Films & Series

5 Vragen voor het seizoensslot van Game of Thrones

David1085 views

We hebben er een jaar naar moeten uitkijken, maar het zevende seizoen van Game of Thrones loopt alweer op zijn einde. Met de aflevering van afgelopen maanden zijn er nog maar twee (extralange) afleveringen te gaan. We hebben al een hoop actie en vooruitgang gezien, maar zitten ook nog met enkele vragen.

Ook bij Mannennieuws.nl zijn we groot fan van de serie en zitten we nog met een aantal onbeantwoorde vragen. Hopelijk worden deze in de laatste twee afleveringen beantwoord.

Let op: spoilers in het artikel!

1. Is Cersei nog koningin na dit seizoen?

Cersei Lannister heeft een pijnlijke nederlaag geleden in de eerste directe confrontatie met het leger van Danaerys, maar heeft wel de bondgenoten van de blonde schone gedecimeerd. Cersei is net als vader gehaaid en slim, maar volgens velen niet zo slim als ze lijkt.

Buiten het feit dat ze waarschijnlijk weinig kan beginnen tegen het enorme leger van Danaerys, inclusief draken, hebben oplettende kijkers nog een hint gezien waarom Cersei het einde van het seizoen niet gaat halen.

Haar vader altijd een flinke schuld bij de bank van Westeros, maar juist daarin lag zijn macht. De schuld was namelijk zo groot dat de bank toch echt moest blijven onderhandelen met de Lannisters en daarmee in de greep was van de familie. Dat is nu anders, want Cersei heeft de schuld in zijn geheel afbetaald. Volgens haarzelf om niet meer in het krijt te staan bij de bank en toekomstige leningen veilig te stellen, maar veel kijkers zien dit anders.

Volgens hen weerhoudt niets de bank nu meer om partij te kiezen voor Danaerys, die toch duidelijk de overhand heeft. Veelzeggend wat zijn uitspraak in gesprek met Cersei “sommigen zullen het jammer vinden dat er geen rente meer betaald wordt”. Veel volgers zijn ervan overtuigd dat Cersei een fout heeft gemaakt en de bank teveel macht heeft gegeven, waarmee ze zichzelf uiteindelijk in de vinger snijdt.

2. Jon Targaryen: komt hij het nog te weten?

Na ellenlange discussies werd in seizoen 6 duidelijk dat Jon Snow inderdaad een zoon is van Rhaegar Targaryen (de broer van Danaerys) en Lyanna Stark, de zus van Ned Stark, wie hij denkt dat zijn vader is. Dat maakt Jon dus een Targaryen en het neefje van Danaerys.

Zelf weet hij dit nog niet, maar Bran heeft dit met zijn visioenen inmiddels wel gezien. Het is dan ook ontzettend frustrerend dat hij dit vooralsnog voor zich heeft gehouden en zelfs niet heeft gedeeld met Sansa of Arya. Wel heeft hij al gezegd dat hij Jon nodig moet spreken. De vraag is: gaat dat nog snel gebeuren?

We werden in elk geval nog herinnerd aan het feit dat Jon een Targaryen is, doordat hij met zoveel gemak de draak Drogon kon omgaan, iets wat niemand anders dan Danaerys lukte. Ook Tyrion lukte dit eerder en ook over hem zijn diverse theorieën dat het een Targaryen is.

Daenerys Targaryen Game of Thrones vrouwen
Komt Danaerys nog te weten dat ze in Jon Snow een familielid in leven heeft?

3. Blijft Jon ‘the King in the North’?

De onrust groeit onder de huizen in het noorden, omdat Jon al een aardige tijd weg is en nu zelfs achter de muur op zoek gaat naar de white walkers. Sommige huizen hebben liever dat Sansa de leider wordt, wat ze bij de afwezigheid van Jon ook al enige tijd is. Sansa lijkt dit idee niet erg vervelend te vinden en doet weinig moeite om het gezeur tegen te gaan.

Ook de gehaaide Littlefinger speelt hierbij een rol. Arya had al eerder ruzie met de passieve Sansa die liever zelf de koningin wordt. Littlefinger heeft nu een briefje in zijn kamer geplant waarop Sansa bericht stuurt waarin ze oproept om de Starks en Lannisters te verenigen. Hoewel het briefje oud is, lijkt het kwaad al geschied.

Arya ziet in het briefje bevestiging dat Sansa uit is op eigen macht en een andere route dan Jon, precies wat Littlefinger voor ogen had. De vraag is hoe dit zich ontvouwt en of Jon nog lang de koning blijft.

4. Is Jon de ware troonopvolger?

Iets wat je in de aflevering van maandag misschien over het hoofd hebt gezien: Gilly leest uit een boek voor dat Rhaegar Targaryan vlak voor zijn dood scheidde met zijn vrouw en met een onbekende vrouw in Dorne trouwde. We weten dat Rhaegar hier was met Lyanna toen Jon geboren werd.

Hoewel Sam de opmerking negeerde, was deze vondst misschien wel de belangrijkste gebeurtenis uit de aflevering. Dat zit namelijk zo: Rhaegar was de volgende in de troonopvolging, maar ging dood. Alleen Danaerys en een andere krankzinnige broer van haar waren nog over van de Targaryans, maar toen ook hij doodging, was Danaerys de enige overgeblevene.

Het is dan ook daarom dat Danaerys telkens zegt dat zij de enige echte gegadigde is voor de troon. Maar gezien het nieuwe huwelijk van Rhaegar vlak voor zijn dood, hoogstwaarschijnlijk met Lyanna, is Jon dus een officiële Targaryan. Niet alleen dit, hij is de zoon van de troonopvolger en daarom de volgende in de lijn van opvolging, wat Danaerys niet langer is.

Zoals het er nu uitziet is Jon dus niet alleen een Targaryan, maar ook nog eens de enige echte gegadigde voor de troon. De vraag is wederom of dit binnenkort duidelijk wordt voor de personen zelf, maar interessant wordt het verhaal hiermee wel.

Sansa Stark Game Of Thrones Vrouwen
Gaat Sansa voor eigen geluk en daarmee chaos schoppen in het noorden?

5. Gaan we afscheid nemen van belangrijke karakters?

Het was een bont gezelschap dat samen met Jon achter de muur ging op zoek naar een white walker om gevangen te nemen: Jon zelf, Gorah Mormont, the Hound, Gendry en ook nog Tormund. Allemaal zijn het over het algemeen sympathieke karakters met wie veel kijkers wel meeleven.

Het kan eigenlijk niet missen dat er minimaal één ten onder gaat achter de muur. De vraag is wie. Jon zal niet zo maar doodgaan, maar Game of Thrones kennende zal toch minimaal één van de vier andere personages de dood vinden. Wie denk jij dat het wordt?

Leave a Response