Eten & Drinken

Afvallen terwijl je alcohol blijft drinken, kan dit?

Jaro958 views
afvallen en drinken

Alcohol en afvallen, twee dingen die niet goed samengaan. Afvallen door alcohol te laten staan is veel makkelijker dan afvallen terwijl je alcohol blijft drinken. Maar is het überhaupt mogelijk om af te vallen terwijl je toch blijft drinken? Dit goedje is ongezond, dat staat vast., Toch vinden veel mensen het maar al te lekker om af en toe een drankje te doen. Daarom hebben wij onderzoek gedaan en de feiten op een rijtje gezet!

Alcohol bevat ‘lege’ calorieën

Laten we maar gelijk beginnen met het bekendste gevolg van te veel alcohol drinken: het ontstaan van een bierbuik. Deze term is natuurlijk niet uit de lucht komen vallen. Alcohol heeft verschillende effecten op je lichaam. Zo droogt alcohol je lichaam uit (de oorzaak van een kater) en bevatten alcoholische dranken ‘lege’ calorieën. Wat zijn dit precies? Lege calorieën zijn als het ware calorieën die geen voedingsstoffen bevatten. Deze calorieën voegen dus niets toe aan je dieet. Wel dienen deze calorieën verbrandt te worden en je lichaam wil deze lege calorieën maar al te graag zo snel mogelijk verbranden. Gevolg? De voedzame calorieën die je tijdens het avondeten hebt binnengekregen blijven achter in je lichaam. Ook breekt je lever alcohol af tot azijnzuur. Dit azijnzuur is niet goed voor je lichaam. Je lichaam is zo gemaakt dat het dit azijnzuur als eerste uitscheidt. Pas daarna worden de belangrijke calorieën afgebroken. Dit zorgt ervoor dat deze calorieën sneller worden omgezet in vet.

Stoppen met alcohol afvallen

Wanneer je wilt afvallen is het dus een verstandige stap om te stoppen met drinken. Afvallen door alcohol te laten staan is effectiever en bovenal: gezonder! Wij zijn echter ook geen heiligen en snappen dat een drankje op zijn tijd best lekker is. Hieronder 4 tips om af te vallen én toch op zijn tijd een drankje te nuttigen:

Skip de snacks

Bij een drankje hoort… Juist, een hapje! Toch is het verstandiger om deze snacks voortaan te laten staan. Wanneer je door te drinken al die ‘lege’ calorieën binnenkrijgt, vul je het totale aantal calorieën met de snacks alleen maar aan. En zoals je hierboven kunt lezen, worden deze calorieën dus omgezet in vet. Probeer de bitterballen, patat, kapsalons en kebabschotels dus over te slaan!

Drink met mate

Het blijft zelden bij ‘een paar biertjes’. Naarmate de avond vordert komen er nog een paar biertjes bij en voor je het weet zit je al in de dubbele cijfers. Ons advies? Maak afspraken met jezelf en stel een limiet. Ook is het belangrijk om genoeg water te drinken wanneer je alcohol nuttigt!

Sla de shotjes over

Gezellig met zijn alle shotjes nemen! Leuk als je in je tienerjaren zit en je lichaam nog flexibel is. Minder leuk wanneer je richting de dertig gaat en een buikje begint te krijgen.  Shotjes zitten vol met suiker en je giet ze vaak als water naar binnen. Dit drankje kun je dus beter niet drinken wanneer je wilt afvallen!

Calorieën alcohol

Afvallen én blijven drinken (met mate!) kan dus zeker. Eén manier om deze combinatie succesvol uit te voeren is door de alcoholische versnaperingen met de meeste calorieën te laten staan. Elke gram pure alcohol bevat ongeveer 7 kcal (ter vergelijking: een gram vet bevat 9kcal en een gram eiwitten 4kcal). Dit zou dus betekenen dat twee drankjes met hetzelfde alcoholpercentage evenveel calorieën bevatten. Dit is niet helemaal waar. Het verschil zit hem in onder andere het suikergehalte van het drankje. Zo bevat een zoete witte wijn meer calorieën als een droge witte wijn. Hieronder een overzicht van de meest populaire drankjes en de calorieën:

Calorieën per glas wijn (150 ml)
Droge witte wijn: 101 kcal
Zoete witte wijn: 144 kcal
Rode wijn: 123 kcal
Rose wijn: 107 kcal

Calorieën per glas champagne of mousserende wijn (85ml)
Champagne: 57 kcal
Prosecco: 50 kcal

Calorieën per glas Bier (250 ml)
Gewoon bier, pils: 110 kcal
Bier, oud bruin: 90 kcal
Speciaalbiertje, zoals een La Chouffe: 241 kcal

Calorieën per glas sterke drank (35ml)
Whisky: 85 kcal
Rum: 80 kcal
Gin: 70 kcal
Likeur: 188 kcal
Wodka: 86 kcal

Calorieën per glas cocktail (250ml)
Manhattan: 164 kcal
Whiskey sour: 122 kcal
Margarita: 280 kcal
Gin-Tonic: 168 kcal
Caipirinha: 236 kcal

Zoals je kunt zien is de meest verstandige keuze een glas champagne. Dit kost echter een stuk meer als een glas bier (helaas). Een ander drankje dat weinig calorieën bevat is Prosecco, maar dit is uiteraard geen drankje met een echt mannelijk karakter. Maar goed, als je wilt blijven drinken én afvallen dan zul je toch keuzes moeten maken!

afvallen en drinken2

Lees ook: 5 goede voornemens voor mannen!

Maand geen alcohol afvallen

Dit allemaal gezegd te hebben, is elk lichaam anders. Elk lichaam reageert dus ook anders op alcohol. Misschien kun jij heel goed blijven drinken en afvallen, terwijl een andere man daar meer moeite mee heeft. Een goede manier om hierachter te komen is door een maand lang geen alcohol te drinken. Dit is voor sommige mannen waarschijnlijk een flinke opgave, maar dit is dé manier om erachter te komen hoe gevoelig jou lichaam is voor alcoholische dranken. Zo weet je gelijk welke impact het drinken heeft op jouw lichaam!

Jaro
Jaro is schrijver, Digital Nomad en eigenaar van de lifestyle blog Tipify. Hier vind je handige tips voor jongvolwassenen.

Leave a Response