behoorlijk oud was, konden spelers ontzettend verregaande tactieken en strategieën ontwikkelen om de tegenstander te verslaan.
Ook Age of Empires II is professioneel gespeeld, hoewel dit een minder grote markt was dan bij Counter Strike het geval was. Speelde je het spel online, dan was dit waarschijnlijk op Zone.com, bij MSN. Dat ging destijds net wat minder makkelijk dan bij games van deze tijd. Vaker wel dan niet mislukte de verbinding. Voor een echt goed potje was het met wat ongeluk wel een uur wachten.
4. Super Smash Bros (1999)
Had je een Nintendo, dan was dit misschien wel hét spel om te spelen. Kies één van de bekende figuurtjes van Nintendo en vecht op een aantal zwevende platformen tot er één iemand overblijft. Hierbij kreeg je allerlei hulpmiddelen en zag je de poppetjes als nooit te voren. Wat te denken van de lieve Princess Peach die Mario met een grote hamer een kilometer verderop slaat? Tot zover dankbaarheid.
Wat veel mensen misschien nog wel het meest herkennen was het moment voordat je begon te knokken: met fiches zo snel mogelijk je favoriete mannetje kiezen. Hoewel je kon instellen dat meerdere mensen bijvoorbeeld met Mario speelden, deden veel mensen dat niet. Pakte iemand jouw favoriete karakter af, dan was dat een goede reden om hem of haar het hele potje het leven zuur te maken.
5. Prince of Persia (1989)
Prince of Persia is nog weer een stukje ouder dan de games die we tot nu toe genoemd hebben. Toch is het zonder twijfel een absolute klassieker. Zoals wel vaker het thema was bij games in deze tijd, moest je ook bij Prince of Persia de prinses redden uit de handen van een boosaardige overheerser.
Prince of Persia was ontzettend lastig om uit te spelen. Waar je tegenwoordig vrijwel altijd aan het handje wordt genomen om de oplossing te vinden, was dat destijds wel anders. Of het een goede ontwikkeling is dat dit niet meer zo gaat is de vraag. Echte uitdaging ontbreekt nu vaak, maar uren zoeken naar de oplossing voor de volgende stop was ook op zijn minst frustrerend. Daar had Prince of Persia wel een handje van.
Het meest iconische van het spel? Ongetwijfeld het skelet dat plotseling tot leven kwam om je dood te maken. Vergeet hyperrealistische horrorgames: dit was échte horror.
6. Resident Evil (1996)
Wat ons betreft (eventueel samen met Alone in the Dark) de grondlegger van horrorgames. Het succes van Resident Evil is nog steeds groot, gezien de nieuwste versie van de game vorige maand uitkwam. Bij Resident Evil speelde je met Chris Redfield of Jill Valentine, onderdeel van het alpha team van de politie van Raccoon City. Enkele mysterieuze moorden in een oud huis moeten onderzocht worden, evenals de verdwijning van beta team dat al eerder polshoogte ging nemen.
Het wordt al snel duidelijk dat het huis vol beesten zit en ook niet iedereen in je team daadwerkelijk aan jouw kant staat. Het meest iconisch moment van het spel is natuurlijk het moment dat duivelshonden door de ramen springen waar je net langsloopt. Grote jongen als je daar niet hebt gegild als een klein kind.
7. Mario Kart 64 (1996)
Hoe kan Mario Kart ontbreken uit een lijstje met gameklassiekers? Het spel was oorspronkelijk slechts een simpele spin-off van Super Mario, maar op de eerste versie van Mario na, is Mario Kart haar oorsprong ver ontgroeid. Als ideale partygame kon je eindeloos plezier hebben met deze game. Normale races waren populair, maar ook de battle arena waarbij iedereen met drie ballonnetjes rondreed en je elkaars ballon kapot moest maken.
Mario Kart was ook een bron van een hele hoop frustratie. Stel je voor dat je net 2,5 ronde voorop rijdt, cruisend op weg naar de winst. En dan zie je het gevreesde ballonnetje op je scherm: er komt een blauw schild aangevlogen. Net voor de lijn krijg je hem op je dak, om vervolgens als vijfde over de streep te komen. Vele controllers hebben hierdoor het leven gelaten.
8. The Legend of Zelda (1998)
Zet de originele muziek van The Legend of Zelda op en veel mensen zullen een nostalgisch gevoel krijgen. De gameserie van Zelda is nog altijd eindeloos populair, maar voor de wat oudere mannen zal met name Ocarina of Time een warm gevoel geven. Dit spel voor de Nintendo 64 is voor een groot deel de reden dat het spel uiteindelijk zo extreem populair is geworden.
In Zelda speelde je met Link (je herkent niet-fans aan het feit dat ze hem Zelda noemen). Het bekende thema staat ook hier weer centraal: de prinses redden van een boosaardige gast. Als je ziet hoe vaak het gaat om het redden van de prinses, is het wel bijzonder dat deze spellen toch worden gezien als origineel. Zelda was het eerste computerspel met een save-functie. Ook had het voor zijn tijd ontzettend goede graphics. Een echte topper dus.
9. FIFA (1998 – ?)
FIFA: wie is er niet groot mee geworden? Het eerste FIFA-spel werd al in 1993 geïntroduceerd, maar de populariteit begon pas met FIFA ’99 (gemaakt in 1998) echt grote vormen aan te nemen. Kijk je nu naar de graphics van die tijd, dan is het eigenlijk ongelooflijk, maar op dat moment was er niets beters.
Hoewel Pro Evolution Soccer een periode heeft gehad dat het als beter gezien werd, staat FIFA inmiddels al jaren boven zijn tegenhanger volgens de meerderheid. Het leukste bij FIFA is natuurlijk multiplayer, online of tegen vrienden thuis. Wat de populariteit van het spel echt tot eenzame hoogte heeft laten stijgen is de Ultimate Team gamemode, waarbij je zelf een team samen kunt stellen met echte spelers.
10. Pokémon Red, Blue, Gold en Silver (1996 en 1999)
Ik denk dat er vrijwel niemand is die in de jaren ’90 klein was en géén Pokémon heeft gespeeld. Het concept van deze Gameboy-games was behoorlijk vernieuwend: je had een enorme open wereld waarin je vrij rond kon lopen. Je kon zelf bepalen welke Pokémon je ving en hoe lang je ze trainde, allemaal met één doel: de beste worden van de Pokémon-wereld.
Om ze allemaal te vangen was je wel even bezig. Speelde je Gold en Silver, dan moest je niet alleen veel ruilen met de andere versie, maar ook ruilen met mensen die Red en Blue speelden. Toegegeven, het was misschien iets te lastig om dit te behalen, maar als je alle 150 (Red en Blue) of 250 (Gold en Silver) Pokémon wist te bemachtigen was je wel de koning van het schoolplein voor de rest van het jaar.