Uncategorized

9 Redenen waarom bier beter is dan wijn

David2297 views

Vrouwen proberen ons mannen al sinds jaar en dag te overtuigen van het fabeltje dat wijn beter is dan bier. Wij weten gelukkig wel beter. Bier heeft niet voor niets de kleur van goud: het is het beste drankje dat er is.

De Nederlandse taal kent twee bekende spreekwoorden over bier en wijn:

“Wijn na bier geeft plezier” en “Bier na wijn geeft venijn”. We mogen blij zijn dat Donald Trump dit niet weet, want die zou ongetwijfeld een tweet de wereld inslingeren dat dit “VERY UNFAIR” is. Wij pleiten dan ook voor een verandering in de spreekwoorden naar het volgende:

“Wijn na wijn geeft venijn” en “Bier na bier geeft plezier”. Om dit voorstel kracht bij te zetten hebben we nog een paar punten waarom bier toch echter beter is dan wijn.

1. Eindeloze keuze voor weinig geld

Oké, er is een groot scala aan verschillende wijnen, maar hoeveel betaal je voor een goede wijn? Juist, aardig wat. Zeker in een tijd waarin speciaalbiertjes steeds hipper worden heb je eindeloze keuze uit verschillende biertjes.

Of je nou gaat voor een authentiek Belgisch biertje of een experimentele uit de Verenigde Staten, je betaalt er nooit meer voor dan een paar euro. Bovendien zijn de verschillen in smaak groter dan bij wijn, zodat je altijd kunt afwisselen.

2. Je kunt bier snel drinken als je dat wilt

Heb je dorst of gewoon zin om snel te drinken, dan kan dat uitstekend met een gemiddeld biertje. Bij wijn ligt dat toch net wat anders. Natuurlijk, er zijn genoeg vrouwen die wel eens een wijntje adten, maar dat is toch een andere ervaring dan een vaasje achterover tikken.

Waarom sippen aan je wijntje als je ook een grote slok bier kunt nemen?

3. Bier is gezonder (soort van)

Een gemiddeld biertje bevat niet alleen hop en verschillende granen, maar ook vitamine B, enkele anti-oxidanten en silicium, wat je botten sterker maakt. Oké, het valt niet te ontkennen dat bier toch met name een dikmaker is en alcohol nooit echt gezond genoemd kan worden, maar toch is dit een argument voor bier.

Dat wijn ook bepaalde ingrediënten heeft die in zekere zin gezond zijn, negeren we.

4. Bier is ouder

Bier is tijdloos. Nog een stuk tijdlozer dan wijn. De eerste aanwijzingen van wijndrinkende medemensen zijn ongeveer 7000 jaar oud. Toegegeven, dat is niet verkeerd. Vergeleken met bier is het echter beginnerswerk.

De eerste aanwijzingen van bier dateren van 14000 jaar geleden. Ook de Oude Egyptenaren brouwden waarschijnlijk al bier, en we weten allemaal dat de Oude Egyptenaren één van de meest geavanceerde, slimme samenlevingen van de Oudheid hadden.

5. Je combineert bier eenvoudiger met eten

Wijn kun je combineren met eten, maar bier ook. Vraag het de experts en ze zullen het ongeacht persoonlijke voorkeur over één ding eens zijn: een bijzonder biertje combineren met eten is eenvoudiger dan wijn combineren met eten.

De kans dat je de mist in gaat is met wijn dus een stuk groter.

6. Je kunt bier uit de fles drinken

Goed, je kunt wijn ook direct uit de fles drinken, maar als je er niet als zwerver of tokkie uit wilt zien, doe je dat waarschijnlijk niet. Met bier ligt dat heel anders. Bier uit het flesje is makkelijk en in sommige kringen zelfs meer geaccepteerd dan drinken uit een glas.

Niet alleen is dat praktisch als je met veel mensen samen drinkt en weinig glazen hebt, het scheelt ook nog eens schoonmaken. Als je een vaatwasmachine hebt is dat schoonmaken misschien weinig werk, maar dan bespaar je in elk geval nog wat energie door direct uit het bierflesje te drinken.

7. Bier is beter voor je nieren

Alcohol is niet bepaald goed voor je lever of nieren, maar bier is net wat beter dan wijn. De reden hiervoor is dat bier meer water bevat en dus meer verdunde alcohol heeft dan wijn. Ook remt de hop in bier de afgifte van calcium door je lichaam. Calcium kan nierstenen veroorzaken.

8. Het is makkelijker om een goed biertje te vinden

Een goed biertje vinden is over het algemeen makkelijker (en goedkoper) dan het vinden van een goede wijn. Zeker nu speciaalbiertjes steeds populairder worden heb je overal waar je bent wel de keuze uit diverse biertjes. Het is met bier een stuk eenvoudiger om (goedkoop) verschillende biertjes te testen en een goede te ontdekken.

Met wijn is dat toch wat minder makkelijk. Lang niet alle wijnen zijn goed, terwijl bier over het algemeen minimaal drinkbaar is en op zijn beste simpelweg verrukkelijk.

9. Wijn is maar elitair

Oké, wijn wordt overal wel gedronken, maar zeker rode wijn heeft soms nog wel eens een elitair karakter. In de grachtengordel drinken ze allemaal wijn en zijn het zogenaamd allemaal experts die het rode goedje omschrijven als ‘koppig’ of ‘bijdehand’. Als ik dit soort termen hoor in combinatie met een drankje, moet ik altijd een beetje binnensmonds kotsen.

Bij bier is dat anders. Zelfs de grootste bierexperts zijn geen snobberige betweters: de sfeer blijft relax. Daar wil je toch veel liever mee geassocieerd worden?

 

Leave a Response