Lifestyle

5 feiten en fabels over de bitcoin

Jaro1094 views
bitcoin

Je hoort de laatste tijd steeds meer over cryptovaluta zoals de bitcoin. Er wordt veel over gepraat en geschreven en niet alle informatie is even betrouwbaar. Om je te helpen onderscheidt te maken tussen feiten en fabels hebben we er nog maar eens een paar op een rijtje gezet voor je. Met deze feiten en fabels kun je ook nog eens laten zien aan jouw vrienden dat jij het nodige van de cryptovaluta hebt begrepen.

Feiten

  1. De grootste transactie ooit was ongeveer 125 miljoen euro waard.

Er gaat veel geld om in de cryptovaluta en dat werd door deze transactie in 2013 nog maar eens onderstreept. Omgerekend naar de toenmalige waarde van de bitcoin was deze transactie toen goed voor bijna 125 miljoen euro. De transacties van bitcoin zijn altijd anoniem dus tussen welke mensen de transactie plaatsvond zullen we nooit weten.

  1. De eerste transactie van bitcoins voor eten leverde 2 pizza’s op.

Cryptovaluta zijn natuurlijk een digitale variant van de reguliere valuta en worden daarom zelden gebruikt voor transacties in de echte wereld. Er werden tijdens deze eerste transactie voor eten twee pizza’s besteld voor maar liefst 10.000 bitcoins. Tegenwoordig zou dit aantal bitcoins enkele miljoenen euro’s waard zijn maar hopelijk hebben de pizza’s wel goed gesmaakt.

  1. De echte identiteit van de bitcoin oprichter is onbekend.

Er wordt al jaren volop gediscussieerd over de ware identiteit van de oprichter en uitvinder van de bitcoin. Zijn alias is Satoshi Nakamoto maar dit is zeer waarschijnlijk niet zijn echte naam. Zijn leeftijd, echte naam en nationaliteit zijn onbekend bij het grote publiek. Wat wel zeker is, is het feit dat deze oprichter omgerekend over ongeveer 4 miljard euro aan bitcoin bezit.

bitcoin-2

Lees ook: Hoe hackers de wereld in hun greep houden!

Fabels

  1. De bitcoin is een Ponzi-schema.

Een veelgehoorde fabel is dat de bitcoin is bedacht als Ponzi-schema. Een dergelijke methode van oplichting is gebaseerd op het uitbetalen van bestaande deelnemers met de inleg van nieuwe deelnemers. Bitcoin zou op deze manier de oprichters en eerste bezitters van de cryptovaluta proberen te verrijken volgens de critici. Dit is echter een fabel doordat bitcoin net als andere valuta zowel te gebruiken is om te sparen als om te verhandelen.

  1. Bitcoin kan nooit als echt geld worden gebruikt.

Een andere fabel die door tegenstanders van de bitcoin veelgebruikt wordt is dat het nooit als echt geld kan worden gebruikt. Doordat de prijs van bitcoin vrij snel fluctueert zou het nooit als echte valuta gebruikt kunnen worden. Dit punt is echter al onderuitgehaald doordat bitcoin tegenwoordig als betaalmiddel kan worden gebruikt voor uiteenlopende digitale aankopen.

  1. Bitcoin is onveilig.

Net als met echt geld zijn er in de loop der jaren wel eens grote diefstallen van bitcoin geweest. Dit betekent echter absoluut niet dat het hele systeem onveilig is. De hacks en roven van bitcoins vonden steeds plaats op lagen buiten de bitcoin blockchain die je kunt vergelijken met de banken voor gewone valuta. Een bankroof betekent natuurlijk niet dat het hele monetaire systeem niet deugt en zo is het ook met bitcoin.

Heb jij bitcoins in je bezit? Laat het ons weten in de comments hieronder!

Jaro
Jaro is schrijver, Digital Nomad en eigenaar van de lifestyle blog Tipify. Hier vind je handige tips voor jongvolwassenen.

Leave a Response