Films & Series

5 Topseries van buiten de Verenigde Staten of Engeland

David1111 views

Er is bijna geen mens in Nederland die niet gehoord heeft van topseries als Breaking Bad, House of Cards, The Walking Dead, Prison Break, Game of Thrones en Mr. Robot. Met goede reden, want het zijn stuk voor stuk ontzettend toffe series die je eigenlijk gewoon in één keer af wil kijken.

Maar er is meer op de wereld dan een goede serie uit de Verenigde Staten of het Verenigd Koninkrijk. Ook in niet-Engelse landen worden goede series gemaakt die zeker het kijken waard zijn. Mannennieuws.nl zet de beste niet-Engelse series op een rijtje.

1. Penoza (Nederland)

We beginnen met een pareltje van eigen bodem: de misdaadserie Penoza. Penoza draait om Carmen van Walraven, de vrouw van een overleden maffiabaas die noodgedwongen het stokje van hem overneemt. Vier seizoenen lang volg je de moeilijkheden van Carmen vol drugdeals, mislukte deals, gelukte deals, liquidaties en alles dat je je voorstelt bij de onderwereld.

Anders dan bij de meeste televisieseries, zijn de kijkcijfers van Penoza ieder seizoen gestegen. Eind 2017 komt het vijfde seizoen op de buis na een afwezigheid van twee jaar. Hopelijk voldoet ook dit seizoen aan de hoge verwachtingen.

2. Borgen (Denemarken)

Borgen wordt door velen als de beste niet-Engelse serie gezien van de afgelopen twintig jaar. De Deense politieke serie wordt wel eens omschreven als een light-versie van House of Cards, maar eigenlijk doe je Borgen geen eer aan door het te willen vergelijken met andere series.

In de serie volg je Birgitte Nyborg, de ficitieve premier van Denemarken die continu keuzes moet maken voor haar idealisme of het behouden van de macht en controle. Hierin wordt het voor haar steeds moeilijker om haar eigen waarden overeind te houden, terwijl ze ook nog een gezin op de rails moet houden. Borgen heeft drie seizoen en won meerdere nationale en internationale prijzen.

3. Les Revenants (Frankrijk)

Vergeet The Walking DeadLes Revenants is voor de kenners dé zombieserie. De Franse serie, gebaseerd op een film uit 2004, volgt een klein dorp waar plotseling overleden inwoners terugkeren. Nee, het zijn geen zombies zoals in The Walking Dead, maar mensen die er kerngezond uitzien en zelf niet eens weten dat ze soms al jaren geleden overleden zijn.

Met de terugkeer van de overledenen vinden er allerlei mysterieuze gebeurtenissen plaats, om over de verwarring en angst onder de echte bevolking nog maar te zwijgen. Wat ons betreft is dit misschien wel de beste serie uit deze top 5. Les Revenants won een internationale Emmy voor de beste dramaserie.

4. Bedrag (Denemarken)

Ja, in Denemarken zijn ze aardig goed in het produceren van televisieseries. Ook Bedrag is een internationale topper die een plekje verdient in deze top 5. De serie, in Nederland ook wel Follow The Money genoemd, draait om het machtsspel dat plaatsvindt in de hernieuwbare energiesector van Denemarken.

De zware concurrentie en de honger naar macht van de spelers ontaardt in allerlei explosieve situaties, waarin wederom een kleine parallel getrokken zou kunnen worden met House of Cards. Helaas bestaan er maar twee seizoen van Bedrag, maar ze zijn absoluut het kijken waard.

5. Deutschland 83 (Duitsland)

De laatste serie in deze lijst is Deutschland 83, die zich afspeelt voor de val van de Berlijnse Muur. In de serie wordt Jonas Nay gevolgd, een jonge Oost-Duitser die door de Stasi naar West-Duitsland wordt gestuurd. Hier moet hij werken als spion voor het communistische Oosten.

Dat Deutschland 83 kiest voor het perspectief van een Oost-Duitser, in plaats van de gebruikelijke West-Duitser in de meeste films en series, maakt de serie erg vernieuwend en verfrissend. Op dit moment is er slechts één seizoen van acht afleveringen. Je kunt de serie daarom beter benaderen als een lange film die je in etappes bekijkt, maar wederom zou het zonde zijn als je de serie laat liggen. In 2018 komt naar alle waarschijnlijkheid een tweede seizoen op televisie die zich drie jaar later afspeelt in 1986.

Leave a Response