Uiterlijk

7 Tips om overmatig zweten te voorkomen

Thom975 views

We zweten bijna allemaal wel eens, vaak tijdens het sporten of in ieder geval bij inspanning. Maar wanneer je last hebt van overmatig zweten kan dit echt een ramp voor je zijn. Wanneer je lekker op je fiets naar werk fietst is het niet prettig wanneer het zweet over je lichaam stroomt, of dat je constant klamme handen en zweetplekken onder je oksel hebt.

Gelukkig valt er genoeg te doen aan overmatig zweten. De hoeveelheid zweten verschilt sterk per persoon. Het is belangrijk om jezelf vooral niet te gaan vergelijken met andere mensen. Overmatig zweten kan aangeboren zijn, dit heet ‘hyperhidrosis’.

Probeer de 7 onderstaande tips eens uit en doe er je voordeel mee.

Stop met het innemen van cafeïne

Misschien hoort een bakkie koffie bij je ochtend routine. Je bent waarschijnlijk één van de vele die zonder de koffie de dag niet door komt. Toch is het aan te raden om te stoppen met het drinken van koffie of andere cafeïne houdende dranken wanneer je last hebt van overmatig zweten.

Cafeïne heeft namelijk een stimulerend effect op het centrale zenuwstelsel. Vervolgens zet het centrale zenuwstelsel de zweetklieren aan het werk. Ook zorgt warme koffie ervoor dat het lichaam opwarmt, door te zweten probeert het lichaam de warmte kwijt te raken.

Natuurlijk kun je wel koffie blijven drinken, los dit dan op door het drinken van bijvoorbeeld ijskoffie.

Probeer minder pittig te eten

Wanneer je vaak pittig eet kan dit ook een oorzaak zijn van overmatig zweten. Natuurlijk kun je af en toe wel wat sambal of pepertjes toevoegen aan je eten maar laat hem ook wat vaker staan. Net als cafeïne, werken pepers ook als neurotransmitter op onze hersenen. Dit komt door het stofje ‘capsaicin’. Door dit stofje denkt het lichaam dat het oververhit raakt en probeer ook nu weer het lichaam warmte kwijt te raken door de zweetklieren te activeren.

Draag goede kleding

Kleding houd ons warm. Een goede manier om minder te gaan zweten is om goed luchtdoorlatende kleding te dragen. Wat ook erg belangrijk is, is het materiaal wat je draagt. Sommige stoffen zijn wat warmer en minder luchtdoorlatend dan andere.

Je kunt bijvoorbeeld ondershirts van bamboe gaan dragen. Bamboe is stevig, zit comfortabel en is ook nog eens luchtdoorlatend.

Gebruik anti-transpirant

Een anti-transpirant deodorant is een goed middel om jezelf te beschermen tegen overmatig zweten. Een normale deodorant gaat enkel de zweetlucht tegen maar dan blijf je de zweetplekken houden. Een anti-transpirante deodorant beschermt je tegen de geur en brengt wat rust aan de zweetklieren waardoor je dus ook geen last zult hebben van zweetplekken.

Houd er wel rekening mee dat je het gebruik van anti-transpirant niet overdrijft. Het zweten is een natuurlijke reactie van het lichaam om warmte kwijt te raken. Wanneer je te veel anti-transpirant gebruikt belemmer je het lichaam dus ook bij het kwijtraken van warmte.

Gebruik bij voorkeur de anti-transpirant in de ochtend of ‘s nachts voor het slapen gaan.

Probeer eens koud te douche

Als je lekker warm gaat douche gaan de poriën open staan. Wanneer je dus koud doucht, gaan de poriën dicht. Dit betekent dat je minder snel gaat zweten. Maar er is nog een voordeel aan koud douchen. Je koelt het lichaam namelijk af, wanneer je lichaam afgekoeld is, zweet je dus ook een stuk minder.

Ontspan wat meer

Mensen met een stressvolle baan zullen het wel herkennen, het rennen en vliegen de hele dag door om alle taken voldaan te krijgen. Dit zorgt er dus voor dat je lichaam weer oververhit raakt, en dan ga je dus ook meer zweten. Probeer daarom wat meer te ontspannen. Ga regelmatig sporten, dit helpt het lichaam om stresshormonen te verminderen.

En zweten in de sportschool is heel normaal!

Ga eens naar de huisarts

Helpen alle bovenstaande tips nog steeds niet? Dan kan een bezoekje aan de huisarts absoluut geen kwaad. Het kan goed zijn dat er een simpele oorzaak is van jouw zweetprobleem. De huisarts kan dit beter onderzoeken en eventueel medicijnen voorschrijven.

Er bestaan medicijnen die zorgen dat de zweetklieren wat rustiger worden, dit zou je zweetprobleem op kunnen lossen.

Conclusie

Overmatig zweten is heel vervelend. Dit is een lichamelijk probleem maar kan ook zeker geestelijk in de weg zitten. Je bent misschien bang dat mensen je vinden stinken en hier kan je best onzeker van raken. Gelukkig zijn er genoeg oplossingen om van het overmatig zweten af te komen. Probeer eens wat minder koffie te drinken of pittig te eten. Daarnaast is het belangrijk om de juiste kleding te dragen.

Mocht dit nou allemaal nog niet helpen, kun je altijd nog terecht bij de huisarts.

Leave a Response