Sport

5 Workouts voor de crosstrainer

David1518 views

De crosstrainer is zonder twijfel één van de beste cardio-apparaten om te hebben. Je traint er een groot deel van het lichaam mee en kunt vrij snel een goede conditie krijgen. Hoewel de beweging op de crosstrainer altijd ongeveer hetzelfde is, zijn er wel verschillende workouts die je kunt doen met de crosstrainer.

Het hangt van de workout welk deel van het lichaam je traint. Zo kun je het uithoudingsvermogen verbeteren, maar je ook meer toeleggen op snelheid en daarmee kracht. Mannennieuws.nl zet in samenwerking met BeterSport vijf trainingen voor de crosstrainer op een rijtje.

1. Interval

Bij duursport, zoals het trainen op een crosstrainer, is interval één van de zwaarste trainingen. Bij een intervaltraining wissel je rustige moment af met een flinke versnelling. Hierdoor komt je lichaam minder in een ritme, maar laat je het ook wennen aan een korte zware inspanning.

Een intervaltraining verbetert je conditie aanzienlijk, terwijl het ook je explosieve kracht wat vergroot.

2. Opbouwend

Bij een opbouwende training breng je het tempo steeds hoger. Begin bijvoorbeeld met vijf minuten langzaam en verhoog vervolgens iedere vijf minuten het tempo of de weerstand. Het doel is dat de laatste vijf minuten zo zwaar zijn dat je na deze vijf minuten compleet gebroken bent. De opbouw voorkomt blessures, terwijl je het lichaam ook leert wennen aan een zware inspanning.

3. Zonder handen

Op een crosstrainer gebruik je de armen al wat minder dan je zou denken. De beweging komt met name vanuit de benen, maar ook de schouders werken mee. Door de trainer te gebruiken zonder handen train je de romp een stuk meer. Met name de buikspieren en onderste rugspieren moeten extra hard aan het werk.

Een sterke buik en rug is voor bijna iedere sport prettig, omdat het stabiliteit biedt. Deze workout op de crosstrainer is perfect om dit gebied te versterken.

4. Loop achteruit

Normaal gesproken maak je op een crosstrainer een voorwaartse beweging, maar achteruit is ook mogelijk. Je gebruikt andere spieren en zult met name de bovenbeenspieren flink aan het werk voelen gaan.

Door regelmatig achteruit te bewegen op de crosstrainer geef je het lichaam een meer gebalanceerde training.

5. Nadruk op de armen

De armen spelen normaal gesproken een bijrol op de crosstrainer, omdat de beweging met name uit de benen komt. Je kunt het echter omdraaien door actief te duwen en trekken aan de staven, waardoor de armen veel meer dan normaal gebruikt worden. De volgende dag ga je zonder twijfel voelen dat de armen hard hebben gewerkt.

Hoofdfoto: Shutterstock

Leave a Response