Wonen

6 tips voor een onderhoudsvrije tuin

Dion1152 views
Weinig groen en veel steen betekent niet per se een onderhoudsvrije tuin.

We hebben niet allemaal groene vingers. De een zit graag met de handen in de aarde, de ander wil het liefst niets aan de tuin hoeven doen. Geldt dit ook voor jou? Dan kun je ervoor kiezen om je tuin onderhoudsvrij te maken. Dit is natuurlijk geen absoluut begrip. Net als dat ‘alcoholvrij’ bier vaak toch nog een beetje alcohol bevat zal je altijd een klein beetje onderhoud moeten blijven doen. Maar waarom meer doen dan nodig? Daarom hier 6 tips voor het realiseren van een onderhoudsvrije tuin.

Is bestrating echt onderhoudsvrij?

Misschien is wel het eerste wat je geroepen hebt over de tuin toen je je huis kocht of huurde dat je hem het liefst helemaal wilde bestraten. Al die begroeiing eruit, dat scheelt weer onderhoud. Wel, aan bestrating heb je ook onderhoud, omdat er diep wortelend onkruid tussendoor groeit. Tenzij je kiest voor bestrating die ingevoegd kan worden. Maar dan krijg je alsnog te maken met algen en mos, en al wat er op waait of dwarrelt dat je moet verwijderen. Bestraten is dus niet per se de meest onderhoudsvrije optie.

Dan maar grind storten?

Grind storten is een alternatief voor bestraten, maar je moet het niet zomaar doen. Anders ben je alsnog onkruid aan het plukken die tussen de stenen door groeit. Om dit te voorkomen kun je voor het storten van het grind een onderlaag plaatsen die onkruid weert, bijvoorbeeld grindmatten. Het voordeel hiervan is dat het grind naar mate je er vaker overheen loopt steeds steviger vast gaat zitten, tot een punt waarop het eigenlijk net bestrating is. Wil je dit niet, dan kun je onder het grind ook een laag boomschors of schelpen aanbrengen.

Stenen tuinmeubelen kunnen het hele jaar door blijven staan.

Een beetje groen is nog wel te doen

Zonder groen wordt je tuin toch wel een beetje doods. Daarom kun je ook kiezen voor wat beplanting die onderhoudsarm is. Eén keer snoeien per jaar is toch nog wel te doen? Kies je voor zogenaamde ‘bodembedekkers’, planten die laag blijven en breeduit groeien, dan heb je de ruimte snel bedekt met een plant die weinig onderhoud behoeft. Een bijkomend voordeel is dat je daar dan ook geen last meer hebt van onkruid, want dat groeit alleen daar waar geen planten zijn. Siergras is ook nog een goede optie. Ook dat hoef je maar één keer per jaar te snoeien. Wat je ook doet, zorg er in ieder geval voor dat je niet te veel verschillende soorten beplanting overhoudt, want anders moet je voor iedere plant reken houden met een bepaalde onderhoudsbehoefte.

Wel groen, niet snoeien

Er is ook nog een optie voor als je wel van de kleur groen houdt, maar echt niet van plan bent om ook maar iets te gaan snoeien: kunstgras. Dat groeit niet, er komt geen onkruid tussen en het ziet er in de winter hetzelfde uit als in de zomer. Het ene gras is het andere niet, dus doe wat onderzoek naar verschillende soorten en toepassingen van kunstgras bij Topkunstgras.nl

Hoe kun je de buren het beste verstoppen?

Natuurlijk wil je privacy in jouw tuin. Het is niet de bedoeling dat de buren over of door de erfafscheiding door kunnen kijken. Dat kun je oplossen met een mooie, groene haag, maar dan ben je het hele jaar aan het snoeien en dat was nou precies wat je niet wilde. Kies daarom voor een mooie, dichte erfscheiding van hardhout. Dat is een materiaal dat weinig onderhoud nodig heeft. Het kost wat meer, maar het gaat ook lang mee. Een stenen schutting is ook mogelijk, maar nog duurder.

Slim zijn met de verdere aankleding

Met wat grind of bestrating, beperkte beplanting en een hardhouten schutting zit je laat op de zomeravond nog in het donker op de grond. Er moet dus nog wat aankleding komen. Als je voor traditionele verlichting gaat, moet je in veel gevallen stroom aanleggen. Dat is eigenlijk al meer werk dan welkom is. Gelukkig zijn er ook lampen die op zonne-energie werken. Deze hangen overdag zonlicht te verzamelen, en wanneer jij dan laat op de avond met een biertje of een wijntje buiten wilt zitten, doen ze hun werk zonder dat jij voor stroom hebt moeten zorgen. Met dat geregeld moet je ook nog voor meubels zorgen, je wilt immers ergens op kunnen zitten. Je hebt natuurlijk ook geen zin om je meubels te moeten verplaatsen bij minder weer. Kies daarom niet voor houten of plastic meubels, maar voor tuinmeubels die het hele jaar door buiten kunnen blijven staan. Bijvoorbeeld van metaal of steen. Die kunnen immers net zo koud worden als jouw hart voor tuinieren. En trouwens, vergeet de barbecue niet.

Leave a Response