Films & Series

10 Supersterren die nooit een Oscar wonnen

David1045 views

Ieder jaar worden de wereldwijd meest belangrijke prijzen voor de filmwereld uitgereikt: de Academy Awards, beter bekend als de Oscars. Voor de meesten uit de filmwereld is het al een enorme eer om überhaupt genomineerd te worden, laat staan een Oscar in ontvangst te mogen nemen.

Slechts bij een select groepje kan “alleen” een nominatie aanvoelen als een nederlaag. Zo duurde het voor Leonardo DiCaprio tot 2016 voordat hij eindelijk een beeldje ontving, nadat hij in 1994 al voor het eerst genomineerd was. Tot die winst was hij inmiddels al het onderwerp van spot geworden op internet.

Er zijn echter meer Leonardo DiCaprio’s op de wereld, waarvan het in sommige gevallen nogal schrijnend is geworden. Mannennieuws.nl zet tien sterren uit de filmwereld op een rijtje die nog nooit een Oscar wonnen.

1. Amy Adams (5 nominaties)

Amy Adams, onder meer bekend van The Fighter, American Hustle en de Superman-serie, werd tussen 2006 en 2014 liefst vijf keer genomineerd voor een Oscar. De eerste vier keer voor beste actrice in een bijrol, maar in 2014 ook voor beste actrice in een hoofdrol voor haar spel in American Hustle.

Hiermee heeft ze inmiddels meer nominaties zonder winst dan Leonardo DiCaprio had voor zijn eerste winst. Eén troost voor Adams: ze won wel tientallen andere prijzen voor haar rollen en de kans is groot dat die Oscar nog wel gaat komen.

2. James Newton Howard (8 nominaties)

Voor de meeste mensen niet direct een bekende naam, totdat je zijn muziek hoort. De 65-jarige componist produceerde de muziek voor onder meer de Hunger Games-serie, The Dark KnightThe Sixth Sense en hitserie ER.

Ondanks al die nominaties (de eerste in 1992 en de laatste in 2009), zit het er nog altijd niet in voor Newton Howard. Nog altijd is hij druk bezig met componeren, dus er is nog genoeg kans op succes. Films met muziek van zijn hand die binnenkort uitkomen zijn onder meer Fantastic Beasts and Where To Find Them 2 en Jumanji.

3. Johnny Depp (3 nominaties)

Nog een opvallende naam in deze lijst: Johnny Depp, beter bekend als Captain Jack Sparrow en Willy Wonka uit respectievelijk Pirates of the Caribbean  en Charlie and the Chocolate Factory. Depp staat bekend om de excentrieke personages die hij vaak briljant speelt, maar tot een Oscar-winst heeft het vooralsnog niet geleid.

Ook zijn laatste nominatie ligt alweer even achter ons: in 2008 werd hij genomineerd voor een Oscar voor zijn rol in Sweeney Todd: The Demon Barber of Fleet Street.

4. Anna Behlmer (10 nominaties)

De vier nominaties zonder winst die Leonardo DiCaprio had is kinderspel in vergelijking met het ongeluk van Anna Behlmer. De soundmixer kent de weg naar de Oscar-uitreiking goed, maar won nog nooit. Al haar nominaties kwamen tussen 1996 en 2010, wat inhoudt dat er in deze periode maar zelden geen nominatie voor haar lag. Zo werd ze tussen 1996 en 1999 vier jaar onafgebroken genomineerd voor haar werk in films als Braveheart en L.A. Confidential.

Haar laatste nominatie is inmiddels zeven jaar geleden voor haar mixwerk in Star Trek. Zal het er ooit van komen?

5. Thomas Newman (14 nominaties)

Kan het nog erger dan Anna Behlmer? Helaas wel, want Thomas Newman wacht na 14 nominaties nog steeds op zijn eerste beeldje. De componist is wereldberoemd om zijn muziek die hij componeerde voor films als The Shawshank Redemption, WALL·E, Bridge of Spies, Finding Nemo, Skyfall en The Green Mile.

Wanneer je de soundtracks van deze films beluisterd is het moeilijk te bedenken wat er nog beter zou moeten. Zijn laatste nominatie is van 2016, dus Newman zit nog altijd op de top van zijn kunnen. Het kan bijna niet anders dan dat die Oscar nog wel gaat komen.

6. Tom Cruise (3 nominaties)

In de categorie Johnny Depp: Tom Cruise, de ster van onder meer War of the Worlds, Mission Impossible, Top Gun en Valkyrie, waarin Carice van Houten zijn tegenspeler was. Net als Johnny Depp, heeft Cruise inmiddels drie Oscar-nominaties ontvangen, zonder te winnen.

Zijn laatste nominatie is bovendien al een tijdje geleden: voor zijn hoofdrol in Magnolia uit 2000.

7. Will Smith (2 nominaties)

En alweer een wereldster die nog altijd geen Oscar heeft ontvangen: Will Smith. De rapper en acteur, onder meer bekend van I Am Legend, Fresh Prince of Bel-Air en Pursuit of Happiness heeft het niet meezitten op dit punt.

Met name voor zijn rol in Pursuit of Happiness leek het bijna vast te staan dat hij zou gaan winnen, maar dat jaar ging de prijs naar Philip Seymour Hofman voor zijn rol in Capote.

8. Harrison Ford (1 nominatie)

Harrison Ford is een ouwe rot in de filmwereld, maar heeft tot nu toe ‘slechts’ één keer een nominatie voor een Oscar ontvangen. Dat was voor zijn rol in Witness uit 1986, terwijl hij bij het grote publiek waarschijnlijk bekender is als Indiana Jones of Han Solo (Star Wars).

Overigens zal het voor zijn status weinig meer uitmaken, want Harrison Ford wordt gezien als legende in de moderne filmwereld.

9. Annette Bening (4 nominaties)

Annette Bening is niet de meest bekende naam uit de filmwereld, maar heeft toch in aardig wat grote films gespeeld, met veelal succes. Voor haar rollen in The Grifters (1991), American Beauty (1999), Being Julia (2004) en The Kids Are All Right (2011) werd ze telkens genomineerd voor een Oscar, telkens zonder succes.

De 58-jarige acteert er nog altijd lustig op los, dus de kans is aanwezig dat Bening nog een keer daadwerkelijk het beeldje mag gaan ophalen.

10. John Travolta (2 nominaties)

Je zou misschien denken dat John Travolta wel een Oscar heeft gewonnen voor zijn rollen in Grease, Saturday Night Fever en Pulp Fiction, maar voor de laatste twee kwam hij niet verder dan een nominaties, terwijl hij voor Grease überhaupt niet werd genomineerd voor een Oscar.

Met zijn laatste nominatie daterend uit 1995 en tegenwoordig veelal B-films, is het maar de vraag of Travolta ooit nog een beeldje in ontvangst mag nemen.

11. Kevin O’Connell (20 nominaties, 1 winst)

Een speciale vermelding voor geluidmixer Kevin O’Connell, die tussen 1984 en 2016 maar liefst twintig keer genomineerd werd voor een Oscar zonder te winnen. Na die eindeloze droogte was het dit jaar dan eindelijk zover: na twintig nominaties won hij bij zijn 21e nominatie (voor zijn werk aan Hackshaw Ridge) een Oscar.

O’Connell was zichtbaar geëmotioneerd dat het dan eindelijk zover was en hij eindelijk een beeldje mee mocht nemen naar huis.

Leave a Response