Lifestyle

10 Keer adembenemende graffiti van over de hele wereld

David2261 views

Graffiti: voor sommigen een doorn in het oog, voor anderen ware kunst. Het hangt in de meeste gevallen flink af van het type graffiti. Een tag van een willekeurige naam, of een (politiek) statement weergeven in een kunstzinnige manier.

In de meeste grote steden kun je niet om graffiti heen. Steeds vaker ook ingegeven vanuit de gemeente zelf: het draagt bij aan de stedelijke uitstraling en kan de buurt op een relatief eenvoudige manier ook nog eens mooier maken.

Mannennieuws.nl zet de tien meest adembenemende graffiti wereldwijd op een rijtje.

1. Banksy

We zetten hem meteen bovenaan, want Banksy is misschien wel koning van de graffiti, als je het tenminste graffiti mag noemen. De Britse artiest werkt met zogenaamde stencils, waarbij de kunst vooraf wordt gemaakt en daarna eenvoudig en snel aangebracht kan worden op een muur.

Als we de losse werken van Banksy gaan meewerken zou deze lijst vol staan met zijn werk, dus we houden het bij één notering voor al zijn werk samen. Banksy, van wie de echte identiteit nog altijd onbekend is, staat bekend om zijn kritische kunstwerken die vaak inspelen op politieke beslissingen, maatschappelijke ontwikkelingen en actualiteiten.

2. Nada

Nada is een werk van artiest Axel Void in Mexico. Het kunstwerk weergeeft een vluchteling in een vrachttrein in Mexico, die werd aangevallen door lokale criminelen. Het schrijnende verhaal is vereeuwigd op deze vrachttrein, die al decennia stil staat.

Bron

3. Deeker, Keely en Sweet Toof

Denk je aan New York, dan denk je waarschijnlijk aan een échte stad, een stad die nooit slaapt. Daarbij hoort natuurlijk ook de rauwheid van graffiti, iets wat Deeker, Keely en Sweet Toof op prachtige wijze hebben aangebracht. De drie artiesten hebben voor het onderstaande werk samengewerkt om de chaos en veelzijdigheid van graffiti te tonen.

Bron

4. Utopia

Midden in Istanbul is graffitiartiest M-City actief, wiens kunst gekenmerkt is door sterk contrasterende afbeeldingen te gebruiken, meestal simpelweg in zwart en wit. Het onderstaande werk hieronder wordt Utopia genoemd. Misschien gek, gezien auto’s ontvoerd worden door aliens, maar het gaat hier specifiek om politieauto’s. Het geeft het gebrek aan vertrouwen in de autoriteiten van Turkije op dit moment goed weer.

5. Arm van de koning van Cambodja

Waar je in Thailand in de cel belandt wanneer je de koning ook maar een klein beetje beledigd, is dat in Cambodja, net als bijvoorbeeld in Nederland, geen probleem. Toch is er ook kritiek op de koning. Hij wordt gezien als een slapjanus die niets uitvoert, maar heeft ondertussen wel macht en doet niets aan corruptie in het land die heeft geleden tot onevenredig hoge prijzen voor voedsel in het land.

Het onderstaande werk bevindt zich in een voormalig paleis van de Cambodjaanse koning dat tegenwoordig verlaten is. Het gekke mannetje is de koning, de lange arm symboliseert zijn invloed. Zijn arm reikt zelfs door andere autoriteiten heen (hert).

 

6. Red

Red door graffitiartiest Mobstr is een geval apart, want het is meer het proces dan de graffiti zelf die hem veel bekendheid heeft verworven. Het begon allemaal met Mobstr die simpelweg ‘red’ op een muur schreef die deels rood, deels baksteen was. De graffiti werd verwijderd door de gemeente, maar Mobstr plaatst gewoon nog eens ‘red’, waarna een soort gevecht ontstond tussen Mobstr en de gemeente, dat je in het onderstaande vermakelijke filmpje kunt bekijken.

7. Smug

Smug is een artiest waarvan je, net als bij Banksy, niet zo maar één werk kunt uitkiezen. Deze graffitiartiest staat bekend om zijn hyperrealistische werken, waarvoor hij uiteraard wordt uitgenodigd door gemeenten. Hoewel het een hele andere insteek is dan bijvoorbeeld Banksy, zijn ook de werken van Smug mateloos populair. Hoe realistisch zijn werken zijn zie je in de onderstaande afbeelding.

Bron

8. Kamp Seedorf

Een groep van eigen bodem: Kamp Seedorf. Kamp Seedorf plaatst over het hele land verspreid, maar met name Amsterdam, werken die meestal gerelateerd zijn aan voetbal. Met name in de voetbalwereld zijn ze dan ook erg bekend, maar hun kunst valt ook mensen buiten het wereldje in positieve zin op. Net als Banksy, werkt Kamp Seedorf met voorgemaakte stencils en is niet precies bekend wie er achter de werken zitten.

9. BreakOne

BreakOne is een graffitiartiest die door heel Europa kleurrijke werken maakt op de zijkant van gebouwen. Hij wordt vaak ingehuurd om grijze wijken kleurrijker en levendiger te laten ogen met zijn werken. Hier in Boedapest is dat goed gelukt met dit kleurrijke werk van zwaluwen.

10. Zeeschildpad

Dit laatste werk uit de top 10 is weer een werk dat kritiek levert op de maatschappij. Met deze zeeschildpad, die uit een riolering komt gezwommen, wilde de kunstenaar mensen helpen herinneren dat de natuur te lijden heeft onder het handelen van de mens. Dat doet hij op een fenomenale wijze, doordat het werk een hoog 3D-gehalte heeft.

Bron

 

Foto’s Banksy: Shutterstock

Leave a Response