Je wilt het wel, maar het lukt gewoon niet. Iedere winter weer roept iedereen dat ze gaan werken aan een killerbody om trots mee te kunnen rondparaderen in de zomer. Slechts een klein deel houdt het vol om ook daadwerkelijk te kunnen rondparaderen. Niet zelden zijn het telkens dezelfde mensen die de discipline tonen om minimaal een half jaar gezond en fit te leven.
Hoe krijgen ze dat toch voor elkaar? Nee, het zijn geen supermensen en nee, het is niet iets dat onmogelijk is voor jou. De sleutel ligt bij motivatie, discipline en routine. Mannennieuws helpt je met vijf stappen op weg naar een stalen discipline die je helpt om regelmatig te sporten en gezond te blijven.
1. Doelen stellen
Zonder een doel is het bijzonder lastig om motivatie te krijgen en vooral te houden. De eerste weken ga je er nog vol tegenaan, maar heb je niet een concreet doel, dan ben je waarschijnlijk al snel tevreden of simpelweg lui.
Dat is zonde, want het hebben van de juiste doelen helpt je om verder te komen. Stel concrete, meetbare doelen die boven alles ook haalbaar zijn. Het heeft weinig zin om gigantisch ambitieuze doelen te stellen als de kans op succes lager ligt dan 5%. Het niet behalen van doelen werkt namelijk demotiverend, terwijl juist het behalen van enigszins uitdagende doelen je motivatie vergroten.
2. Routine opbouwen
Naast het stellen van doelen, is het opbouwen van routine een belangrijke factor die leidt tot discipline en motivatie. Routine wil zeggen dat je leeft in enigszins vaste patronen. Natuurlijk hoef je niet iedere dag exact hetzelfde te doen, maar probeer onder meer altijd rond dezelfde tijd te gaan slapen en op te staan doordeweeks.
Bouw in dit vaste ritme ook een moment in om te gaan sporten. Welk moment van de dag het beste is, hangt van de persoonlijke situatie af. Voor de één is het prettiger om ‘s ochtends voor het werk of de studie te gaan sporten, terwijl anderen liever in de avond gaan sporten. Het belangrijkste is dat je gewenning opbouwt voor het regelmatig sporten en op een gegeven moment gedachteloos gaat sporten.
Met routine heb je ook minder motivatie en discipline nodig om regelmatig te sporten. Heb je geen routine, dan kost het meer mentale kracht om jezelf ertoe te zetten om te gaan sporten.
3. Zorg voor externe controle
Zorg ervoor dat niet alleen jijzelf, maar ook andere personen je voortgang bijhouden. Probeer bijvoorbeeld een maatje te vinden om samen mee te gaan sporten, of laat iemand wekelijks controleren of je goed hebt gesport.
Hoewel het een beetje aanvoelt als de middelbare school, helpt het uiteindelijk wel wanneer iemand anders bezig is met je vooruitgang. Het motiveert als iemand je prijst voor een goede week, maar is ook een stok achter de deur om ook na je eerste enthousiasme door te blijven gaan met het sporten.
4. Meten is weten
Wat voor sport je ook doet, er zijn altijd wel manieren om vooruitgang mee bij te houden. Of dat nou is gewichtsverlies of -toename, een persoonlijk record of een snelheid op een bepaald traject, het is nooit enorm ingewikkeld om vooruitgang te zien.
Op gevoel merk je al snel of je vooruitgaat of juist stagneert, maar door het te meten heb je er een beter beeld op. Afhankelijk van de sport die je doet kun je bijvoorbeeld wekelijks of tweewekelijks een meting doen. Houd dit bij in een app of simpelweg een schriftje.
Sport je gedisciplineerd, dan zie je zonder twijfel vooruitgang in je metingen. Die vooruitgang werkt enorm motiverend. Niet alleen wil je nog verder verbeteringen, ook wel je de huidige verbeteringen niet ongedaan maken door te stoppen met sporten of slecht te eten.