Lifestyle

5 Dingen die kinderen geboren in 2018 waarschijnlijk nooit meemaken

David992 views

Dat het snel gaat met technologische ontwikkelingen mag geen nieuws zijn. Waar iedereen nu vrijwel 24 uur per dag verbonden is met het internet voor films, communicatie, nieuws en nog veel meer, had twintig jaar geleden bijna niemand überhaupt een mobiele telefoon.

Veel mensen staan er desondanks nauwelijks bij stil hoe snel ons leven veranderd door deze ontwikkelingen. Waar we vroeger massaal op MSN zaten, weten de jonge tieners van nu niet eens wat MSN betekent.

Mannennieuws kijkt naar vijf dingen die voor de gemiddelde lezer bekend terrein zijn, maar waar mensen die dit jaar geboren worden geen raad mee weten.

1. Wegwerpcamera

De wegwerpcamera bestaat eigenlijk al bijna niet meer in de westerse wereld, maar we weten allemaal nog hoe het werk. Op een plastic, goedkoop cameraatje draai je het rolletje op, waarna je een enkele foto kunt nemen. Had je een enigszins luxe wegwerpcamera, dan kon je een klepje openzetten voor de flits.

Op vrijwel iedere wegwerpcamera ging het ook een paar keer mis, als je iets te snel was met het doordraaien van het rolletje en per ongeluk een foto maakte van je schoenen.

Hoewel sommige mensen de wegwerpcamera nu nog gebruiken voor het maken van enigszins ouderwetse foto’s is de kans klein dat dit over 18 jaar ook nog het geval is. Kinderen die nu worden geboren kunnen zich waarschijnlijk nauwelijks voorstellen dat mensen dertig jaar daarvoor massaal met de camera’s in de weer waren. Je hebt toch een smartphone?

2. Cassettebandjes en floppy’s

Eigenlijk gebruikt niemand, op enkele puristen na, nog een cassettebandje of floppy. Toch zullen de meeste lezers nog precies weten hoe deze dingen werken en wat je ermee kon. Dat zal over een jaar of tien á twintig anders liggen voor de jongeren.

Nu al zie je zo nu en dan berichten verschijnen waar (jonge) mensen zich afvragen wat het symbool van “Opslaan” eigenlijk is. Dat het een floppy is, weten ze niet. De voorloper van de CD (die ook langzaam uitsterft) is langzaam maar zeker een museumstuk geworden.

 

3. Videotheek

Op een regenachtige zondag trokken mensen voorheen massaal naar de videotheek om een video te huren van een leuke film. Thuis stopte je de videoband in de speler, hopende dat hij was teruggespoeld en je niet gelijk de ontknoping te zien kreeg.

Videotheken zijn inmiddels al bijna volledig verdwenen. Videobanden hebben natuurlijk plaatsgemaakt voor DVDs en BluRays, maar ook deze zijn eigenlijk al verouderd. Want zeg nou zelf: wie gebruikt er nou geen dienst als Videoland of Netflix?

4. Telefoonboeken

Waarom noem je het een telefoonboek als het in je telefoon zit?”. Veel kinderen die nu opgroeien zullen het concept van een fysiek telefoonboek waarschijnlijk niet kennen. De enorme boeken gebruikte je om het nummer van een bekende op te zoeken. Hoewel je inmiddels digitale versies hebt, zullen die ook niet lang overleven waarschijnlijk. Vrijwel iedereen heeft een mobiele telefoon en het nummer van een bedrijf vind je simpelweg via Google.

Enige nadeel van het verdwijnen van telefoonboeken: je hebt niks meer om een gekreukeld blaadje mee glad te drukken. Ook voor het maken van een herbarium voor school wordt het net wat lastiger om planten te drogen.

5. Inbellen

Eigenlijk is dit laatste punt zelfs al relevant voor jongeren die nu rond de 18 zijn. In de begindagen van het internet liep de verbinding via de telefoonlijn. Het internet was tergend langzaam en ook nog eens duur. Vervelender nog: je kon in die tijd niet bellen terwijl je op het internet zat en moest vooraf inbellen.

Dat inbellen heeft een bijzonder karakteristiek geluid, dat veel mensen, ook jongeren, wel zullen kennen. De vraag is of de kinderen van deze tijd zullen weten waar dat geluid eigenlijk vandaan komt.

Leave a Response