Sport

Succesvolste Afrikaanse voetbalclubs

Tom van Pinxteren989 views
Afrikaanse voetbalclubs

Afrikaanse voetbalclubs komen maar zelden in het nieuws. De focus ligt vooral op clubs uit de Europese topcompetities. Toch telt het Afrikaanse continent een aantal grote namen. In dit artikel worden de succesvolste Afrikaanse voetbalclubs besproken. 

Afrikaanse voetbalclubs in de CAF Champions League

De grootste clubs presteren natuurlijk op het hoogste niveau. Daarom is de CAF Champions League een goeie graadmeter. Van 1964 tot en met 1996 werd de CAF-beker voor landskampioenen gespeeld. De Confederation Africaine de Football organiseerde een toernooi tussen de kampioenen van het continent. In 1996 werd het opgevolgd door de CAF Champions League. De clubs die het toernooi meerdere malen hebben gewonnen, kunnen tot de succesvolste voetbalclubs van Afrika worden gerekend.

Winnaars van de Afrikaanse Champions League

9 keerAl-Ahly
5 keerAl-Zamalek, TP Mazembe
4 keer Espérence de Tunis
3 keer Canon Yaoundé, Hafia Conakry, Raja Casablanca 
2 keerAsante Kotoko, Wydad Casablanca, ES Sétif, Enyimba  

Espérence de Tunis

Espérence de Tunis is een voetbalclub uit het noorden van Afrika. Het werd in 1919 opgericht en is gevestigd in Tunis. Espérance ontstond als verzet tegen de Franse kolonisten. De club is vernoemd naar het café waar de oprichters samenkwamen, Café de L’Esperance. De club werd maar liefst 30 keer kampioen van Tunesië. Ook wonnen ze 15 keer de beker. Verder wonnen ze dus vier keer de Afrikaanse Champions League. Dit maakt Espérence een van de grootste voetbalclubs van het Afrikaanse continent. 

TP Mazembe

TP Mazembe is een Congolese voetbalclub uit de stad Lubumbashi. Voorheen speelden ze onder de naam TP Englebert, vernoemd naar de sponsor. Ze werden in Congo 17 keer landskampioen en wonnen vijf keer de beker. Als TP Englebert pakten ze twee keer de Champions League en als TP Mazembe drie keer. Een bekende oud-speler is Dieumerci Mbokani. De aanvaller van Royal Antwerp werd twee keer topscoorder van de competitie in zijn tijd bij TP Mazembe.  

Al-Zamalek

 In 1911 werd in Gizeh de club Al-Zamalek opgericht. Het is een van de beste en meest succesvolste clubs uit Afrika. 12 keer werden ze kampioen van Egypte, 27 keer wonnen ze de beker en 5 maal de Afrikaanse Champions League. De bijnaam van Al-Zamalek is The White Knights, verwijzend naar het witte tenue. Een bekende speler van de club is Mido. De opvallende spits die in Nederland voor Ajax uitkwam. Ruud Krol heeft een periode als trainer gewerkt voor Al-Zamalek. Deze Egyptische club is een absolute grootmacht in het Afrikaanse voetbal, maar de club die de Afrikaanse Champions League nog vaker won is toevallig ook de aartsrivaal van Al-Zamalek.

Al-Ahly

Als je neger keer kampioen van Afrika wordt, dan mag je stellen dat je een van de grootste Afrikaanse voetbalclubs bent. Vier keer meer dan aartsrivaal Al-Zamalek. Ze werden 41 keer landskampioen en wonnen 36 keer de beker. In 2000 werd Al-Ahly door de Afrikaanse voetbalbond zelfs uitgeroepen tot ‘Afrikaanse club van de eeuw’. Oud-spelers die wij in Nederland wel kennen zijn Hossam Ghaly en Sherif Ekramy. Beiden speelden voor Feyenoord in het verleden. Voor voetbal in Afrika is Al-Ahly de absolute top.

Afrikaanse voetbalclubs mogen best wat meer aandacht krijgen. Er zitten ontzettend succesvolle ploegen tussen. Ook zijn er supportersgroepen waar ze in Europa van smullen. Wellicht dat een sportzender in Nederland ooit de Afrikaanse Champions League zal uitzenden. Wil je nog meer lezen over voetbal? Lees in het volgende artikel over de oudste voetbalclub van de Wereld.

Leave a Response