Reizen

5 Alternatieve citytrips binnen Europa

David1279 views

Parijs, Praag, Londen, Barcelona, we kennen ze allemaal wel. Prachtige steden, maar inmiddels ook wel een beetje standaard. Ben je er zelf nog niet geweest, dan is de kans groot dat de persoon met wie je de stedentrip onderneemt de stad wel al heeft gezien.

Het zijn steden die iedere zomer overstelpt worden met toeristen, tot een punt waarop de steden (inclusief Amsterdam) maatregelen treffen om toerisme te ontmoedigen: het is te druk. Gelukkig heeft Europa een stuk meer te bieden.

Mannennieuws.nl komt met een lijst van vijf alternatieve stedentrips binnen Europa die iedereen een keer zou moeten ondernemen.

1. München (Duitsland)

Berlijn wordt wel eens de ruwe diamant van Duitsland genoemd. De stad is rauw, groots en vol historie – maar ook wel erg veelbezocht. In plaats van Berlijn kun je ook een citytrip ondernemen naar München, de derde stad van Duitsland in het verre zuiden. München is compleet anders dan Berlijn: stijlvol, net en echt Beiers.

Het wordt vaak vergeten, maar nog niet zo heel lang geleden bestond Duitsland uit allerlei kleinere staten, waarvan Beieren één van de grootste was. De Beierse taal en cultuur is redelijk verschillend dan de Noord-Duitse, iets dat je ook in een paar dagen op bezoek al kunt merken.

Dwaal door de middeleeuwse straten, drink een pul bier in het wereldberoemde Hofbräuhaus en geniet in de vele stadsparken. Houd je van voetbal, bezoek dan zeker een training van Bayern München. Anders dan bij de meeste andere trainingen, zijn deze trainingen altijd openbaar en goedbezocht door zowel toeristen als locals.

Vanuit zowel Amsterdam als Eindhoven vlieg je in ongeveer een uur en een kwartier direct naar München.

2. Porto (Portugal)

Geheel terecht is hoofdstad Lissabon een ontzettend populaire bestemming voor een citytrip, maar onderschat vooral Porto niet, de stad in het noorden van Portugal. Waar Lissabon gekenmerkt wordt door kleine pittoreske straatjes en steegjes, is Porto juist wat grootser opgebouwd met prachtige gebouwen en kerken.

Tegelijkertijd zijn er ook in Porto genoeg straatjes waar je kunt dwalen en terrasjes kunt pakken. Ben je in Porto, dan mag een glaasje port natuurlijk niet ontbreken. Want je raadt het al: port komt uit Porto, precies zoals de naam doet vermoeden.

Porto heeft meer uitgesproken bezienswaardigheden dan Lissabon. Zo heb je er simpelweg het oude centrum, maar ook speciale gebouwen en ruimtes als de Arabische hal in het oude beursgebouw, de Maria Pia-brug en Torre dos Clérgios. Je kunt met gemak een lang weekend in de stad spenderen zonder je te vervelen.

Vanuit zowel Amsterdam als Eindhoven vlieg je in ruim 2,5 uur direct naar Porto.

Porto voelt in sommige delen meer aan als hoofdstad dan Lissabon.

3. Tallinn (Estland)

Tallinn is misschien wel de stad van de lijst die het minst bekend is bij de meeste mensen. Gelegen in het verre noordoosten van Europa. Tallinn is de hoofdstad van Estland, maar bijzonder klein voor een hoofdstad met ongeveer 400.000 inwoners. Het oude centrum van de stad is één van de best bewaarde middeleeuwse stadscentra ter wereld en zonder twijfel de grootste trekpleister van de stad.

Het oude centrum is omgeven door een stadsmuur die in een zeer goede staat is en grotendeels bewandelbaar is. Middenin het centrum ligt het stadsplein met oude stadhuis, waarin je een cafeetje vindt die heerlijke soep verkoopt.

De Estse cultuur is een bijzondere, wat al snel merkbaar is wanneer je er bent. Voor een buitenstaander voelt Estland (en Tallinn) aan als een mix tussen Scandinavië, Rusland en het voormalige Oostblok. Dat is grotendeels te wijten aan het feit dat het land bijna altijd bezet is geweest door buitenlandse machten.

De taal is sterk verwant aan het Fins en ook cultureel hebben de twee landen enkele sterke overeenkomsten. Tegelijkertijd is er ook een stevige Russische invloed en is de verwantschap met de twee anders Baltische Staten, Letland en Litouwen, goed voelbaar.

Vanuit Amsterdam vlieg je ongeveer in twee uur en een kwartier direct naar Tallinn.

Een trip naar het sprookjesachtige Tallinn zou iedereen een keer moeten ondernemen.

4. Zadar (Kroatië)

Kroatië wint enorm snel aan populariteit onder Nederlandse vakantiegangers. Het land ontwikkelt zich snel, heeft een prettig klimaat, mooie natuur en geweldige badplaatsen. Eén van deze badplaatsen is Zadar, in het noorden van het land. Hoewel met name Split en Dubrovnik populariteit genieten, verdient ook Zadar aandacht.

Het middeleeuwse stadje heeft alles te bieden dat je nodig hebt: tientallen restaurantjes, bars, een strand, mooi uitzicht, twee goede clubs en een hoop sfeer. Bovendien is Zadar een prima uitvalsbasis om de natuur in te duiken, waarbij met name de Krka watervallen en Plitvice meren door hun schoonheid ontzettend populair zijn.

Zadar biedt de ultieme mix tussen uitrusten op het strand, een sfeervol centrum en een prima nachtleven. Ben je in Zadar, neem dan zeker een keer je eigen biertjes mee naar het zeeorgel. Dit is een kunstwerk onder de kade waarbij de golven van de Middellandse Zee klanken produceren. Ultiem genieten met locals en andere toeristen.

Bereik Zadar door te vliegen naar Zagreb of Split en vanuit hier een bus of trein te pakken. Veel Nederlandse toeristen kiezen er overigens voor om de auto te pakken, gezien de wegen naar Zadar goed zijn en de route mooi is.

5. Riga (Letland)

De Baltische Staten hebben twee keer deze lijst van vijf gehaald, want ook Riga is een ondergewaardeerde citytrip binnen Europa. In vergelijking met Tallinn voelt Riga groter aan met hogere en meer statige gebouwen. Hoewel de steden qua inwoneraantal weinig schelen, voelen beide steden erg anders aan. Riga wordt gekenmerkt door grote straten en pleinen afgewisseld met kleine straatjes vol winkels en restaurantjes.

Probeer in de Letse hoofdstad zeker het lokale eten, dat vrij vettig is, maar wel ontzettend voedzaam en vullend. Beklim oude kerktorens (met name de Petruskerk en Dom), ga naar Russische rommelmarkten (waar je de gekste dingen vindt) en sla zeker het Art-deco district niet over.

Wil je even uitrusten, ga dan naar het park met het Vrijheidsmonument, waar ook veel Letten na een werkdag even ontspannen.

Vanuit zowel Amsterdam als Eindhoven vlieg je in ongeveer twee uur en een kwartier direct naar Riga.

 

Overzichtsfoto Tallinn en Porto: Shutterstock

Leave a Response