Gadgets

Afkicken van je smartphone: zo doe je dat

Redactie MannenNieuws1012 views
Smartphone gebruik

Volgens SIDN gebruikte de gemiddelde Nederlander z’n smartphone in 2016 zo’n 40 uur per maand om te internetten. Dat gemiddelde is ondertussen gestegen tot wel 61 uur. Met z’n allen raken we dus steeds wat meer verslaafd aan onze smartphone en doen daarmee bij voorkeur aan Facebooken, online shoppen en andere dingen in de Google browser. Daartegenover staat wel dat zo’n 80 % van de Nederlanders weleens een internet loze dag inlast. Logisch, want op een gegeven moment word je toch ook wel een beetje ‘moe’ van die smartphone. Dat continu checken van je telefoon kan invloed hebben op sociale contacten, je slaappatroon en je dagelijkse bezigheden. Wil je van je ‘verslaving’ af? Hieronder vind je een aantal tips voor het afkicken van je smartphone.

Your Hour

Your Hour is een app die je bewustmaakt van de tijd die je spendeert op je smartphone. Daarnaast houdt het de tijd bij die je besteedt aan iedere individuele app. Stel een limiet voor jezelf in en kijk of je onder deze maximale tijd kunt blijven. Deze app houdt alle statistieken voor je bij. Ga je over de tijd heen? Dan kun je de apps alsnog gebruiken, maar wordt het balkje waarin de tijd wordt bijgehouden rood. Wie een iPhone heeft en beschikt over de latere updates, krijgt standaard inzicht in de schermtijd. Door beide opties word je je een stuk bewuster van de tijd die je, toch vaak veelal, verdoet op je smartphone. Dit werkt confronterend en dat kan zorgen voor vermindering van gebruik. Zo heb je meer tijd voor je hobby’s en leuke bezigheden.

Pushberichten de deur uit

In je instellingen kun je notificaties per app uitzetten. Zo word je niet de hele dag door Facebook, Instagram en Gmail op de hoogte gehouden van elke gebeurtenis. Op deze manier word je minder vaak getriggerd om steeds je apps te checken.

WhatsApp-meldingen uit

Op welke app zit jij het meest? Grote kans dat WhatsApp op nummer één staat, of op z’n minst in de top 3. Zet de meldingen die je krijgt uit. Niet alleen het geluid, maar ook het rode, alarmerende rondje dat aangeeft dat je één of meerdere berichten hebt. Zet je deze optie uit? Dan word je minder vaak gewezen op de berichten en vrienden die wachten op antwoord. De drang om deze te beantwoorden neemt dan ook af. En zeg eerlijk: als iets écht niet kan wachten en belangrijk is, dan belt iemand je wel op. Toch? Laat dat gevoel altijd te moeten antwoorden dus los.

Verwijder social media

Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om bepaalde apps, zoals Facebook, Twitter en Instagram gewoon compleet van je telefoon te halen. Zelfs je mail kun je verwijderen. Je hoeft immers niet de hele dag bereikbaar te zijn, toch? E-mails kun je ook best op je werk of thuis lezen.

Internet uit

Je kunt al bovenstaande opties uitvoeren, maar je kunt ook gewoon een aantal uur per dag je internet uitzetten. Weet je dat je niks binnen kunt krijgen (en dat mensen dat eventueel kunnen zien), dan geeft dat soms een ontspannen gevoel. Je hoeft dan niet continu je smartphone te checken om te zien of je berichten hebt gemist. Of je neemt een abonnement zonder internetbundel, zodat je alleen gebruik kunt maken van het internet als er wifi is.

Laat weten dat je minder bereikbaar bent

Voordat je rigoureuze stappen neemt om je telefoongebruik te limiteren, is het goed om je vrienden en familie een heads-up te geven. Ze zijn waarschijnlijk van je gewend dat je overal snel op reageert en een plotselinge verandering zonder medeweten van je vrienden kan vervelende situaties opleveren. Laat iedereen dus weten dat ze je moeten bellen wanneer ze je nodig hebben. En laat ze weten dat je wat minder op je telefoon wilt gaan kijken. Dan maken zij zich ook geen zorgen als je niet binnen een paar minuten reageert. Dat klinkt extreem, maar zo reageren mensen tegenwoordig wel.

Stel doelen

In plaats van elke twee minuten je telefoon erbij te pakken, kun je ervoor kiezen om een of twee keer op een dag je mail te lezen en al je social media bij te werken. Dit zal je meer rust geven in je hoofd en je zult je beter kunnen focussen op andere bezigheden. Bedenk bij het kiezen van een tijd dat het beginnen en eindigen van je dag zonder telefoon zeer rustgevend is. Check dus niet je mail vlak voordat je gaat slapen, maar minstens een uur eerder.

Doe het samen

Ben je bang dat je voortaan als enige zonder telefoon aan tafel zit? Spreek dan met je familie af om alle telefoons tijdens het eten op een stapeltje te leggen. Degene die het eerst zijn telefoon pakt, moet een vooraf bedachte taak uitvoeren. En zit iedereen minder op z’n smartphone? Dan zijn er uiteindelijk ook minder berichten te beantwoorden. Zo kan het verbruik langzaam wat afnemen.

Leave a Response