Lifestyle

10 Typische blunders op een eerste date

David1591 views

Met apps als Tinder en Happn is het makkelijker dan ooit om een date te scoren. Veel mannen daten dan ook naar hartenlust. Bij de één gaat dat echter soepeler dan bij de ander. Want het mag dan wel makkelijk zijn om die date te scoren, de date goed laten verlopen is een ander verhaal.

‘Vrouwen komen van Venus en mannen van Mars’, luidt het veel gehoorde gezegde, en in veel gevallen lijkt dat realistischer te zijn dan gedacht. Bij Mannennieuws.nl hebben we opgeteld aardig wat dates gehad en alle fouten gemaakt die je kunt maken.

Om ervoor te zorgen dat jij niet ook al deze fouten te maken, zetten wij de tien meest typische blunders voor een eerste date op een rijtje.

1. Te laat komen

Het is een open deur en toch gaat het maar al te vaak mis: te laat komen. Bij vrienden en familie is het meestal niet zo’n punt als je 5 minuten te laat bent, maar bij een date sta je met 0-1 achter als je dit doet. Zelfs als je al dagen of zelfs weken hebt gechat via een datingapp, is het moment dat je elkaar in het echt ontmoet pas de échte eerste indruk.

Kom je dan te laat, dan moet je tijdens de date aan de gang met een inhaalslag. Neem geen risico’s en zorg dat je op tijd bent!

2. Lastige onderwerpen

Tijdens eerste dates zijn er een aantal onderwerpen waar je beter niet over kunt beginnen. In de meeste gevallen is het met name goed om politiek en religie te vermijden. De meningen over deze onderwerpen liggen nogal uiteen en zijn bovendien gevoelig.

Natuurlijk, het kan zijn dat jullie er beide veel interesse in hebben en er goed over kunnen discussiëren, maar wees voorzichtig, want voor je het weet is alle chemie weg door een stomme onenigheid.

3. Over de gezamenlijke toekomst praten

Zelfs als het een topdate is, moet je oppassen dat je niet (te veel) over de toekomst met elkaar praat. Het na een tijdje hebben over een tweede date is nog tot daar aan toe, maar ga niet verder. Zelf had ik wel eens een date met een meisje die het had over de reis die ze over twee maanden ging maken en hoe we dat gingen oplossen.

Voor mij was een reden om een stuk meer terughoudend te zijn. Keek ze dan echt al zover vooruit? Is dat niet een beetje intens op zo’n eerste date?

4. Over je ex praten

Het kan best zijn dat je de date vergelijkt met je ex, of dat je vanwege een bepaald onderwerp aan je ex moet denken. Ook hier geldt: doe maar niet. Het komt al snel over alsof je nog veel met je ex bezig bent, zelfs als het een luchtig onderwerp is waarin je ex voorkomt.

Wil je iets vertellen over een hobby of karaktertrek van je ex, dat verband houdt met je gespreksonderwerp, houd het dan vaag en noem haar ‘een vriend(in)’.

5. Uitgebreid vertellen over je ‘type’

Vermijd gesprekken over wat jouw type is en op wat voor vrouwen je valt. Zelfs als je date er precies op lijkt, zal ze altijd punten gaan vinden die zij bij zichzelf niet ziet. In het ‘beste’ geval wordt ze er onzeker van, in het slechtste geval trekt ze haar conclusies en vindt ze jullie niet voldoende bij elkaar passen. Zonde, zeker als je haar eigenlijk heel leuk vindt, zonder dat ze normaal gesproken je type is.

6. Dronken worden

Ook hier geldt dat het soms juist leuk is om samen dronken te worden, maar voor een eerste date is het doorgaans beter om iets meer de controle te behouden. Zelfs als jullie beide dronken zijn let je namelijk extra veel op wat de ander zegt.

Als je dronken bent ben je doorgaans net wat minder tactvol en is het risico op een blunder een stuk groter.

Dronken worden is meestal geen goed idee voor een eerste date.

7. Hamburgers eten

Sommigen houden er helemaal niet van om te gaan eten op een eerste date, maar ga je toch eten, vermijd hamburgers dan. Laten we wel wezen: het is bijna onmogelijk om een goede hamburger netjes te eten. Terwijl je met grote moeite het schijfje tomaat nog tussen het broodje houdt, loopt aan de andere kant een berg saus naar buiten, al dan niet over je handen.

Ondertussen moet je nog proberen charmant over te komen naar je date. Dus nee, hamburgers zijn niet ideaal voor een eerste date.

8. Alleen over jezelf praten

Van de spanning is het vaak makkelijker om zelf het woord te voeren, zodat je zeker weet dat het niet stil valt. Het resultaat kan alleen zijn dat jij de enige bent die aan het praten is. Niet leuk voor je date, die dit ervaart als desinteresse en misschien zelfs zelfingenomenheid.

Stel daarom altijd vragen en luister ook goed naar de antwoorden. Niets is leuker dan iemand die doorvraagt over zaken die jou interesseren, dus met doorvragen scoor je altijd punten. Pas natuurlijk wel op dat het niet doorslaat naar een interview, maar houd het natuurlijk.

9. Je als een krent gedragen

We zijn in Nederland behoorlijk vrijgevochten ten opzichte van de meeste andere landen. Het delen van de rekening is eerder regel dan uitzondering. Niet voor niets noemen ze dit in het Engels ‘Going Dutch‘. Voor een eerste date kan het echter zeker geen kwaad om de rekening te betalen en veel vrouwen zullen dit ook nog wel een beetje van je verwachten.

Let wel goed op wat ze zegt. Stelt ze één keer voor om te delen, dan sla je dat beleefd af. Stelt ze het nog eens voor, dan kun je overwegen om het toch te delen. Toch stellen veel vrouwen het ook uit beleefdheid voor, dus let er goed op of ze écht graag wil delen, of gewoon beleefd is. Misschien is het even slikken als het een hoge rekening is, maar meestal wordt dit met latere dates wel weer rechtgetrokken.

10. Te lang wachten met een vervolgberichtje

Niets straalt meer desinteresse uit dan radiostilte na de eerste date. Je hoeft niet dezelfde avond nog een heel gesprek over de app te hebben, maar even laten weten dat je het een gezellige avond vond kan geen kwaad. Doe je dit niet dezelfde avond, doe het dan in elk geval wel de volgende dag.

Langer wachten is eigenlijk nooit een goede optie, want dit zal altijd overkomen alsof je geen interesse hebt of twijfelt over haar. Twijfel je daadwerkelijk, dan is het natuurlijk wel een goede manier om dit duidelijk te maken.

Wil je echter geen vervolgdate, laat dit dan wel even netjes weten. Zo weet je date ook waar ze aan toe is.

Leave a Response