AutomotiveLifestyle

5 Tips om deze winter veilig de weg op te gaan

Redactie MannenNieuws982 views
winter veilig de weg op

We moeten er dan toch echt aan geloven: het winterweer heeft ook Nederland bereikt. Hoewel het pas vanaf eind december officieel winter is, krijgen we nu al te maken met winterse omstandigheden. Gladde wegen, winters weer en problemen met de motor: het kan allemaal voorkomen in de winter.

Gelukkig zijn we in Nederland wel wat gewend en kun je met de juiste voorbereiding altijd veilig de weg op. Mannennieuws geeft je vijf belangrijke tips om met een zeker gevoel de auto in te stappen de komende maanden.

  1. Geen half werk van krabben

Niet bepaald de grootste hobby van de gemiddelde Nederlander, maar wel een essentiële: ruiten krabben. Met plaatselijke nachtvorst bestaat de kans dat je ‘s ochtends flink moet krabben om je ruiten ijsvrij te maken. Vervelend, maar belangrijk, want zonder goed zicht kan het snel misgaan op de weg.

Weersta de verleiding om alleen aan de bestuurderskant de ruiten een beetje te krabben, maar maak alle ruiten ijsvrij. Zo kun je ook in de winter met volledig zicht de weg op gaan en wordt je niet verrast door andere weggebruikers.

Trek ‘s ochtends wat extra tijd uit voor het krabben, zodat je dit niet gehaast hoeft te doen. Bespaar tijd door ‘s avonds een deken op de voor- en achterruit te leggen die ijsvorming voorkomt. Zo hoef je ‘s ochtends alleen de deken van het raam te halen en de ruiten van de deuren ijsvrij te maken.

  1. Goed verzekerd de weg op

Het mag geen verrassing zijn dat er meer ongelukken gebeuren in de winter. Er liggen meer risico’s op de loer. Met een goede voorbereiding kan dit grotendeels voorkomen worden, maar uitsluiten kan nooit.

Voorkom hoge kosten door schade, door goed verzekerd op pad te gaan. Met een standaard WA-verzekering dek je alleen kosten die je veroorzaakt bij anderen, bijvoorbeeld bij een aanrijding. Schade aan de eigen auto is niet verzekerd.

Dit is wel het geval bij een beperkt of volledig cascoverzekering (deze laatste wordt ook wel All Risk verzekering genoemd). Bij Centraal Beheer kun je eenvoudig een autoverzekering afsluiten die bij jou past.

  1. Pas je rijstijl aan

In winterse omstandigheden kun je niet hetzelfde rijden als in de zomer. Tijdens buien heb je misschien minder zicht en door lage temperaturen kan de weg bevriezen. Pas je rijstijl aan om ongelukken te voorkomen. Veel auto-ongelukken in de winter hadden makkelijk voorkomen kunnen worden wanneer de bestuurder iets voorzichtiger had gereden.

Check voor je vertrekt nog even het weerbericht en bekijk of er nog specifieke waarschuwingen gelden voor het gebied waar je gaat rijden. Met name vroeg in de ochtend en laat op de avond kan gladheid toenemen, nog voordat strooiauto’s de weg vrij hebben gemaakt van ijs.

  1. Overweeg winterbanden

Hoewel winterbanden in Nederland niet verplicht zijn, wordt het wel aanbevolen. Met winterbanden heb je meer grip tijdens winterse omstandigheden. Dat kan ongelukken voorkomen. In sommige landen, met name landen die te maken krijgen met hevig winters weer, zijn winterbanden verplicht.

Het aanbrengen van winterbanden neemt weinig tijd in beslag bij de garage en geeft je een gerust gevoel wanneer je de weg op moet bij sneeuw of ijzel.

  1. Laat de auto staan

Tijdens de winter kan het soms verstandig zijn om de auto simpelweg te laten staan. Heb je de mogelijkheid om zonder al te veel tijdverlies de bus of trein te pakken, dan is dit een aanrader. Met name tijdens een weeralarm is dit verstandig. Je hoeft je geen zorgen te maken over je veiligheid en je kunt ontspannen op weg naar je bestemming.

Moet je toch de weg op? Trek hier dan extra tijd voor uit. Zo hoef je je niet te haasten om op tijd te komen.

Leave a Response