Veel keuze is niet per se altijd iets goeds voor jou als klant. Natuurlijk wil je voordelen en nadelen kunnen afwegen tussen verschillende producten, maar als je door de bomen het bos niet meer ziet wordt een goede keuze maken lastig. Hier kun je ook tegenaan lopen wanneer je nieuwe speakers wilt kopen. Er zijn zoveel verschillende types dat je vooral eerst goed moet weten wat er nu eigenlijk het meest passend is voor jou. Daarom hier 6 tips van zaken die je kunt overwegen voordat je nieuwe speakers aanschaft.
Grote speakers of kleine speakers
Helaas is het in de regel zo dat hoe groter de speaker is, hoe beter het geluid zal zijn. Geluid heeft ruimte nodig en dat begint bij de speaker en hoeveel lucht deze in beweging kan krijgen. Daarom kun je er niet omheen dat vloerluidsprekers – speakers die zo groot zijn dat ze op de grond moeten staan – je het beste geluid gaan geven. Deze hebben doorgaans een aparte baseenheid, iets waar in kleinere speakers geen ruimte voor is. Ook de lage tonen worden hierdoor hoorbaar én voelbaar. Wordt de bas té voelbaar, zet je luidspreker dan een stukje van de muur af.
Het is niet zo dat vloerluidsprekers alleen tot hun recht komen bij een enorme muziekinstallatie of versterker. Het vermogen van deze aansturende installatie is wel degelijk een factor, maar dat betekent niet in de regel dat jouw huidige installatie of versterker niet al voldoende vermogen heeft om jouw favoriete muziek goed af te spelen.
Kleine ruimte, kleinere speakers, minder overlast
Wat je mee ook moet nemen bij je keuze voor het formaat de speakers, is de grootte van de ruimte waarin je deze gaat plaatsen. Naast het feit dat de speakers fysiek in de ruimte moeten passen, is het zo dat geluid in een kleine ruimte het geluid weer beter tot z’n recht komt uit een compacte speaker. Het is dus ook zeker niet zo dat je slechter geluid krijgt met een kleinere speaker wanneer je deze een ruimte gebruikt die daarvoor geschikt is. Woon je in een situatie waarin je rekening moet houden met de buren, dan zijn compacte speakers de vriendelijkere keuze. Deze veroorzaken niet de trillingen die vloerluidsprekers met zich meebrengen. Staat je niet blind op het wattage van de speakers, dat zegt lang niet alles over hoe het geluid klinkt. Kleinere speakers hebben doorgaans echt wel voldoende power.
Kleine luidsprekers, goed geluid
De naam zegt het al: het grote voordeel van compacte luidsprekers is dat ze… nou ja, compact zijn. Heel handig, want ze passen vaak in een kast, op een statief of aan de muur. Ze zijn geschikt voor de meeste kamers en bovendien klinken ze vaak erg goed voor zo’n compact formaat.
Als je kamer niet groot genoeg is voor een paar vloerluidsprekers, dan is een paar goede compacte luidsprekers een uitstekend alternatief. De speakers hebben er natuurlijk niet zoveel ruimte en ze gaan vaak niet zo hard en diep als een paar vloerluidsprekers. Maar als je bijvoorbeeld in een appartement woont en niet zeker weet of je buren net zo gek zijn op een loodzware bas als jij, dan is een paar compacte luidsprekers waarschijnlijk een verstandige keuze.
Meer bas
Voordat je kleine speakers afschrijft omdat je vindt dat je niet genoeg bas hoort, moet je eerst iets proberen. Kun je de speakers dichter tegen de muur aan zetten? Zo ja, dan kun je op die manier voor meer bas zorgen. Is het dan nog niet voldoende, dan kun je een subwoofer toevoegen. Dat is een speaker die speciaal gemaakt is om bastonen te produceren. Deze zijn vaak compact en je hebt er slechts één van nodig. Kies je voor nieuwe speakers én een subwoofer, denk er dan aan dat de subwoofer de verantwoordelijkheid voor de lage tonen overneemt van de speakers en dat deze dus niet per se meer goed hoeven te zijn in het produceren van lage tonen. Ga je de speakers gebruiken voor een home-cinemasysteem, dan is een subwoofer eigenlijk onmisbaar voor het baskanaal van films.
Multiroom en draadloos
Wil je je muziek in meerdere ruimtes van je huis kunnen horen, dan kom je al snel uit op een draadloos systeem. Ten eerste wil je natuurlijk niet overal draden moeten trekken om het systeem op elkaar aan te sluiten, maar als je speakers dan toch draadloos zijn wil je zo ook draadloos kunnen bedienen. Met je smartphone, via de Wifi of Bluetooth. Let er goed op wanneer je speakers gaat toevoegen aan een draadloos systeem dat ze ook daadwerkelijk in staat zijn om samen te werken. Draadloze luidsprekersysteem van Sonos, Bluesound of HEOS by Denon bieden de mogelijkheid om te kunnen worden aangevuld met meer draadloze luidsprekers en streamers in je hele huis. Wat je ook kiest, staar je niet alleen blind op de feit dat het draadloos werkt, maar ook dat het geluid kwalitatief goed is. Anders koop je een kat in de zak.
Actief of passief
Heb je een versterker of muziekinstallatie waar je je nieuwe speakers op wilt aansluiten? Dan kies je voor passieve speakers die enkel geluid produceren wat ze door een externe bron aangeleverd krijgen. Daarbij kun je natuurlijk nog steeds kiezen voor draadloze speakers, mits het aansturende systeem dat ondersteunt. Maar er bestaan ook actieve speakers die een aparte muziekinstallatie met een versterker overbodig maken. Deze kunnen namelijk direct aangesloten worden op je TV of PC, of direct aangestuurd worden door je smartphone. Vaak bestaat een actieve luidsprekerset uit een actieve luidspreker met ingebouwde elektronica die je kunt aansluiten of je muziekbron, en een passieve speaker die al dan niet met een kabel gepaard wordt met de actieve speaker. Maar zoals je kunt zien bij de actieve speakers van MaxiAxi.com is het mogelijk om één losse actieve speaker aan te schaffen.