NieuwsFashion

10 tips om er een productieve dag van te maken

Danny Bijl1695 views
Multitasken

Heb je ook weleens het gevoel dat er te weinig uren in een dag zitten? Dan is er goed en slecht nieuws. Het slechte nieuws is dat je niet meer dan 24 uur in een dag kunt proppen. Het goede nieuws is dat je wél meer uit die 24 uur kan halen. Tien handige tips om meer gedaan te krijgen op een dag en je productiviteit te verbeteren!

1. Een goed begin is het halve werk

Lang uitslapen en langzaam aan je dag beginnen is geen goede manier om veel te bereiken op een dag. Sterker nog, het is één van de meest basale vormen van uitstelgedrag. Vroeg opstaan en direct aan de slag gaan is zelfs voor zelfverklaarde avondmensen een prima methode om de productiviteit op te krikken. Vaak werkt het bovendien de hele dag door. Als je al vroeg in de ochtend allerlei goede dingen hebt bereikt, geeft dat de rest van de dag door motivatie.

2. Zorg voor een vaste routine

Met een vaste routine hoef je niet de hele tijd na te denken over je volgende stap, maar kun je telkens direct aan de slag. Bovendien werkt het een stuk plezieriger als je weet wat je te wachten staat.

3. Verban multitasken uit je leven

Je productief voelen is nog niet hetzelfde als productief zijn. Door je aandacht volledig te richten op één taak tegelijk lever je sneller en beter werk af. Dat is een stuk beter dan twee taken half te doen. En laat je niet in de luren leggen door mensen die beweren dat multitasken prima kan. Er is nog nooit een onderzoek geweest waarin is aangetoond dat multitasken bétere resultaten oplevert dan singletasken.

4. Maak to-do-lijstjes

Prioritiseren is heel belangrijk voor de productiviteit. Via een to-do-lijst is het heel gemakkelijk om het kaf van het koren te scheiden en je belangrijkste taken te onderscheiden van minder belangrijke dingen. Daarnaast werken to-do-lijsten uitstekend voor je motivatie. Als je gaandeweg de dag steeds meer zaken hebt afgekruist, voel je je steeds beter. Zo kun je ook een lange dag volhouden.

5. Have fun!

Wat je ook doet, plezier in je leven is heel belangrijk om de motivatie erin te houden. Ruim dus ook tijd in voor de leuke dingen.

6. Neem pauze

Je concentratie neemt al na twintig minuten significant af, en daarmee ook je productiviteit. Om even terug te komen op het multitasken: doe alsof pauzehouden ook een taak is. Een paar keer per uur tussendoor uit het raam kijken is niet nuttig. Neem pauze dus serieus!

7. Kies een paar vaste momenten om e-mail en sociale media te checken

‘Workflow’ is één van de meest geliefde termen van productiviteitscoaches. En terecht. Behoud je workflow, check niet iedere vijf minuten je e-mail of Facebook!

8. Begin met de moeilijkste taken

Naarmate de dag vordert neemt je mentale en fysieke kracht af. Begin dus zo fris en uitgerust mogelijk met de moeilijkste taak, en plan leuke en simpele taakjes pas als je vermoeid bent. Dat gaat prima, omgekeerd een heel stuk minder.

9. Pas op met perfectionisme

Perfectionisme is een echte productiviteitskiller. Eindeloos streven naar verbeteringen die niemand anders ziet is immers louter tijdsverspilling. Streef dus niet altijd naar perfectie; goed is vaak goed genoeg.

10. Reflecteer op je dag

Reflectie is belangrijk. Wees blij met wat je allemaal hebt bereikt vandaag, maar kijk ook naar eventuele verbeterpunten. Zo blijft je productiviteit groeien.

Productiviteit heeft voor veel mensen een zekere ongrijpbaarheid: de ene keer ben je wel productief, de andere keer niet. Daarom moet je het zo concreet mogelijk maken. Met to-do-lijstjes, reflectie en de rest van de tien tips hierboven kun je een heel eind komen!

Leave a Response