Wonen

3 belangrijke aankooptips voor een houtkachel

Redactie MannenNieuws1250 views
aankooptips houtkachel

Een houtkachel kopen doe je niet zomaar. Het is een luxe en duur product waar je je goed in moet verdiepen. Net als het uitzoeken van een auto is de aanschaf van een houtkachel een spannende aankoopreis. Tijdens het hele proces spoken talloze vragen door je hoofd. Hoe moet de haard eruit te zien? Welke vermogen past bij mijn woonsituatie? En welke houtkachel sluit aan op mijn budget? Om antwoord te geven op deze vragen, heb ik de belangrijkste aankooptips voor je op een rijtje gezet.

  1. Het juiste vermogen van de houtkachel

Als eerste vraag je jezelf af wat de functie van de houtkachel is, bijverwarming of hoofdverwarming? Ga je alleen maar voor de sfeer stoken? Dan heb je een bescheiden kachel nodig met een laag vermogen. Hou een vermogen aan van gemiddeld 4kW. Maar moet de houtkachel de centrale verwarming regelmatig overnemen? Kies dan voor een krachtiger vermogen. Hoe hoog dit precies moet zijn, ligt volledig aan de grootte van de woonruimte en de isolatie daarvan. Op internet vind je verschillende berekeningen om het perfecte vermogen te achterhalen. Maar ik raad je aan om bij een haardenspeciaalzaak aan te kloppen. Zo heb je niet alleen zekerheid van het ideale vermogen, maar ontvang je ook nog advies over de installatie, verschillende merken en jouw budget. En je kunt gerust de showroom bekijken ter inspiratie. Grote kans dat je een Wanders houtkachel tegen komt.

  1. De juiste plek in de woonruimte

Wanneer het perfecte vermogen bekend is, kun je gerichter op zoek naar jouw droomkachel. Hier stuit je op het volgende punt. Waar moet de haard eigenlijk geplaatst worden? Dit bepaalt namelijk ook de uitvoering van de haard. Denk maar aan een tweezijdige haard of een inbouwhaard met een frontaal vuurzicht. Hou het onderstaande overzicht aan, en je weet precies wat de perfecte locatie is.

  • Een fronthaard en driezijdige haard zijn ideaal voor een centrale opstelling.
  • Een tweezijdige haard wordt in de meeste gevallen in de hoek geplaatst.
  • Een tunnelhaard komt perfect tot zijn recht in het midden van de ruimte.
  • Een vrijstaande kachel biedt voldoende plaatsingsmogelijkheden. Vrijwel iedere locatie is geschikt.

Houtkachel

  1. Jouw vastgestelde budget

Nu je de ideale plek hebt gevonden, wordt het tijd om nog specifieker te zoeken. Van tevoren heb je al een grof budget voor ogen. Dit is een mooie richtlijn om eens flink op internet te speuren. Vind een haardensite waar je het assortiment kunt filteren op uitvoering én prijs. Hierdoor krijg je een ideaal afgebakend assortiment, wat het kiezen een stuk makkelijker maakt. Is uit tip 2 gebleken dat je voor een vrijstaande kachel gaat? Dan liggen de kosten gemiddeld op € 1500 tot € 2000. Dit is eigenlijk de goedkoopste uitvoering van alle types. De reden is dat een vrijstaande kachel weinig installatiekosten met zich meebrengt.

Ondanks de lage kosten van een vrijstaande houtkachel wint de inbouwhaard aan populariteit. Een inbouwhaard straalt namelijk luxe uit, wordt onderdeel van het wooninterieur en laat een breed vuurbeeld zien. Dit klinkt voor veel mensen als muziek in de oren. Maar wanneer je kiest voor een inbouwhaard, dan stijgen de kosten fors. De haard moet dus, zoals de naam het al zegt, in de muur worden gebouwd. Vervolgens wordt een brandwerend haardombouw om de haard getimmerd. Aangezien de installatie veel meer manuren en materiaal meebrengt, betaal je ook veel meer. Bij een Barbas houtkachel ligt het totaal bedrag al gauw op € 3500. Hou er dus rekening mee dat de installatiekosten per model flink verschillen.

Leave a Response