Sport

8 toffe watersportactiviteiten

Dion1135 views
Wij mannen gaan de adrenaline niet uit de weg.

Wij mannen houden van activiteit en adrenaline. Racen is genieten, keihard losgaan op de mountainbike of wielrenfiets geeft ons voldoening en een uitdaging gaan we zeker niet uit de weg. Overgeleverd zijn aan de grillen van de natuur is een extra rauwe belevenis die het nog een stukje spannender maakt. Op het water ben je onder andere overgeleverd aan de wind en de stroming, en daar valt dan ook hoop adrenaline op te wekken. Dus schaf een wetsuit voor mannen aan en begin aan een of meerdere van de volgende 8 toffe watersporten?

1. Windsurfen

Windsurfen is een klassieke watersport waarvan het beeld iedereen wel voor ogen staat. Het is een oefening in balans, techniek en inschattingsvermogen. Het is niet iets wat je zomaar onder de knie hebt, maar wanneer je het onder de knie hebt kunnen de golven je niet hoog genoeg zijn. Boek je ticket naar surfhoofdstad Australië maar alvast!

2. Wakeboarden

Wakeboarden wordt in Nederland steeds meer beoefend. Het is een combinatie van surfen en snowboarden. Je glijdt over het water op een plank die lijkt op een snowboard, met een soort schoenen erop waar je de voeten in plaatst. Vervolgens wordt je met een lijn vooruit getrokken door een boot, of in sommige gevallen een kabelbaan. Het vergt wat oefening en zeker ook durf, maar als je het onder de knie hebt krijg er wel een ongelofelijke kick van.

3. Kitesurfen

Kitesurfen staat ook wel bekend als kiteboarden en is ontzettend populair op het moment. Een reden hiervoor is dat het net even iets harder gaat dan gewoon surfen. Daardoor is het ook niet zonder gevaar, maar daarvoor gaan we natuurlijk niet uit de weg als mannen. Voortgestuwd niet door wind in een zeil maar een vlieger hoger in de lucht kun je snelheden van zestig kilometer per uur halen en sprongen van tien meter maken. Het schijnt ook nog eens niet al te moeilijk te zijn om te leren. Gaan, dus!

4. Catamaranzeilen

Catamaranzeilen is een hele anders ervaring dan het klassieke zeilen. Er is maar geringe waterweerstand en de deining van het water is altijd te voelen. De catamaran klieft licht door het water en kan een hoge snelheid bereiken, waardoor je je de Max Verstappen van het zeilen voelt. Je hangt aan de trapeze en voelt je het water opspatten en de wind tegen je hele lichaam. Het mooie is dat je er niet veel kracht voor nodig hebt.

In een raft ben je overgelaten aan de grillen van de natuur.

5. Suppen

Suppen, wat staat voor Stand Up Paddling, is niet per se een watersport vol spanning. Maar het is wel een watersport die je een beetje de sensatie geeft van lopen op het water en je vol blootstelt aan de wind en de deining van het water. Het is een kruising tussen kajakken en surfen, waarbij je op een plank staat en je met één peddel voortbeweegt over het water. Het is een uitstekende manier om vanaf het water bijvoorbeeld de Biesbos in al zijn schoonheid te ervaren. Daarbij is het een goede oefening in evenwicht en een activiteit waarbij je daadwerkelijk in beweging moet komen.

6. Kajakken

Kajakken heeft misschien niet het spannendste imago, maar dat komt wellicht omdat mensen de associatie hebben met het wat tammere kanoën. In een kajak ben je één met je boot, de kajak dus. Je peddelt zelf met een peddel die aan beide kanten van de boot ingezet kan worden. De uitdaging bij kajakken zit hem in het bedwingen van wilde rivieren met rotsige bodems. Het gevecht met de kracht van de natuur is een onbetwiste bron van adrenaline.

7. Duiken

Duiken is een echte natuurbelevenis. Onder water zie je een wereld die je anders niet zou kunnen ervaren, en dat is een bijzonder gevoel en een ervaring die je niet snel vergeet. Vooral daar waar er kleurrijke wereld schuilgaat onder het oppervlak, met prachtige koraalriffen en de meest schitterende waterdieren, is duiken absoluut de moeite waard. Je moet er een brevet voor halen en opgetuigd worden voordat je er aan mag beginnen, maar dat is een mooie herinnering aan het feit dat er onder water andere wetten gelden. Ook dat wil je natuurlijk graag eens meemaken.

8. Raften

Raften is één van de grootste adrenalineshots die je op het water kunt krijgen. In een rubberen boot ga je wilde rivieren vol rotsen en watervalletjes af terwijl je je met het leven vastklampt aan de boot. Raften is in de regel een groepsactiviteit, waarbij een ervaren rafter de boot bestuurt. Je legt je lot dus zowel in de handen van een ervaringsdeskundige als in die van het kolkende water van de rivier. Het kan letterlijke alle kanten op gaan, en dat is nu juist wat raften zo ontzettend gaaf maakt.

Leave a Response