Eten & DrinkenLifestyle

Afkoelen tijdens een hittegolf: 12 tips!

Jaro939 views
afkoelen-hittegolf-zon

De zomer is weer aangebroken en het is warm, heel warm. De eerste regionale hittegolf is een feit en de verwachting is dat de zomers de komende jaren alleen nog maar warmer worden in Nederland. Fijn natuurlijk als je de hele dag onder een parasol aan het strand ligt. Minder fijn wanneer je moet werken of thuiszit. Hoe kun je het beste afkoelen in de zomer? Wij hebben 12 handige tips op een rijtje gezet!

Houd je huis koel

Overdag is het natuurlijk hartstikke heet, maar wanneer jij de hele dag het huis open hebt staan, dan zul je ’s avonds en ’s nachts ook nog lopen te puffen van de hitte. Nu is de vraag natuurlijk hoe houd ik mijn huis koel? Je huis afkoelen kun je doen op verschillende manieren:

1 Lucht je huis niet overdag

Lucht je huis ’s ochtends en ’s avonds. Doe overdag de deuren zoveel mogelijk dicht. Zo voorkom je dat de warme lucht binnenkomt.

2 Houd de gordijnen dicht

Doe overdag wanneer de zon hoog staat alle gordijnen dicht. Anders zal je huis overdag zodanig opwarmen dat het ’s avonds niet meer afkoelt.

3 Gebruik een ventilator

Schaf een ventilator aan. Met behulp van bovenstaande tips voorkom je dat de warme lucht binnenkomt. Met behulp van een ventilator zorg je ervoor dat je de koude lucht naar je toe blaast. Dit werkt erg verfrissend en ideaal om een kamer af te koelen.

4 Planten om af te koelen

Het gebruik van airconditioning is hartstikke duur en bovendien erg slecht voor het milieu. Het plaatsen van planten kan echter ook zorgen voor verkoeling. Plaats planten in alle hoeken van de kamer en je zult zien dat je huis veel koeler is.

afkoelen-hittegolf

Lees ook: Egaal bruin worden in de zomer: 5 tips!

Hoe koel je jezelf af?

Wat doe je nu als je overdag de hele dag buiten bent en het is warmer dan dertig graden? Het is natuurlijk ook belangrijk om jezelf af te koelen tijdens een hittegolf. Hieronder een aantal tips:

5 Drink voldoende water

We weten allemaal dat je genoeg water moet drinken. Gemiddeld moet je zo’n anderhalve liter water per dag drinken. Als het buiten warm is, dan kun je beter nog meer water drinken. Zorg dat je minstens twee liter water drinkt op een warme dag.

6 Bescherm je hoofd

Een zonnesteek loop je eenvoudig op wanneer het boven de dertig graden is en de zon schijnt. Met name kalende mannen zijn gevoelig voor het oplopen van een zonnesteek. Je kunt dit voorkomen door een hoofddeksel te dragen.

7 Blijf uit de zon!

Veel mensen zijn gefascineerd door de zon en willen het liefst altijd in de zon zitten. Om bruin te worden of omdat de zonnestralen gewoon lekker aanvoelen. Ons advies? Niet doen! In de ochtend kan het natuurlijk wel, maar zodra het elf uur is, zal de zon al erg sterk zijn. Tussen elf en vijf kun je dus beter zoveel mogelijk in de schaduw blijven.

8 Neem een lauwe douche

Is het zo warm dat je het even niet meer trekt? Dan is de verleiding groot om een koude douche te nemen. Toch werkt het beter om een lauwe douche te namen wanneer het warm is. Door een koude douche vernauwen je bloedvaten namelijk en daardoor kan de warmte minder goed afgevoerd worden.

afkoelen-hittegolf-douche

Lees ook: Je lichaam goed verzorgen in de zomer: 6 tips!

9 Koel je voeten af

Een andere optie is het afkoelen van je voeten. Op je voeten (en je handen) zitten namelijk veel poriën. Via deze poriën kun je makkelijker warmte kwijtraken. Hoe doe je dit dan? Ga bijvoorbeeld met je voeten in een badje water zitten of houd je handen onder de koude kraan.

10 Beweeg minder

Normaal is het advies natuurlijk om meer te bewegen. Tijdens een hittegolf is dit wel anders. Het kan zelfs gevaarlijk zijn om te bewegen tijdens een hittegolf. Een uurtje trainen in de sportschool kan natuurlijk wel, daar is immers airconditioning. Ga alleen niet wielrennen, hardlopen of tennissen.

Wat te doen tegen een warme auto?

Is het buiten dertig graden en moet je lang reizen met de auto? Dan kijk je hier waarschijnlijk niet naar uit… Wanneer een auto in de zon staat of rijdt kan deze ontiegelijk warm worden. Hoe verkoel je nu een auto?

11 Airco aan en ramen dicht

Het gaat waarschijnlijk tegen je gevoel in, maar de beste manier om de auto te koelen is door de airco aan te zetten en alle ramen dicht te houden. Zo is je auto binnen no-time fris en koud.

12 Schaf zonneschermen aan

Zelfs met de airco aan, zal de zon in de auto schijnen. Dit wil je natuurlijk niet als het buiten warm is. Je kunt dit voorkomen door zonneschermen aan te schaffen. Deze zijn vaak niet duur en werken goed. Deze kun je met zuignappen bevestigen aan je ramen.

Zo, dit waren onze tips om af te koelen tijdens een hittegolf. Wat doe jij als je het warm hebt? Zijn we nog tips vergeten? Laat het ons weten in de reacties hieronder!

Jaro
Jaro is schrijver, Digital Nomad en eigenaar van de lifestyle blog Tipify. Hier vind je handige tips voor jongvolwassenen.

Leave a Response