Automotive

7 redenen om direct met je auto naar de garage te gaan

Dion975 views

Laten we eerlijk zijn: het geld groeit ons nog steeds niet op de rug. Daarom hebben we vaak ook een hekel aan het doen van uitgaven waar we niet echt iets ‘nieuws’ voor terugkrijgen. Autoschade is één van dat soort uitgaven die we het liefst voorkomen. Dat doen we natuurlijk door uit te kijken in het verkeer, maar je kunt natuurlijk meer schade aan je auto oplopen die wellicht niet direct zichtbaar is maar zeker wel gerepareerd moet worden. Daarom hier 7 redenen om direct met je auto naar de garage te gaan. Deze lijst word je aangeboden door Autovitel Autoservice Waalwijk.

Vreemde geur

Of je auto nu naar plastic, leer, een autoparfum of winden ruikt, jij weet hoe jouw auto hoort te ruiken. Neem je een vreemde geur waar in de auto zonder dat daar een aanwijsbare reden voor is buiten de auto, dan is dat alle reden om alert te zijn. Ruik je een brandstoflucht, dan is het waarschijnlijk dat er brandstof lekt. Dit zorgt voor brandgevaar en moet zo snel mogelijk gerepareerd worden. Ruik je een brandlucht (of schroeilucht), of neem je zelfs rook waar, dan is er waarschijnlijk ergens kortsluiting in de elektriek van de auto. Ook hier kan brandgevaar bij komen kijken.

Raar geluid

Maakt je auto een knetterend geluid, en wordt dit geluid harder naar mate je meer gas geeft, dan is het mogelijk dat je uitlaat kapot is. Dit is gevaarlijk, want door een lekke uitlaat kunnen uitlaatgassen in de auto binnendringen. Daarnaast kun je een bekeuring krijgen voor geluidsoverlast. Hoor je een zoemend of roffelend geluid dat van een wiel lijkt te komen, dan is de kans groot dat je versleten wiellagers hebt. Laat deze zo snel mogelijk vervangen voor je eigen veiligheid en die van anderen op de weg. Hoor je een naar, snerpend geluid wanneer de motor draait, dan kan er iets mis zijn met de V-snaar. Deze moet dan op spanning gezet worden of vervangen worden.

Deinend gevoel in bochten

Merk je een deinend gevoel in de auto wanneer je door een bocht gaat? Dit kan erop wijzen dat je schokdempers versleten zijn, of zelfs defect. Dit kan voor grote gevaren zorgen op de weg. Ga hiermee dus linea recta naar de garage.

De motor wordt te warm

Op de meeste dashboards kun je de temperatuur van de motor zien. Als deze te hoog wordt, heb je een probleem. Als de motor begint te roken al helemaal. Het is dan mogelijk dat je een lekkage in het koelsysteem van de motor hebt. Mogelijk lag er dan bij vertrek al een plasje koelvloeistof onder de auto. Als de motor niet voldoende gekoeld wordt, raakt hij oververhit en kan hij daardoor beschadigd raken. Ben je in de buurt van een garage, laat je auto dan een tijdje afkoelen en breng hem daarna meteen naar de garage toe.

Stuur gedraagt zich vreemd

Wees alert op vreemde dingen die je waarneemt met betrekking tot het stuur. Het kan zijn dat deze naar één kant trekt, of hevig begint te trillen. Dit betekent doorgaans een probleem met de wielen. Het kan zijn dat er wiel beschadigd is of dat er een band lek is. Maar het kan ook op schade aan de stuurinrichting duiden. Hier kun je echt niet mee doorrijden.

Wel oplopend toerental, weinig snelheidswinst

Je geeft gas en je toerental loopt gewoon op, maar toch voel je dat auto niet zo optrekt als je gewend bent. Dit wijst op een probleem met de koppeling. Het kan zijn dan deze opnieuw moet worden afgesteld. Maar het kan ook zijn dat de koppelingsplaten versleten zijn. In het laatste geval heb je met een prijzige reparatie te maken.

Autoruitschade

Een sterretje in je autoruit? Dat lijkt een klein ongemak waar weinig haast mee is geboden, of dat zelfs helemaal niet per se gerepareerd hoeft te worden. Dit is echter niet het geval. Door de beschadiging aan je ruit is het glas verzwakt, waardoor dat sterretje binnen afzienbare tijd kan uitgroeien tot een hele barst. Komt het zover, dan wordt het echt onveilig om nog in je auto te rijden. Dit terwijl een sterretje nog gerepareerd kan worden zodat hij niet verder uit kan groeien. Het is een kleine, niet al te prijzige reparatie die desalniettemin van groot belang is.

Voorkom problemen met je auto door goed onderhoud. Sla de grote en kleine beurt niet over en doe bijvoorbeeld de Autovitel-zomercheck.

Leave a Response