Je badkamer inrichten is een interessante klus. De badkamer is een bijzondere ruimte, omdat hij vrij moeilijk te verbouwen is. Als je het dan doet, dan moet het ook in een keer goed. Als je genoeg geld te spenderen hebt, is dat geen probleem. Je kunt dan gewoon alles kiezen wat je mooi vindt. Maar wat als je minder geld hebt? Dit zijn 7 tips om met een beperkt budget je badkamer in te richten.
1. Koop voordelige tegels in restpartijen
Is jouw badkamer niet zo groot? Kijk dan eens bij restpartijen voor een voordelig aanbod. Verkopers willen meestal graag van restpartijen af. Er zijn dan niet genoeg tegels om een gemiddelde badkamer mee te bekleden, waardoor ze erg goedkoop zijn. Ben je creatief, dan kun je ook meerdere restpartijen gebruiken en de tegels combineren voor een mooie en goedkope tegelvloer of -muur.
2. Schakel hulp in
Het betegelen van een badkamer is een flinke klus. Heb je nog geen ervaring bij het tegelen, dan moet je hulp hebben. Want als het misgaat, kunnen de reparaties behoorlijk duur zijn. Toch hoef je meestal niet meteen een professional te bellen. Je hebt vast kennissen, vrienden, familieleden of collega’s die handig zijn. Tegenover een etentje of een krat bier willen ze misschien wel helpen om jouw badkamer te betegelen. Wees vooral niet te ijdel om hulp te vragen, want dat is juist een van de grootste fouten van mannen bij het klussen.
3. Kies een douchecabine
Een douchecabine is de handigste en goedkoopste manier om een kant-en-klaar douchesysteem te komen. Je hebt dan meteen de wanden, deuren en de douche in een keer in huis. Vaak kun je een douchecabine gemakkelijk zelf installeren als hij op de plaats van de afvoer en de wateraanvoer goed op maat is. Een douchecabine bestellen is meestal een stuk goedkoper dan een bad installeren. Bovendien kan dit de waarde van je woning verhogen omdat het er meteen netjes uitziet.
4. Ga voor een losse wastafel en wandmeubel
Een compleet wandmeubel is meestal behoorlijk prijzig. Heb je op dit moment weinig geld, dan kies je beter voor een losse wastafel. Heb je echt geen geld, dan koop je er verder geen wandmeubel bij. Zorg ervoor dat je de wastafel precies op de standaard hoogte hangt. Heb je dan later wel genoeg budget voor een leuke en voordelige kast, dan kun je die er gewoon onder monteren.
5. Laat de leidingen op dezelfde plaats
Als je de hele boel opnieuw gaat betegelen, kun je de leidingen ook meteen verleggen als je dat wilt. Maar vaak heb je daar wel een professional voor nodig. Het is dus best duur om te doen. Is het niet echt nodig om de leidingen te verleggen? Houd ze dan liever op dezelfde plek. Dat scheelt je heel veel geld bij het inrichten van je badkamer. Je bent dan alleen wel gebonden aan de plaatsen van de aan- en afvoer voor je sanitair.
6. Een voordelige kast
In de badkamer is een kast voor de handdoeken en andere spulletjes erg handig. Maar je hoeft niet perse te gaan voor een dure badkamerkast. Wist je bijvoorbeeld dat de goedkope gelamineerde kasten het ook prima 3-5 jaar volhouden? Tegen die tijd heb je misschien wel genoeg budget om een speciale kast te kopen. En zo niet, dan ben je waarschijnlijk nog steeds goedkoper uit door af en toe de kast te vervangen.
7. Check tweedehandsjes
Op websites met tweedehands spullen vind je vaak verrassend mooie items. Dat gebeurt vooral als mensen verhuizen naar een woning waarin nog een goede badkamer zit die niet naar hun smaak is. Je kunt dan vaak heel goedkoop de badkamermeubels of sanitair overnemen als je zelf komt helpen met demonteren. Zij zijn blij dat ze er vanaf zijn en jij hebt een heel goedkope en mooie inrichting voor je badkamer.
Je badkamer inrichten hoeft niet perse de hoofdprijs te kosten. Vooral als je zorgt dat je de badkamer inricht zonder grote verbouwingen, hoeft het helemaal niet duur te zijn. Je kunt geld besparen door bepaalde uitgaven nog een poosje uit te stellen. Of je bespaart door op een goedkopere manier aan je spulletjes te komen, bijvoorbeeld bij een outlet of tweedehands. Zo kun je je badkamer op een goedkope manier inrichten met een beperkt budget.