Reizen

De 5 soorten vrouwelijke backpackers

David1453 views

Backpacken is geweldig: zonder concreet plan afreizen naar een land met je rugzak en hier de omgeving verkennen en elke dag nieuwe vrienden maken. Van hostel naar hostel, van eiland naar eiland en van stad naar stad: de wereld ligt aan je voeten.

Hoe langer je echter onderweg bent, hoe eerder je een bepaald type persoon weet te herkennen. Backpacken voelt dan wel aan als unieke vrijheid, het staat ook bol van de stereotypes. Van de olifantenbroeken in Azië tot de hoogblonde meisjes met dreadlocks in Afrika: ik snap eigenlijk wel dat de locals ons er allemaal hetzelfde uit vinden zien.

Na jaren van ervaring opdoen heb ik vijf soorten vrouwen weten te onderscheiden die je altijd gaat tegenkomen tijdens je backpacktrip. Begrijp me niet verkeerd, voor de mannen zou je dit ook kunnen doen, maar dit is veel leuker.

1. Het groentje

Vaak net 18 en klaar om te gaan studeren. Deze vrouwelijke backpacker (eigenlijk is het meer een meisje nog) heeft voor het eerst de stap gezet om helemaal alleen op het vliegtuig te stappen naar een ver land. Vaak naar Zuid-Oost Azië en gewapend met een backpack die meer weegt dan zijzelf.

Ze zit vol enthousiasme, is overal van onder de indruk, maar soms ook een heel klein beetje naïef. Oke, laten we eerlijk zijn: ontzettend naïef. In de eerste beste taxi die ze vanaf de luchthaven neemt wordt ze al afgezet, vaak zonder het door te hebben.

Ze zijn bijna overal wel voor te porren en hun enthousiasme is zelfs voor de meest doorgewinterde reiziger nog aanstekelijk.

De eerste tuktuk brengt haar uiteraard naar een bevriende sieradenhandelaar waar ze een klein vermogen uitgeeft aan een ‘authentiek’ kettinkje.

Dat ze ook hier is afgezet beseft ze pas terug in het hostel na een veelbetekenende blik van een meer ervaren backpacker.

Toch zijn de groentjes over het algemeen leuke metgezellen. Ze zijn bijna overal wel voor te porren en hun enthousiasme is zelfs voor de meest doorgewinterde reiziger nog aanstekelijk.

Reken er maar op dat het groentje een keer in wordt afgezet door een tuktuk-bestuurder

2. De vergelijker

Het tegenovergestelde van het groentje: al bezig aan haar tiende reis en kent het klappen van de zweep. Ze draagt een subtiel rugzakje, regelt overal direct een lokale simkaart en kan keihard afdingen, tot wanhoop van de lokale tuktuk-bestuurder.

Mooie oerwoud hier in Borneo toch? Bij de Rakkitakki-indianen in de Amazone was het een stuk beter.

Handig, zo’n ervaren reiziger naast je, maar soms ook beetje irritant. Met al haar ervaring heeft ze namelijk alles wel eens meegemaakt. Toffe waterval in Thailand? Die in Bolivia was veel hoger. Mooie oerwoud hier in Borneo toch? Bij de Rakkitakki-indianen in de Amazone was het een stuk beter.

Het groentje kan met haar enthousiasme wel eens vermoeiend zijn, maar de vergelijker haalt het bloed onder je nagels vandaan als je niet oppast. Niets is meer bijzonder voor haar en dat laat ze maar al te graag weten, vaak op een hooghartig toontje met eventueel een minzame glimlach. Ga weg meid, we willen je negativiteit hier niet.

3. Het modepopje

Als je aan het backpacken bent moet je je eraan toegeven: je ziet er niet bepaald uit alsof je naar een bruiloft gaat en die onderbroek kan je echt nog wel een derde opeenvolgende dag aan. Het hoort er nou eenmaal een beetje bij dat je veel bezweet bent, niet altijd gewassen kleding hebt en ook je lichamelijke verzorging lichtelijk achteruit gaat.

Iemand die dit krampachtig tegenwerkt is het modepopje. Vaak gewapend met een extra backpack vol cosmetica, zal ze zelfs in een junglegebied met 100% luchtvochtigheid nog iedere avond de stijltang erbij pakken, een uur lang bezig zijn met make-up en hoge hakken aantrekken, terwijl er alleen zandweggetjes zijn waar je gegarandeerd in wegzakt.

Thuis zou het allemaal niet zoveel uitmaken, tijdens een backpackreis is het allemaal maar een beetje komisch. Zelf heb ik meer de voorkeur voor vrouwen die zich iets meer overgeven aan de mindere kanten van het backpacken, stuk relaxer.

Als je haar maar goed zit, aldus het modepopje.

4. De hippie

Komt ook in mannelijke uitvoering in het wild voor en leeft vaak in een andere dimensie dan de gemiddelde reiziger. De vrouwelijke hippie heeft meestal dreadlocks, een bandana, gigantisch veel oorbellen, enkele piercings en tenslotte slobberige kleding in bijzondere patronen en kleuren. Schoenen ontbreken meestal in zijn geheel.

Ze zijn helemaal zen en doen helemaal geen vlieg kwaad, wat natuurlijk perfect is. Ga je echter met ze in gesprek, dan is de kans groot dat je na een paar minuten nog liever thuis zou zijn dan bij hen. Ze hebben een positieve insteek, maar zijn nog net wat vaker ieder gevoel van realisme kwijt.

Na nog een jointje op een heuvel vertrekken ze naar een prachtige blokhut met airco.

Ze zien overal liefde en vooral geen problemen. Terwijl ze je vertellen over hoe mooi de wereld is met liefde voor elkaar, tellen ze geduldig na of de lokale restauranteigenaar iedere cent wisselgeld daadwerkelijk heeft teruggegeven.

Na nog een jointje op een heuvel vertrekken ze naar een prachtige blokhut met airco, terwijl even verderop de restauranteigenaar op weg gaat naar zijn evengrote hut waar hij met zijn hele familie zonder airco woont. Spread the love.

5. Het out-of-my-league meisje

Toegegeven, op reis is het een stuk eenvoudiger om eens met iemand in bed te belanden. Maar ieder hostel heeft minimaal één out-of-my-league meisje. Prachtig, een goede dosis reiservaring en een hart van goud.

Ook zij heeft zich toegegeven aan het backpacken en is dus niet uitgebreid opgemaakt of perfect gekleed, maar bij het out-of-my-league meisje maakt dat niks uit: ze is nog steeds perfect. Kleine kanttekening: misschien zou ze terug in Nederland vrij gemiddeld zijn, maar in hostels heb je het niet altijd voor het uitkiezen. In sommige hostels is een 7 een 10. Werkt ook voor mannen, dus doe er je voordeel mee.

Je kunt het nog zo lang proberen, het out-of-my-league meisje blijft onbereikbaar. Niet alleen voor jou trouwens, voor vrijwel iedereen. Waar het backpackwereldje vrij losbandig is, staat zij hierboven, wat haar natuurlijk des te aantrekkelijker maakt. Er zit niets anders op dan nog maar een biertje bestellen en verder te kijken.

Tenzij je natuurlijk een Australische surfer bent, die gasten lukt het altijd..

 

Hoofdafbeelding vrouw met hoed via Shutterstock

Leave a Response