Reizen

10 Items die elke backpacker nodig heeft

David1038 views

Backpacken is de laatste vijftien jaar helemaal de shit, met name onder wij Nederlanders. Ga je op reis, dan kom je Nederlanders het meest tegen, samen met Amerikanen, Australiërs, Britten en Duitsers (die elk uit aanzienlijk meer inwoners hebben). Gelukkig hebben we vooralsnog een vrij goede naam onder andere backpackers en de locals, dus geen vuiltje aan de lucht!

Tijdens een backpackreis wil je het liefst niet teveel meenemen, omdat je iedere gram zelf op je rug moet dragen. Toch zijn er ook een aantal attributen die eigenlijk iedere backpacker altijd bij zich zou moeten hebben. Tegelijkertijd zijn dit voorwerpen die een hoop reizigers juist vergeten.

Om deze reden heeft Mannennieuws.nl een lijst gemaakt van de tien items die iedere backpacker zou moeten hebben (maar vaak vergeet).

1. Twee slotjes

In vrijwel ieder hostel heb je (gelukkig) kluisjes waarin je je waardevolle spullen kunt opbergen. Soms krijg je hier een slotje bij van je hostel, maar het komt ook veel voor dat je zelf moet zorgen dat je het kluisje op slot kunt doen. Heb daarom altijd twee slotjes mee: één voor je kluisje en één reserve of voor je backpack.

Bespaar het liefst niet op de slotjes. Koop geen slotje van een euro, maar betaal bijvoorbeeld een tientje voor een sterk slot van een goed merk. Het lijkt een detail, totdat je kluisje is opengebroken, omdat je zo’n zwak slotje hebt dat iemand met gemak heeft kunnen doorknippen met een tangetje.

2. Maps.me

Maps.me is een app en dus ook nog een minuut voor vertrek te downloaden. Met Maps.me heb je alle kaarten ter wereld offline beschikbaar, inclusief details over bijvoorbeeld supermarkten, restaurants, bezienswaardigheden en zelfs geldautomaten. Het enige dat je hoeft te doen is om de kaart van een bepaald gebied te downloaden wanneer je Wifi hebt.

Dat downloaden kan even duren, maar de kaart die je vervolgens hebt beslaat een enorm gebied. Maps.me is betrouwbaarder dan Google Maps wanneer je geen internet hebt. Ook een kaart van Google kan je vooraf inladen, maar soms verdwijnt deze weer als je de app per ongeluk afsluit. Bovendien kun je niet naar locaties zoeken, wat met Maps.me nog wel kan: een absolute must voor iedere reiziger dus.

iOS app en Android app

3. Extra oplaadkabel

Als er iets snel kapot gaat tijdens het reizen, is het wel het kabeltje waarmee je bijvoorbeeld je telefoon oplaadt. Op zich kun je kabeltjes overal wel kopen, maar zeker in iets minder ontwikkelde landen weet je nooit zeker of je kwaliteit krijgt. Maar al te vaak gaat het om een nepkabeltje dat slecht oplaadt en/of weer snel kapot gaat.

Bovendien is het altijd handig om een reservekabeltje te hebben, want niet altijd lukt het om lokaal direct een nieuw kabeltje te vinden. Nu onze smartphone zo belangrijk is tijdens het reizen, is het ontzettend vervelend om dagenlang zonder telefoon te zitten, omdat je hem niet kunt opladen.

4. Oordoppen

Of het nou is vanwege snurkende mensen of seksende mensen, oordoppen kunnen echte lifesavers zijn op reis. Dat er geluid om je heen is in een hostel of bus is een gegeven waar je mee om moet gaan, maar met oordopjes kun je het allemaal wel net wat dragelijker maken.

Kies het liefst voor de echte goede oordoppen, die van een soort gel/kleiachtig spul zijn en de gehoorgang helemaal afdekken. De ervaring leert dat de goedkope schuim oordoppen niet voldoende werken bij luide kamergenoten.

