Eten & DrinkenSport

Afvallen door te vasten: werkt dit?

Jaro968 views
afvallen-door-vasten

Op het moment is de Ramadan bezig en vasten honderdduizenden Islamitische gelovige Nederlanders. Een maand lang wordt er gedurende de dag niets gegeten. Naast religieuze beweegredenen zijn er ook andere redenen waarom mensen vasten. Zo blijkt het nu dat je kunt afvallen door te vasten. Hoe werkt dit? En is het überhaupt mogelijk?

Afvallen door te vasten

Het klinkt logisch: wanneer je overdag niets eet, dan krijg je totaal gezien minder calorieën binnen en val je af. En je kunt ook zeker afvallen met vasten. Het heeft zelfs een naam: het vastendieet. Maar hoe gezond is dit eigenlijk voor je lichaam? En is het wel zo effectief?

Het vastendieet

Afvallen door te vasten heeft een naam, namelijk de ‘intermittend fasting’. Dit is de meest populaire manier van vasten om mee af te vallen. Het betekent niet dat je vast op de manier waarop Moslims dat doen tijdens de Ramadan, maar je vast over het algemeen met kortere intervallen.

Verschillende manieren om te vasten

Allereerst is het belangrijk om aandacht te schenken aan de verschillende manieren van intermittend fasting’. Wat zijn de meest populaire manieren?

De 16-8 methode

De eerste manier van vasten die we bespreken is de 16-8 methode. Hoe gaat deze manier van vasten? De essentie van de 16-8 methode is dat je dagelijks het ontbijt overslaat en je maaltijden verdeeld over een tijdbestek van 8 uur. Eet jij voor het eerst iets om 11 uur ’s ochtends? Dan is het de bedoeling dat je niets meer eet na 7 uur ’s avonds.

De 5:2 methode

Een andere manier van vasten is de 5:2 methode. Bij deze manier van vasten eet je vijf dagen per week normaal, maar op de overige twee dagen van de week eet je slechts 500 calorieën. Niet ‘echt’ vasten dus, maar meer het beperken van je calorie inname.

De eet-stop-eet methode

Bij deze manier van vasten eet je 1 keer per week een etmaal (24 uur) helemaal niets. Zo eet je bijvoorbeeld na de lunch helemaal niets voor een tijdsbestek van 24 uur. Dit is een erg intense manier van vasten!

Sapvasten

Een andere manier van vasten, die vooral onder de vrouwen erg populair is: sapvasten. Bij deze techniek vast je eigenlijk niet. Wat doe je dan wel? Je vervangt al het eten door sappen. Je hebt de term ‘detoxen’ vast weleens gehoord, dit komt eigenlijk op hetzelfde neer. Je drinkt als het ware twee liter vocht per dag, waarvan ten minste 1 liter uit groente- en fruitsap bestaat.

vasten-dieet

Lees ook: Afvallen terwijl je alcohol blijft drinken: kan dit wel?

Afvallen door vasten effectief bij overgewicht

Dit waren de populairste manieren om te vasten, maar hoe effectief is het eigenlijk? Dit verschilt natuurlijk per lichaam. Het is in ieder geval niet ongezond, zoals je in eerste instantie misschien wel dacht. Vasten is per definitie niet ongezond, aangezien iedereen eigenlijk ‘vast’. Of je moet terwijl je slaapt naar de koelkast lopen om te eten, maar dat is fysiek onmogelijk. Afvallen door te vasten is dus gezond en daarnaast ook nog eens erg effectief. Met name bij mannen met overwicht kan deze manier van afvallen snel resultaat geven. Wanneer je bepaalde periodes niets eet dan werkt je lichaam op een andere manier. Je insulineniveau gaat omlaag. Het gevolg? Je vetverbranding wordt gestimuleerd.

Niet zo eenvoudig voor sporters

Vasten en afvallen lijkt dus een gouden combinatie. Echter is deze manier van afvallen iets gecompliceerder voor sporters. Doordat je tijdens het vasten minder energie (en minder eiwitten) binnenkrijgt, gaat je lichaam eiwitten uit je spieren halen. Hierdoor zullen je spieren dus afnemen. Maar er is ook een tegengeluid: door het vasten verhogen je groeihormonen namelijk. Deze hormonen zijn verantwoordelijk voor de vetverbranding. Combineer je dit met een goed sportschema, dan kan dit dus wel bevorderlijk zijn voor de spiergroei. Het is wel zaak om goed te plannen. Ga bijvoorbeeld niet intensief sporten als je net een periode aan het vaten bent.

vasten-sporten

Lees ook: 5 tips om jezelf te motiveren voor de sportschool!

Overige gezondheidsvoordelen van vasten

Ok, je valt er dus vanaf, van vasten. Maar wat zijn de gezondheidsvoordelen van vasten?

– Een verhoogde weerstand

– Een verlaagde kans op diabetes

– Bescherming van je nieren

– verminderen van ontstekingen in het lichaam

– Verbeterde cel reparatie

Vastendieet

Kortom, vasten om af te vallen is zo gek nog niet. Zorg wel dat je je goed inleest als je het vastendieet volgt. Wanneer je namelijk intensief sport tijdens een periode van vasten, dan is dat niet goed voor je lichaam. Een aanrader: koop een vastendieet boek. In deze boeken staan specifieke schema’s waarmee je verantwoord kunt vasten én afvallen. Denk aan sportschema’s, maar ook een vastendieet dagmenu. Succes!

Jaro
Jaro is schrijver, Digital Nomad en eigenaar van de lifestyle blog Tipify. Hier vind je handige tips voor jongvolwassenen.

Leave a Response