Eten & DrinkenLifestyleSport

4 voedingsstoffen die belangrijk zijn voor je gewrichten, spieren en botten

Dion1112 views
Niet alleen je spieren krijgen het te verduren bij inspanning.

We hebben een lichaam – we mogen wel zeggen goddelijk lichaam – gekregen om ermee te bewegen, en weten maar al te goed dat beweging goed is voor ons. Je spieren worden ermee getraind, waardoor je wint aan spierkracht en aan uithoudingsvermogen. Maar we moeten niet uit het oog verliezen dat intensief bewegen ook flink wat vraagt van je lichaam. We bewegen immers moeiteloos 100.000 keer per dag de spieren in onze ogen, dus ga maar na hoeveel meer inspanning sporten dan kost. Maar alleen je spieren krijgen het te verduren bij inspanning, ook je gewrichten en botten worden op de proef gesteld. Daarom kunnen deze onderdelen van je lichaam wel wat extra voedingsstoffen gebruiken. We bespreken er vier die van groot belang kunnen zijn voor jouw spieren, gewrichten of botten.

Curcumine voor je gewrichten

Misschien had je het al meegekregen, maar het kruid kurkuma is helemaal ‘in’ tegenwoordig. Het is gemalen geelwortel, en het product daarvan kennen we uit de keuken. Het geeft de gele kleur aan kerrie (want dat is een mix van kruiden en geen kruid op zich) en is wat bitter van smaak. In China en India wordt het al eeuwen als medicijn ingezet, maar aan onze kant van de wereld is men er inmiddels ook achtergekomen dat curcumine, een werkzame stof uit de Kurkuma-plant, goed is voor de gewrichten. Het helpt de gewrichten om soepel te blijven, en dat is geen overbodige luxe wanneer je zo lang mogelijk zonder gewrichtspijn wilt kunnen blijven bewegen. Curcumine is verkrijgbaar in capsules die je kunt slikken. Wil je je gewrichten een extra boost geven, dan ga je voor curcumine forte. Dat zijn capsules met vloeibare curcumine, die maar liefst 185 keer beter opneembaar zijn.

Magnesium voor je spieren en je zenuwstelsel

Magnesium, dat is toch dat spul dat ze bij het turnen gebruiken om betere grip te kunnen krijgen? Jawel, maar dat is uitwendig gebruik. Bij inwendig gebruik doet magnesium veel goeds voor je lichaam. Zo helpt zorgt het voor een goede energiestofwisseling, waar energie makkelijk vrijgemaakt kan worden in de spieren. Die worden er sterk en soepel van, maar kunnen er ook makkelijker door ontspannen. Daarnaast stimuleert magnesium de overdracht van zenuwprikkels en helpt het om je tanden en je botten sterk te houden. Het concentratievermogen wordt er ook gunstig door beïnvloed. Een wondermiddel dus. Je haalt je magnesium uit graanproducten, sojaproducten, noten, spinazie en andere groene groenten. Maar je kunt ook je magnesium aanvullen met behulp van magnesiumtabletten.

Tijd voor wat magnesium of curcumine!

Calcium voor je botten, je spieren en je zenuwstelsel

Van calcium is welbekend dat het een noodzakelijke stof is om je botten in stand te houden. Vraag het aan mensen die vanwege ouderdom of het gebruik van prednison te maken krijgen met botontkalking (osteoporose), en ze kunnen je allemaal vertellen dat ze het advies of voorschrift hebben gekregen om calciumtabletten te slikken. Maar calcium doet meer voor je lichaam. Het heeft namelijk ook een positief effect op je spieren en je zenuwstelsel, net als magnesium. Calcium stimuleert het doorgeven van zenuwprikkels en biedt spieren ondersteuning bij het aanspannen. Je kunt je calcium uit je voeding halen. Het zit vooral in zuivelproducten, dus bijvoorbeeld in je kaas, je melk en je yoghurt. Maar ook bij het consumeren van noten, peulvruchten en broccoli krijg je calcium binnen. Voor extra calcium kun je calciumtabletten gebruiken. Vitamine D speelt ook een rol bij de opname van calcium.

Vitamine D voor je botten en je spieren

Ben je een binnenmens dan wordt vaak aangeraden om vitamine D bij te gaan slikken. Deze vitamine haalt je lichaam namelijk voor het grootste deel uit zonlicht. Het zit ook in vette vis, maar daar moet je dan wel heel veel van eten, en dat is natuurlijk ook niet gezond. Je hebt vitamine D nodig om sterke botten te houden, want het stimuleert de opname van calcium in je botten. Ga je het dus door middel van tabletten extra innemen, combineer het dan met calciumtabletten voor een optimaal effect voor je botten. Naast de werking op de botten helpt vitamine D ook om je spieren sterk te houden.

Leave a Response