Films & Series

5 Films die op waarheid zijn gebaseerd zonder dat je het wist

David1254 views

Onder de grootste films uit de historie zijn veel films die tot de verbeelding spreken en pure fictie zijn: van Avatar tot Lord of the Rings en van Star Wars tot The Dark Knight. Met deze films duik je in een fantasiewereld en vergeet je even je eigen leven, wat voor veel van deze films ook een factor in het succes is geweest.

Er zijn echter ook diverse films die gebaseerd zijn op een waargebeurd verhaal. In de meeste gevallen is het voor de meeste mensen bekend dat deze films op waarheid zijn gebaseerd, zoals Oscar-winnende toppers als Monster en 127 Hours.

Er zijn echter ook een aantal bekende films waarvan de meeste mensen niet beseft zullen hebben dat ook deze gebaseerd zijn op een waar verhaal. Mannennieuws.nl zet de vijf meest opvallende op waarheid-gebaseerde films op een rijtje.

1. The Sound of Music (1965)

The Sounds of Music is één van de grootste filmklassiekers van de twintigste eeuw. De musicalfilm vertelt het verhaal van de Oostenrijkse Maria von Trapp die de taak krijgt op de zeven kinderen van een legerofficier te passen. Met een hoop liefde en liedjes voedt ze de kinderen op, maar de aanstaande oorlog bemoeilijkt haar leven aanzienlijk.

Hoewel de feelgoodfilm bij vrijwel iedereen bekend is, weten maar weinig mensen dat de film ook daadwerkelijk op waarheid is gebaseerd. De film is gebaseerd op een eerdere film uit 1956, die weer gebaseerd is op een boek. Dat boek zijn de memoires van Maria von Trapp, een vrouw die daadwerkelijk in Oostenrijk leefde en grotendeels meemaakte wat er gebeurt in de film.

2. The Terminal (2004)

We hebben Tom Hanks in talloze topfilms zien schitteren. Zijn beroemdste films zijn waarschijnlijk Forrest Gump, Saving Private Ryan en The Green Mile, maar ook The Terminal mocht er wezen. Deze film uit 2004 gaat over Viktor Navorski, een inwoner van het fictieve Krakozhia die op weg is naar de Verenigde Staten. Doordat de Verenigde Staten zijn land tijdens zijn vlucht stoppen te erkennen, komt Navorski aan in het land als een staatloos persoon. Hij mag het land niet in, maar ook niet terug naar zijn thuisland.

Wat volgt is een leven in de terminal van de luchthaven, dat in totaal negen maanden duurt. Het verhaal van The Terminal is gebaseerd op dat van de Iraanse Mehran Karimi Nasseri, die maar liefst 18 jaar lang vastzat in een terminal van de Charles de Gaulle luchthaven tussen 1988 en 2006. De Iraniër vloog als politieke asielzoeker in 1988 naar het Verenigd Koninkrijk, maar verloor onderweg zijn paspoort en werd teruggestuurd naar Parijs, waar hij eerder een tussenstop had. Hier zat hij vast, want zonder paspoort kon hij niet reizen, terwijl hij geen nieuw paspoort kon krijgen.

Anno 2017 zit hij in een opvang in Parijs. Lees binnenkort een uitgebreid verhaal over de echte Terminal-man op Mannennieuws.nl.

3. The Conjuring (2013)

Het is misschien moeilijk voor te stellen, maar horrorfilm The Conjuring is gebaseerd op echte verhalen. In The Conjuring onderzoeken Ed en Lorraine Warren een huis waar allerlei ogenschijnlijk paranormale activiteiten plaatsvinden. Van een klopgeest tot een bezetenheid: het komt allemaal voorbij in de film.

Ed en Lorraine Warren zijn een echt koppel die in de jaren zeventig en later opereerden als demonologen en allerlei paranormale activiteiten onderzochten. Op hun ervaringen zijn diverse verhalen en films gebaseerd. De verhalen zijn echter nooit zonder controverse. Niet alleen omdat de wetenschap niet gelooft in een paranormale oorzaak van dergelijke gebeurtenissen, maar ook omdat de verhalen stevig aangedikt zouden zijn.