5. Stevige waszak

Ook tijdens je backpacktrip ontkom je niet aan het saaie klusje van je kleding wassen. Het is altijd handig om een stevige waszak bij je te hebben, zodat je de kleding makkelijk kunt verplaatsen van je bed naar de wasruimte.

Gebruik liever geen plasticzakken, omdat deze snel kapot gaan en in het geval van enigszins natte was of bijvoorbeeld een natte gebruikte handdoek alleen maar sneller leiden tot stinkende was.

6. Een backpack die volledig open kan

Geloof ons, je wilt niet weken- of zelfs maandenlang leven uit een backpack die alleen aan de zijkant, of erger nog, alleen aan de onder- en bovenkant  open kan. Na een week heb je al goed door dat dit ontzettend onhandig is en na een maand laat je nog liever al je spullen achter in je vorige hostel dan dat je weer moet duwen en trekken om dat ene shirt uit je backpack te trekken.

Investeer liever iets meer in een tas die volledig opengeklapt kan worden. Het scheelt een hoop frustraties en tijd.

7. Internationaal rijbewijs

In sommige landen, waaronder Thailand, verdienen de autoriteiten goud geld aan het uitdelen van boetes aan Westerlingen die ‘illegaal’ rijden. Ze weten dondersgoed dat je Nederlandse rijbewijs in de praktijk garant staat voor een betere rijvaardigheid dan die van de gemiddelde local, maar regels zijn regels en geld is geld.

Een internationaal rijbewijs kun je binnen een paar minuten meekrijgen bij de ANWB. Het kost je maar € 18,95 en kan je een hoop gedoe in het buitenland besparen, gewoon doen dus!

8. Reisverzekering

Controleer of het nodig is om een extra reisverzekering af te sluiten. Heb je een doorlopende reisverzekering, dan kan je meestal tenminste een maand op reis met die verzekering, afhankelijk ook van je verzekeraar. Ga je langer weg of heb je geen doorlopende verzekering, dan is het goed om een extra reisverzekering af te sluiten.

Probeer hierbij te bepalen of het nodig is om ook medische kosten te laten dekken. Met je normale zorgverzekering in Nederland worden alle zorgkosten tot maximaal de Nederlandse prijs gedekt. Gezien Nederland een duur land is, betekent dit dat je in de meeste landen prima toe kunt met je Nederlandse verzekering. Dat ligt wel anders in landen als de Verenigde Staten of Australië.

9. Immodium en pijnstilling

Ga je backpacken in een niet-Westers land, dan ontkom je er niet aan dat je vroeg of laat reizigersdiarree krijgt. Meestal doordat je het eten simpelweg niet gewend bent en een minder regelmatig leven leidt, maar soms ook door vervuiling van drinken of eten. Met immodium kun je de ergste klachten aanpakken. Koop een goede hoeveelheid, want bij flinke ziekte ga je snel door de pilletjes heen.

Neem ook altijd wat pijnstilling mee, paracetamol of ibuprofen is prima. Er zijn altijd wel dagen dat je je niet helemaal lekker voelt, waarbij de pijnstilling een welkom onderdeel is van je reisspullen.

De smartphone heeft inmiddels de rol van de reisgids overgenomen voor veel reizigers.

10. Niet meenemen: reisboeken

Een punt waar misschien niet iedereen het mee eens is, maar wat ons betreft heb je een reisgids eigenlijk niet nodig. Een Lonely Planet is tof en altijd interessant om te lezen, maar onze ervaring is dat je in de praktijk altijd alles op je telefoon zult opzoeken. Een website als HostelWorld.com geeft nou eenmaal een beter beeld van de aanwezige hostels dan een boekje die een selectie toont van vier hostels met een minieme recensie.

Datzelfde geldt voor bezienswaardigheden, waarbij je dankzij Google ook gelijk een impressie kunt krijgen van de sfeer in een bepaalde wijk, het uitzicht op een bepaald punt of de drukste momenten op de dag voor een specifiek bouwwerk. Nee, in de praktijk zijn reisgidsen bijna altijd vooral ballast.

Leave a Response