Automotive

7 zaken om op te letten wanneer je een tweedehands auto wilt aanschaffen

Dion1724 views
7 zaken om op te letten wanneer je een tweedehands auto wilt aanschaffen

Welke man houdt er nu niet van een gloednieuwe auto? De realiteit is echter dat we dat ons lang niet allemaal kunnen veroorloven. Je kunt jezelf natuurlijk ook afvragen of je dat wel moet willen, want zo gauw je een nieuwe auto van het terrein van de dealer af rijdt, wordt het een tweedehands auto en hij is een stuk minder waard. Daarom kan het vaak ook gewoon verstandiger om je geld te investeren in een goede tweedehands auto. Maar of je nu een Audi Q3 tweedehands wilt kopen of een Suzuki Alto, het is altijd van belang om de juiste vragen te stellen en op de juiste zaken te letten om te voorkomen dat je een kat in de zak koopt. We zetten een aantal belangrijke zaken op een rijtje.

Vergelijk om zeker te zijn dat het niet te mooi om waar te zijn is

Als het te mooi om waar te zijn lijkt, dan is het dat vaak ook en is er sprake van verborgen gebreken. Vergelijk daarom de vraagprijs van de auto die je op het oog hebt met andere tweedehands auto’s van hetzelfde model, bouwjaar of met hetzelfde aantal kilometers. Dat geeft je een indruk van wat een realistische prijs is.

Vergelijk identificatie verkoper met kentekenbewijs

Koop je een tweedehands auto van een particulier? Laat deze zich dan eerst identificeren. Controleer of de naam op het kentekenbewijs overeenkomt met die op het identiteitsbewijs. Zo niet, dan kun je met een gestolen auto te maken hebben.

Controleer chassisnummer

Als je toch het kentekenbewijs onder ogen hebt, controleer dan ook of het chassisnummer of voertuigidentificatienummer (VIN) overeenkomt. Je vindt dit nummer achter de voorruit of onder de motorkap. Is hiermee geknoeid, dan heb je zeer waarschijnlijk met een gestolen auto te maken.

Vraag om onderhoudsboekje

Niet iedere verkoper zal een onderhoudsboekje paraat hebben voor de wagen die hij of zij probeert te verkopen. Maar je kunt hier op z’n minst naar vragen, omdat je veel inzicht kan bieden in de staat van de auto. Overweeg goed als dit niet overlegd kan worden of je de aankoop wel moet doen.

Controleer de naden

Doe een uitgebreide check van de naden van de motorkap, de achterklep en de deuren. Deze horen recht te lopen. Als dat ergens niet het geval is, is dit een indicatie dat de auto in het verleden misschien autoschade heeft opgelopen. In dat geval kun je je afvragen wat er nog meer beschadigd is.

Zaken om op te letten wanneer je een tweedehands auto wilt aanschaffen

Check de koelvloeistof op olie

Het is altijd goed om een kijkje onder de motorkap te nemen. Wanneer je dit doet, moet je ook het koelvloeistofreservoir openen. Drijft daar olie in? Dan is er waarschijnlijk sprake van een lekke pakking in het motorblok. Het repareren hiervan kan je tussen de 600 en 1100 euro kosten. Dat moet je dus nog bij de prijs optellen.

Kijk ook na de proefrit onder de motorkap

Uiteraard maak je een proefrit in de auto. Als je daarvoor onder de motorkap hebt gekeken en niets raars gezien hebt, is het verstandig om dat na de proefrit nog eens te doen. Zie je dan bijvoorbeeld vettigheid of druppel aan de buitenkant van het motorblok? Dan lekt deze olie en heeft de verkoper hem voor jouw komst schoongemaakt.

Alle reden dus om je verstand er goed bij te houden wanneer je een tweedehands auto gaat kopen. Doe geen impulsaankopen en zorg dat je alles grondig naloopt voordat je veel geld uitgeeft!

Leave a Response