Lifestyle

8 tips voor de perfecte verzorging van jouw hond

Redactie MannenNieuws1128 views
Tips voor de perfecte hondenverzorging

Een hond is super gezellig om in huis te hebben. Heb je kinderen, dan kunnen zij niet alleen lekker spelen en knuffelen met de hond, maar leren ze ook verantwoordelijkheid door ervoor te zorgen. Ben je vaak alleen in huis, dan is een hond ook erg gezellig. Je hebt een goede vriend die blij is als je thuiskomt en aandacht voor hem hebt. Bovendien bezorgt een hond je heel wat lichaamsbeweging door alle wandelingen die je dagelijks maakt. Deze 8 tips helpen je bij de perfecte verzorging van jouw trouwe viervoeter.

1.      Vacht knippen of scheren

Een hond met een lange of krullerige vacht zal regelmatig moeten worden bijgeknipt of geschoren. Dit voorkomt grote klitten en het is prettig als het ’s zomers warm is. Je kunt je hond hiervoor naar een hondenkapsalon brengen, maar je kunt het zelf ook doen. Er zijn speciale scheerapparaten en scharen voor honden, waarmee je zelf de vacht kunt bijwerken.

2. Borstelen

Zelfs als je de vacht regelmatig bijwerkt met schaar of scheerapparaat is het borstelen van de vacht belangrijk. Ook kortharige honden houden hiervan! Met het borstelen haal je de losse haren uit de vacht van de hond en verzorg je de onderliggende huid door die te masseren. Zo zal je hond minder snel last krijgen van eczeem of andere nare huidproblemen. Bovendien kom je de haren veel minder tegen in je huis of in de auto.

3. De tanden van je hond

Een hond hoeft niet naar de tandarts, maar het is wel belangrijk het gebit in de gaten te houden. Honden die veel harde brokken eten en weinig extra’s snoepen hebben niet zo snel problemen. Echter, als je hond altijd vlees uit blik krijgt of vers vlees eet, is het goed om de tanden zelf regelmatig te poetsen. Laat het gebit van je hond sowieso regelmatig nakijken, zeker als hij ouder is dan 7 jaar!

4. Nagels en poten

De poten van je hond moeten regelmatig worden schoongemaakt, zeker als het modderig is. Ook honden kunnen namelijk een vorm van zwemmerseczeem tussen de tenen krijgen, wat heel vervelend kan zijn. Controleer daarbij meteen de nagels van de hond. Als je veel met de hond buiten bent, zullen de nagels vanzelf genoeg afslijten en ontstaan er geen problemen. Maar loopt je hond eigenlijk vooral op gras en bij jou in huis, dan kunnen de nagels te lang worden. Dan is het verstandig de nagels regelmatig bij de vijlen of te (laten) knippen.

5. Voer

De hond moet natuurlijk elke dag goed eten. Het meest ideale is een combinatie van vers vlees en brokken, maar ook alleen brokken zijn voldoende. Let wel even op met ‘goedkope’ merken: deze bevatten vaak meer granen, maïs en plantaardige producten. Aangezien honden echte vleeseters zijn, is voer met zoveel plantaardige bestanddelen niet goed. De hond kan daar niet de benodigde voedingsstoffen uit halen. Klik hier voor meer informatie over goed en goedkoop hondenvoer.

6. Water

Een hond moet eigenlijk altijd toegang hebben tot vers water. Daarom is het verstandig om te kiezen voor een grote drinkbak – ook voor een klein hondje. Ververs het water minimaal drie keer per dag, het liefst elke keer als je de hond voert. In de zomer is water nóg belangrijker en mag je hond echt niet zonder water komen te zitten.

7. Oren en ogen

De oren en ogen van de hond hebben even wat speciale aandacht nodig. Ze zijn relatief gevoelig voor infecties. Bovendien kunnen oormijten bij je hond heel wat pijn en ellende veroorzaken. Controleer dus regelmatig de oren van binnen en van buiten en houd in de gaten of de ogen niet gaan tranen.

8. Ontvlooien en ontwormen

Tenslotte moet je hond nog regelmatig ontwormd en ontvlooid worden. Vlooienmiddelen zijn meestal pipetjes om achter in de nek van je hond te gebruiken. Wormenmiddelen zijn meestal pillen of pasta’s die je door het voer kunt doen. Ongeacht of jouw hond wel of niet vaak met andere honden speelt: ook tijdens het uitlaten kan hij vlooien of wormen krijgen!

Een hond moet natuurlijk goed verzorgd worden. Heb je kinderen, dan kun je veel van deze taken door hen laten doen. Zo vinden kleine kindjes het helemaal fantastisch om de hond te mogen borstelen (al kan het wel verstandig zijn om het later nog even zelf te doen). Ook als je in je eentje voor je hond zorgt, is het fijn als je hond mooi en gezond is. Met deze 8 tips zal jouw hond er altijd prachtig uitzien!

 

Leave a Response