Sport

5 Vergeten toptalenten: voetballers die het nooit waarmaakten

David1967 views

Voetbal is een sport van hoogte- en dieptepunten. In de jeugdopleidingen van grote clubs loopt allerlei talent rond. Van de één wordt gezegd dat ze het niet zullen halen, voor de ander ligt een grote toekomst in het verschiet. Althans, dat zeggen de zogenaamde experts.

Vaker wel dan niet maken talenten het niet waar zoals wordt verwacht en maken andere spelers onverwacht een enorme ontwikkeling door. Een bijzonder goed voorbeeld is natuurlijk Lionel Messi, die in de jeugd al één van de beste was, maar zeker niet de beste. The rest is history.

Mannennieuws.nl zet tien voetbaltalenten van weleer op een rijtje die het nooit helemaal waargemaakt hebben.

1. Bojan Krkic

We noemden net al even dat Messi in de jeugd niet werd gezien als hét grote talent van de Barcelona-opleiding. Wie was dat dan wel? Nou, dat was Bojan Krkic. De kleine Spanjaard speelde uiteindelijk meer dan honderd competitiewedstrijden voor het eerste van Barcelona, maar mocht nog niet in de schaduw staan van Messi zelf.

Via omzwervingen bij AC Milan en Ajax is Bojan inmiddels neergestreken bij Stoke City. Ondanks goede periodes is hij zelfs hier niet onomstreden, waardoor hij inmiddels verhuurd is aan Mainz 05 in de Duitse Bundesliga.

2. Kerlon

Kerlon werd inmiddels zo’n tien jaar geleden wereldberoemd dankzij enkele filmpjes waarin hij al hooghoudend met het hoofd door de verdediging van de tegenstander ‘dribbelde’. Al snel stond Kerlon bekend als de “Zeehonddribbelaar”. Tegenstanders konden het vaak niet goed hebben hoe hij de bal op zijn hoofd hield, wat hem nog wel eens een rotschop opleverde.

De jonge Braziliaan leek klaar te zijn voor het grote werk in Europa en vertrok naar het Italiaanse Internazionale, op dat moment nog één van de beste ploegen ter wereld. Tot een debuut kwam het nooit, mede door blessures. Hij werd onder andere nog verhuurd aan Ajax, waar hij ook niet aan spelen toekwam. De inmiddels 29-jarige Kerlon is volledig in de vergetelheid geraakt en speelt nu bij het Slowaakse FC Spartak Trnava.

Na zijn eerste club in Brazilië speelde hij in tien jaar maar zo’n veertig officiële wedstrijden.

3. Royston Drenthe

Een lijst met verloren voetbaltalenten is niet compleet zonder Royston Drenthe. De oud-Feyenoorder maakte als jonge speler veel indruk in De Kuip en was de beste speler van het jeugd EK in 2007. Dat toernooi leverde hem een transfer op naar Real Madrid, terwijl hij pas 29 competitiewedstrijden op zijn naam had staan voor de Rotterdammers.

Bij Real Madrid werd hij nooit een onbetwiste basisspeler. Na 46 competitieduels volgden twee verhuurperiodes en vervolgens een hoop kleine clubs. Op 29-jarige leeftijd stopte Drenthe uiteindelijk om zich te richten op een rapcarrière.

4. Mario Balotelli

Balotelli is misschien een controversiële toevoeging aan deze lijst, omdat hij nog genoeg jaren voor zich heeft en het niet één grote mislukking is. Toch overheerst de teleurstelling bij Balotelli. Periodes van genialiteit wisselt hij af met nog langere enorme slechte periodes. Zijn dieptepunt is wel de periode tussen 2014 en 2016, waarin hij 36 wedstrijden nodig had voor twee doelpunten.

Inmiddels gaat het weer wat beter met de Italiaan. Bij Nice in de France Ligue 1 heeft hij er al dertien in liggen in negentien wedstrijden. Toch heeft hij ook hier alweer wat momentjes laten zien waar zijn discipline en controle hem in de steek laat.

5. Ricardo Quaresma

Terwijl de iets oudere Cristiano Ronaldo naam aan het maken was bij Manchester United, had zijn eerdere club Sporting Lissabon alweer het volgende toptalent ontwikkeld: Ricardo Quaresma. Met duizelingwekkende trucs, snelheid en rendement had hij alle grote clubs achter zich aan. Barcelona was de ‘gelukkige’, maar al snel bleek dat hij de hoge verwachtingen niet aankon.

Bij Barcelona speelde Quaresma slechts 22 wedstrijden waarin hij één keer wist te scoren. De Portugees ging weer naar huis en speelde vervolgens 114 zeer verdienstelijke wedstrijden voor FC Porto. Daarna ging het weer mis: bij Internazionale, op dat moment topclub, wist hij wederom niet de stap hogerop aan te kunnen.

Hierna volgde een periode van omzwervingen via obscure clubs, zonder ooit nog zijn oude niveau te halen. Ondertussen won de in eerste instantie even talentvolle Ronaldo diverse Champions Leagues, landskampioenschappen en verkiezingen voor Wereldvoetballer van het Jaar.

 

Hoofdfoto: Maxisport / Shutterstock.com

Leave a Response