5 Gadgets die we 20 jaar geleden niet kenden en nu allemaal gebruiken
Aan sommige voorwerpen ben je zó gewend, dat je jezelf een leven zonder deze gadgets niet meer kunt voorstellen. Deze gadgets hebben zich zo snel in ons dagelijks leven gevestigd, dat het maar een gek idee is dat je eerst zonder kon.
De smartphone is hiervan natuurlijk het meest voor de hand liggende voorbeeld, maar er zijn er meer. Mannennieuws zet vijf gadgets op een rij die je nu (bijna) dagelijks gebruikt, maar twintig jaar geleden nog niet had.
1. Digitale camera’s
Ben je ouder dan, laten we zeggen, 20, dan kan je je vast de tijd nog herinneren dat je fotorolletjes naar het winkelcentrum moest brengen om te laten ontwikkelen. Pas een week later wist je of de foto’s van je vakantie gelukt waren. Niet zelden kwam je er tot afgrijzen achter dat je bij meerdere foto’s een vinger voor de lens had, of dat die flits toch niet zo goed werkte als gehoopt.
Het is bijna niet meer voor te stellen, want iedereen beschikt nu over een digitale camera. Of dat nou de camera is in je smartphone of een mooie spiegelreflexcamera, je kunt in elk geval altijd direct je foto terugzien. Iemand de ogen dicht? Gewoon nog een foto maken.
Sommige mensen gebruiken nog wegwerpcamera’s voor de charme, maar over tien jaar kunnen de jongeren van die tijd zich al helemaal niets meer voorstellen bij dit soort camera’s.
2. USB-stick of geheugenkaart
Eigenlijk is zelfs de USB-stick anno 2017 alweer een beetje verouderd. Wil je een (groot) bestand versturen naar een ander, dan gebruik je nu een online service als WeTransfer. Met de internetsnelheden van tegenwoordig gaat dat een stuk sneller dan met een USB-stick. Toch zijn de sticks ook nog handig, voor bijvoorbeeld auto’s of spelcomputers.
Twintig jaar geleden kenden we de USB-stick nog helemaal niet. Wilde je computerbestanden aan iemand geven, dat ging dat per CD of zelfs per floppydisk. Daar paste natuurlijk lang niet zoveel op als de huidige USB-sticks.
Ook de eerste USB-sticks waren overigens niet bepaald groot in capaciteit. Waar we het destijds moesten doen met 32 of 64 MB, betaal je nu een schijntje voor een USB-stick van 32 of 64 GB.
3. E-reader
De E-reader is populair, maar wint het nog niet zo snel van het papieren boek. Toch is het een ontwikkeling die alleen maar groter gaat worden en waarschijnlijk op lange termijn het papieren boek volledig laat verdwijnen. E-readers gaan lang mee, lezen prettig en hebben een capaciteit van honderden boeken. Op praktisch gebied veegt de E-reader dan ook duidelijk de vloer aan met het boek.
Tegelijkertijd is een papieren boek vasthebben voor velen ook een onderdeel van het lezen, wat de reden is dat de E-reader minder snel aan populariteit heeft gewonnen dan andere technologische ontwikkelingen.
Twintig jaar geleden was het idee van een E-reader overigens nog helemaal een bizar idee. Het was de tijd dat de meeste mensen inmiddels een computer hadden, maar dan wel met een enorme beeldbuis. Een plat scherm zou nog even op zich laten wachten.
4. Draadloze speakers
Je kent het misschien wel: een weekendje weg met vrienden en één iemand heeft draadloze speakers mee. Vervolgens is het vechten om de muziek van jouw telefoon af te spelen in plaats die van een vriend. De draadloze speaker is eigenlijk pas een heel recente ontwikkeling. Hoewel we al vrij vroeg draadloze modellen hadden die met Bluetooth werkten, zijn deze pas recentelijk betrouwbaar geworden.
Omdat je tegenwoordig ook vrijwel overal Wifi hebt, zijn er ook veel speakers die zelf verbinding met het internet maken en dus gebruik kunnen maken van bijvoorbeeld Spotify. Hoewel niet draadloos, hebben de Sonos-speakers de markt flink door elkaar geschud. Via het Wifi-netwerk muziek afspelen, daar konden we vroeger alleen maar van dromen. Toen was het pielen met aux-kabeltjes om er vervolgens achter te komen dat de kabel te kort was of zelfs kapot.
5. Overal Wifi
Goed, Wifi als technologie bestond in 1997 al. Het mag echter duidelijk zijn dat de gemiddelde persoon op dat moment geen flauw idee had wat het inhield. In 1997 had namelijk nog lang niet iedereen toegang tot het internet. Had je het wel, dan moest je inbellen en dus ook flink betalen voor je internetgebruik.
Dat is wel anders nu je vrijwel over Wifi hebt. Zelfs in onherbergzame gebieden in niet-Westerse landen vind je vaker wel dan niet Wifi. Al ruim tien jaar is Wifi een bekend iets, maar het is slechts sinds enkele jaren dat je daadwerkelijk vrijwel overal (gratis) Wifi tot je beschikking hebt.
Het is bijna niet voor te stellen toch? Waar zouden we zijn zonder deze ontwikkelingen!
Foto’s: Shutterstock