Nieuws

5 ontspanningsoefeningen die stress verminderen

Redactie MannenNieuws1824 views
ontspanningsoefeningen stress verminderen

Veel van ons ervaren stress, dit kan in elke omgeving en vorm voorkomen. De symptomen verschillen per mens, denk hierbij aan oververmoeidheid, duizeligheid, hoofdpijn, buikpijn enzovoort. In feite weten we allemaal wel dat de oorzaken bestreden moeten worden maar een bepaald niveau van druk en spanning zal altijd blijven. Daarom is het belangrijk dat je er op een bepaalde manier mee omgaat. Je kunt in je dagelijkse leven enkele ontspanningsoefeningen inplannen die je kunnen helpen om de stress, of meer nog het stressgevoel te verminderen. We noemen enkele tips:

1. Ademhaling

Voel je opeens dat je helemaal gespannen bent, dat je een versnelde ademhaling hebt en constant in de ‘aanvalmodus’ zit? Een eenvoudige manier om te ontspannen is om enkele ademhalingsoefeningen te doen. Dit is vrijwel in iedere situatie toe te passen op elk gewenst moment. Neem hiervoor plaats, sluit indien mogelijk je ogen, en haal diep adem tot je buik ook gevuld is. Blaas vervolgens alle lucht uit. Probeer enkele seconden te wachten om dan weer in te ademen. Herhaal dit minimaal 3 keer, en je bent weer wat rustiger om je gesprek of bezigheden te vervolgen.

2. Spieren ontspannen

Sta je lichamelijk helemaal strak, dan is de kans groot dat je allerlei pijntjes voelt in je lichaam. Als dit wordt veroorzaakt door stress dan kun je wat aan de oorzaak doen, span niet al je spieren aan om je lichaam in de aanvalshouding te krijgen. Je voorkomt hiermee dat de adrenaline om wordt gezet in cortisol die je spieren verzuren. Je kunt dus beter maar zorgen dat je spieren af en toe ontspannen. Dit kan door weer even te gaan zitten, je ogen te sluiten en dan in gedachten je lichaam volgen. Wees jezelf bewust van je voeten, knieën, middel, borst en hoofd, ontspan steeds iedere spier die je ‘passeert’. Volg je lichaam in je gedachten van beneden naar boven. Probeer dit binnen een halve minuut te doen en combineer dit met je ademhaling. Indien nodig kun je dezelfde weg nog eens afleggen maar dan weer terug van je hoofd naar je tenen.

3. Spanning-ontspanning

Met dezelfde problemen als genoemd bij punt 2, kun je je spieren ook ontspannen door ze kort aan te spannen en vervolgens te ontspannen. Doe dit per been en daarna per arm achter elkaar aan. Grote spanning die wegvalt levert grote ontspanning op.

4. Beweging

De ene baan betreft veel lichamelijke beweging, de andere baan wat minder. Beweging is goed voor iedereen. Beweeg je veel voor je baan, dan is het belangrijk dat je het bewegingspatroon af en toe onderbreekt voor een andere beweging. Ben je bijvoorbeeld stratenmaker en werk je veel gebukt met een draaiend bovenlichaam, sta dan af en toe op en strek je benen en probeer je tenen te raken met je handen zonder je knieën te buigen. Zit je vooral achter de computer en beweeg je weinig, doe dan wat oefeningen rondom je bureau. Denk hierbij aan het aan- en ontspannen van de verschillende spieren. Werk soms een tijdje staand, als daar de gelegenheid voor is. Als je overleg hebt met een collega, dan kan dit wellicht tijdens een korte wandeling door het kantoor.

5. Meditatie

Het is natuurlijk voor de meesten van ons niet mogelijk om tijdens je dagelijkse bezigheden een half uur in te lassen voor een yoga sessie. Nu is dat niet erg maar een korte meditatie van enkele minuten kan voldoende zijn om weer te ontspannen. Er zijn veel soorten meditaties mogelijk, verdiep je in de verschillende soorten en kies er één die niet alleen bij je past, maar ook één die eenvoudig in je dagelijkse schema is in te passen.

De genoemde tips zorgen voor een ontspanningsmoment tijdens je dagelijkse routine. Besef wel dat dit niet de oorzaak van de stress wegneemt, het geeft je lichaam en geest af en toe een rustmoment. Neemt de stress toe en worden de klachten groter, ga dan op zoek naar de oplossing van de oorzaak.

Leave a Response