Of de verhalen van het Warren-stel nou echt zijn of niet, een vermakelijke film heeft het wel opgeleverd.

4. 50 First Dates (2004)

50 First Dates is een behoorlijk typische Adam Sandler-film, maar wel één van zijn betere. De romantische komedie waarin Henry de prachtige Lucy ontmoet en haar mee op een date vraagt. Al snel komt hij er echter achter dat Lucy een geheugenprobleem heeft door een ongeluk en hierdoor iedere dag dezelfde dag beleeft, zonder zich de vorige dag te herinneren.

Ondanks allerlei miscommunicaties en problemen krijgen de twee een relatie en weten ze om te gaan met de problemen van Lucy. Het verhaal is losjes gebaseerd op het leven van Michelle Philpots uit Engeland, die al 23 jaar na iedere dag alles vergeet van de vorige dag. Na 1994 heeft ze geen herinneringen meer. Iedere dag wordt ze wakker denkende dat ze 23 is, terwijl ze in werkelijkheid inmiddels 56 jaar oud is.

Met behulp van post-its en aantekeningen in haar mobiele telefoon herinnert ze zichzelf dagelijks aan haar huidige leven, terwijl ook haar man Ian met engelengeduld dag na dag alles moet uitleggen. Gelukkig voor hem waren ze al voor 1994 samen, waardoor Michelle hem in elk geval direct herkent als haar man.

5. 300 (2006)

De epische film 300 lijkt nogal onrealistisch: een leger van 300 Spartanen die het opnemen tegen een leger van 300.000 man. De mannen houden moedig stand en doden duizenden vijanden voordat ze uiteindelijk zelf strijdend ten onder gaan. Toch is het verhaal lang niet zo onrealistisch als het lijkt: de film is gebaseerd op een echte veldslag die heeft plaatsgevonden.

De Spartanen waren bovendien een echt Grieks volk en daadwerkelijk zo gehard als in de media vaak wordt gegeven. Het bijvoeglijk naamwoord “Spartaans” voor een sober tafereel komt dan ook van dit volk vandaan. De film is gebaseerd op de Slag van Thermopylae, die ongeveer vijfhonderd jaar voor Christus plaatsvond.

Het daadwerkelijke gevecht bestond uit ongeveer 7000 Grieken tegenover zo’n 150,000 Perzen (het hedendaagse Iran). Nadat duidelijk werd dat de Perzen door verraad van een lokale bewoner achter de linies kon komen, werden de meeste troepen teruggetrokken, op 300 Spartanen en 700 Thespianen na. De ongeveer 1000 Grieken namen ongeveer 20.000 Perzen mee de dood in.

De Spartanen stonden bekend als een extreem gehard volk.

0. Bijzondere vermelding: Star Wars?!

In de inleiding noemden we Star Wars vanzelfsprekend pure fictie, maar toch verdient de film een bijzondere vermelding. De oorlog tussen de Jedi en Sith is namelijk gebaseerd op de Tweede Wereldoorlog. In de films zijn diverse symbolen zichtbaar. Zo zijn de uniformen van beide partijen overduidelijk gebaseerd op die van de nazi’s en geallieerden, zijn bijeenkomsten van de Sith sterk overeenkomend met die van de nazi-partij van Hitler en zijn ook enkele namen van personen en planeten gebaseerd op personen en gebeurtenissen tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Storm troopers zijn gebaseerd op de Sturmabteilung van de nazi’s en de mantel van Darth Vader is een directe kopie van de leren jassen die SS’ers droegen.

Er zijn echter meer verhalen met elementen uit de Tweede Wereldoorlog. Onder meer het gevecht tussen Perkamentus (Dumbledore) en Grindelwald in Harry Potter, waarbij Grindelwald als Duistere heerser streeft naar een wereld met enkel tovenaars met ‘zuiver’ bloed is gebaseerd op de Tweede Wereldoorlog.

Leave a Response