Lifestyle

5 redenen om met een airbrush te verven in de modelbouw

Redactie MannenNieuws442 views
5 redenen om met een airbrush te verven in de modelbouw

Veel modelbouwers kopen vroeg of laat een airbrush. Maar wat levert het werken met een airbrush op? In dit artikel vertellen we wat een airbrush precies doet en waarom het werken met een airbrush gewoonweg geweldig is! 

Wat is een airbrush? 

Een airbrush is een apparaat waarmee door middel van een compressor (verdunde) verf aangebracht wordt. Deze apparaten werden oorspronkelijk gebruikt in autospuiterijen om auto’s te voorzien van verschillende kleuren lak. Het spuiten van de verf gebeurt met een spuitpistool, ook wel airbrushpistool genoemd. De compressor genereert een luchtstroom waarmee de verf uit het pistool wordt gespoten. 

Een airbrush voor de modelbouw wordt gebruikt voor het verven van zowel grotere oppervlakken als gedetailleerd werk. Ook voor het weatheren van modellen en het aanbrengen van verschillende lagen verf is een airbrush zeer geschikt. 

Waar wordt een airbrush voor gebruikt? 

Om een beeld te krijgen van de veelzijdigheid van een airbrush geven we een overzicht van verschillende toepassingen waarvoor een airbrush wordt ingezet. Dit zijn nog lang niet alle mogelijke toepassingen. Als artiest of hobbyist is het leuk om te experimenteren met een airbrush. Een airbrush wordt bijvoorbeeld voor de volgende toepassingen gebruikt:

  • Bodypainting; 
  • Nagelkunst; 
  • Spray Tanning; 
  • Custompainting; 
  • Modelbouw;
  • Patisserie; 
  • Industriële schilderingen. 

Wat opvalt, is dat airbrushen gebruikt worden voor zowel zeer precies en creatief werk als voor grote industriële toepassingen. In dit artikel gaan we enkel in op de voordelen van een airbrush voor de modelbouw. 

Waar wordt een airbrush voor gebruikt? 

1. Gebruik een airbrush voor allerlei materialen!

Reden nummer één voor het gebruiken van een airbrush bij modelbouw: airbrushen kan op vrijwel alle materialen worden toegepast. Gebruik de airbrush voor het verven van kunststof, klei, textiel, steen, metaal en meer! Dit is in de modelbouw ideaal aangezien hier ook veel verschillende materialen worden gebruikt om een zo’n realistisch mogelijke creatie te maken. 

Veel modellen in de modelbouw zijn gemaakt van kunststof. Met een airbrush is het bijvoorbeeld mogelijk om op kunststof een super realistische huidskleur na te bootsen inclusief schaduwen. Maar ook het beschilderen van textiel is mogelijk met een airbrush. Zo schilder je bijvoorbeeld kleding tot in de kleinste detail. Tot slot is een airbrush zeer geschikt voor het schilderen van omgevingsobjecten. Hiervoor worden soms natuurlijke producten gebruikt zoals bijvoorbeeld steen of gedroogde planten. Van het schilderen van realistische bomen tot de buitenkant van een modelgebouw, een airbrush levert geweldige resultaten. 

2. Iedereen kan het leren! 

Uiteraard kun je het schilderen met een airbrush zo ingewikkeld maken als je zelf wil. Er zijn verschillende technieken, accessoires en modellen te gebruiken. Toch is airbrushen iets wat iedereen kan leren en wat in de basis helemaal niet ingewikkeld is. 

Er zijn speciale airbrush sets beschikbaar voor beginners waarmee je gemakkelijk kan oefenen om de mooiste creaties te maken. Denk hierbij aan de Harder & Steenbeck Ultra Solo Airbrush. Dit is een uitstekend instapmodel om mee te starten. Een gemiddelde airbrush set is geschikt voor de meeste toepassingen. 

3. Professionele applicatie 

Door een airbrush te gebruiken krijgen je modellen een zeer professionele look! Met een airbrush spuit je de verf namelijk erg gelijkmatig op het gewenste object. Doordat de verf aangebracht wordt door middel van luchtdruk, heb je in tegenstelling tot het verven met kwasten of penselen geen last van strepen. 

Ook zorgt de airbrush ervoor dat er een relatief dunne laag verf aangebracht wordt. Deze dunne laag verf zorgt ervoor dat details goed zichtbaar blijven. Dit geeft een extra realistisch effect. Tot slot is de overgang in kleuren en lagen verf door het gebruik van deze tool bijna onzichtbaar. Dit zorgt wederom voor een zeer professioneel eindresultaat. 

4. Creëer je eigen kleuren en maak unieke creaties

De meeste modelbouw verf is geschikt voor airbrushen. Wel is het belangrijk dat de verf voldoende gepigmenteerd is. De verf is te mengen met verdunners waardoor nieuwe kleuren gecreëerd kunnen worden. 

Wanneer je unieke creaties wilt maken, is dit natuurlijk ideaal. Zo zit je niet vast aan de standaard kleuren die verkrijgbaar zijn, maar kun je wel genieten van de mooie applicatie van een airbrush. 

5. Leer een nieuwe vaardigheid en voeg een extra dimensie toe aan je hobby

Zoals gezegd kan iedereen het werken met een airbrush leren. Zoals met iedere nieuwe vaardigheid geldt ook voor airbrushen “oefening baart kunst”. Dus hoe meer je oefent met airbrushen, hoe mooier je creaties zullen worden. Op internet zijn veel tips en instructievideo’s te vinden voor het werken met een airbrush. Maar laat je creativiteit lekker de vrije loop en ontdek wat werkt voor jou! De mogelijkheden van werken met een airbrush zijn eindeloos. 

Het leren van een nieuwe vaardigheid geeft veel voldoening! Door te werken met een airbrush krijgt je hobby ook een hele nieuwe dimensie. Over het algemeen gaan mensen nog meer van de modelbouw genieten omdat de resultaten nóg mooier zijn dan wanneer er bijvoorbeeld met een kwast gewerkt wordt. 

Ben jij klaar om te werken met een airbrush of werk je er al mee? Wij zijn erg benieuwd naar jouw creaties! 

Leave a Response