Films & Series

5 Acteurs en actrices die extreme metamorfoses ondergingen

David1939 views

Voor films en series moeten acteurs en actrices soms ver gaan om zich in te kunnen leven met de rol. Verschillende spelers staan bekend om hun zogenaamde ‘method acting’, waarbij ze ook buiten het filmen in volledig in hun rol blijven. Zo gedroeg Jared Leto zich voor zijn rol als The Joker in Suicide Squad simpelweg weerzinwekkend, door bijvoorbeeld dode ratten op te sturen naar zijn medespelers.

Zo nu en dan komt er een acteur of actrice langs die een enorme metamorfose ondergaan om te passen bij hun rol. Vaak komen ze compleet onherkenbaar terug in de film. Mannennieuws.nl zet de vijf meest opvallende gevallen hiervan op een rijtje.

Theron in betere tijden.

1. Charlize Theron – Monster (2003)

De Zuid-Afrikaanse Charlize Theron is misschien wel één van de mooiste actrices van dit moment. Model voor merken als Chanel en niet zelden de pretty girl in films. Hoe anders was dit in de film Monster, waarin ze een prostituee speelde die haar klanten vermoordde. De film was gebaseerd op het leven van Aileen Wuornos en de uiterlijke overeenkomsten tussen de twee zijn ijzingwekkend groot.

Voor de film kwam Theron zo’n vijftien kilo aan. Niet in spieren zoals met name mannelijke acteurs zo nu en dan doen, maar in ongezond vet. Haar hoofd was dik, pukkels waren verspreid over haar gezicht en haar haar was onherkenbaar van de gestylede modereclames waarin ze ook meespeelde. Ze scheerde haar wenkbrauwen af en trok bijna permanent een grimas. Ondertussen kreeg ze neptanden om ook haar gebit naar de knoppen te helpen.

De metamorfose was overigens niet voor niets. Theron won de Oscar voor best vrouwelijke hoofdrol.

Oordeel zelf: hieronder zie je links Theron en rechts de moordenaar op wie het verhaal gebaseerd is.

De overeenkomsten tussen de anders beeldschone Theron en moordenaar Wuornos zijn enorm. (bron)

2. Christian Bale – The Machinist (2004)

Veel was er niet van hem over nadat Bale 27 kilogram afviel.

Christian Bale staat bekend als een acteur die tot het uiterste gaat voor zijn filmrollen. Eén van de meest in het oog springende rollen die hij speelde was in The Machinist, inmiddels dertien jaar geleden. Voor de rol viel hij maar liefst 27 kilogram af. Bale, die normaal gesproken flink gespierd is (denk aan zijn rol als Batman), was onherkenbaar dun. Volgens artsen vormde zijn gewicht zelfs een gezondheidsrisico.

De film werd goed ontvangen, vooral dankzij het spel van Bale. Gekeken naar prijzen was het echter niet een dergelijk succes als Monster: Bale zag zijn werk en metamorfose niet bekroond worden met grote filmprijzen.

 3. Robert DeNiro – Raging Bull (1980)

Hoewel grote metamorfoses tegenwoordig vaker voorkomen, was Robert DeNiro één van de eerste, zo niet de allereerste met een echte metamorfose. Voor de boksfilm Raging Bull, waarin hij het waargebeurde verhaal van Jake LaMotta speelt. Voor de films trainde hij eerst maanden met LaMotta zelf om volledig afgetraind te raken.

Net als LaMotta in het echte leven, ging het in de film op een gegeven moment bergafwaarts voor de bokser. De bokser kwam in het echte leven een flinke hoeveelheid aan. Iets wat ook DeNiro deed. Waar hij aan het begin van de film compleet afgetraind was, kwam hij tijdens het schieten van de film (!) maar liefst 28 kilogram aan. Tot dan toe was dit nog nooit vertoond en nog altijd is het één van de meest extreme metamorfoses van een acteur of actrice op het witte doek.

 

4. Tom Hanks – Cast Away (2000)

Ook topacteur Tom Hanks heeft zichzelf fysiek een keer compleet om zeep moeten helpen voor een rol. Voor de legendarische film Cast Away viel hij maar liefst 23 kilogram af, zodat hij er daadwerkelijk als een hongerige schipbreukeling uitzag. Hoewel de bal Wilson, die zijn ‘vriend wordt’, misschien nog wel de bekendste ‘persoon’ uit de film is gebleken, werd Hanks alom geprezen voor zijn rol.

Hij werd genomineerd voor een Oscar voor beste mannelijke hoofdrol, maar won hem niet. Toch is de film voor velen één van de klassiekers van de jaren ’00 geworden. Gezien Hanks in principe de enige speler in de film was, is dat op zijn minst knap en op zijn best geniaal te noemen, mede dankzij zijn gewichtsverlies.

5. Anne Hathaway – Les Miserables (2012)

In de film Les Miserables speelde Anne Hathaway een rol als hongerige fabrieksarbeider. Dat deed ze niet alleen met goed spel, maar ook door ruim 11 kilogram af te vallen en haar haren af te scheren. Hoewel het haar al een flinke schok teweegbracht, was ook het gewichtsverlies niet mals. Hoewel 11 kilogram niet zoveel is als het gewichtsverlies van bijvoorbeeld Christian Bale, moet ook het normale gewicht en lengte van Hathaway worden meegenomen.

Hathaway is slechts 1,73 meter en was nooit bepaald een zwaargewicht. Om af te vallen begon ze met een detox en ging ze verder met intensieve sport en een dieet dat je niet eens een dieet mag noemen. De laatste twee weken voordat er werd begonnen met filmen at Hathaway vrijwel niets en woog ze net 40 kilogram.

 

Foto Theron: Everett Collection / Shutterstock.com
Foto Hathaway:  DFree / Shutterstock.com

Leave a Response