Reizen

7 dingen die je moet weten over de marifoon

Redactie MannenNieuws649 views
7 dingen die je moet weten over de marifoon

Een marifoon is een communicatiemiddel dat gebruikt wordt op boten en schepen. Het is een samentrekking van maritiem en portofoon en dan krijg je dus marifoon.

Het is een belangrijk veiligheidsmiddel aan boord, want je kan makkelijk contact leggen met andere schepen, sluismeesters, havenmeesters en verkeersposten. Dit middel vergroot de veiligheid op drukke vaarwegen.

Schepen moeten verplicht een marifoon hebben, behalve pleziervaartuigen die kleiner zijn dan 20 meter. In België is dit bijvoorbeeld 7 meter. Dus ga je verder dan Nederland en België? Zorg dan dat je de regels weet in dat gebied.

Deze 7 andere dingen moet je weten over de marifoon:

1. Je hebt een certificaat nodig

Als je een marifoon aan boord hebt, moet ten minste één persoon een basiscertificaat marifonie hebben. Naast het basiscertificaat zijn er ook nog andere certificaten die je kunt halen. Let er bij het aanschaffen van een marifoon op welk certificaat je nodig hebt.

2. Verplichte registratie

Registratie is verplicht als je gebruik maakt van een marifoon. De registratie kost jaarlijks tussen de 35 en 40 euro. Je moet de marifoon dus registeren bij het Agentschap Telecom. Je marifoon komt dan in het frequentiegebruikersregister.

3. Zendvermogen

Zendvermogen

Je marifoon heeft zendvermogen, dit kan op hoog en laag worden ingesteld. Op de Nederlandse binnenwateren moet je dit instellen op laag, dit is 1W. Door lage vermogens te gebruiken, worden storingen voorkomen. Als je alleen het basiscertificaat marifonie hebt, mag je alleen de marifoon gebruiken met een laag vermogen.

4. Zorg dat je punt 0 t/m 3 op orde hebt

Punt 0 was de grootte van de boot waarop een marifoon verplicht is. Heb je iets niet op orde? Dan riskeer je een boete van 85 tot 850 euro. Zorg dus dat je je verdiept in de regels voor het aanschaffen en gebruiken van een marifoon.

5. NAVO-spelaflabet

Het is mogelijk dat je moeilijke woorden of codes moet spellen. Dit doe je met het NAVO-spelalfabet. Elke letter heeft een eigen naam, zodat iedereen dezelfde communicatie gebruikt:

A = AlfaH = HotelO = OscarV = Victor
B = BravoI – IndiaP = PapaW = Whisky
C= CharlieJ – JuliettQ = QuebecX = X-ray
D = DeltaK = KiloR = RomeoY = Yankee
E = EchoL = LimaS = SierraZ = Zulu
F = FoxtrotM = MikeT = Tango 
G = GolfN = NovemberU = Uniform 

6. Er bestaat ook een handmarifoon

Of wel gewoon portofoon. Dit is een de ideale oplossing voor in de pleziervaart. Deze drijvende marifoons zijn klein en vaak goedkoper dan de ‘gewone’ marifoons. Een portofoon heeft een veel beperkter zend – en ontvangstbereik dan een marifoon, maar voor pleziervaart is dit geen probleem.

Ga je lange afstanden varen? Dan is de portofoon niet mogelijk, je moet dan een marifoon aanschaffen. Dit kan bijvoorbeeld op marifooncenter.nl.

7. Kies de juiste antenne bij de marifoon

Een antenne is een belangrijk onderdeel van de marifooninstallatie. Antennes zijn verkrijgbaar in veel verschillende soorten en lengtes. Op jachten en motorboten zie je vaak RVS antennes, omdat deze niet stuk gaan als je onder een brug door vaart.

Zeilboten gebruiken vaak een fiber antenne. Laat je informeren bij de aanschaf van een marifoon.

Leave a Response