Sport

Ajax tegen Juventus: zo verging het de Amsterdammers in het verleden!

Jaro762 views
ajax-juventus-champions-league

Ajax speelt volgende week de heenwedstrijd van de kwartfinales van de Champions League tegen Juventus. In de vorige ronde schakelde de Amsterdamse club op indrukwekkende wijze titelverdediger Real Madrid uit. De Spaanse ploeg is dit seizoen echter niet in goeden doen, in tegenstelling tot Juventus. De Italiaanse clubs staat stijf bovenaan in de Serie A en Juventus beschikt sinds vorige zomer over sterspeler Cristiano Ronaldo. Zal Ajax ook tegen Juventus kunnen stunten? Of zijn de Italianen een maandje te groot? Wij blikken terug op de wedstrijden die Ajax in het verleden tegen Juventus speelde!

Ajax in de Champions League

Dit seizoen verloopt voor Ajax in de Champions League bijzonder goed. Nadat de Amsterdammers twee kwalificatierondes doorkwamen, plaatsten zij zich voor de groepsfase. De loting was erg ongunstig. Met onder andere het grote Bayern München en Benfica, dachten de meeste mensen dat het game over zou zijn voor Ajax. De Nederlandse ploeg verraste echter en kwam ongeslagen de poulefase uit. Het plaatste zich voor de achtste finales en kwam daarin Real Madrid tegen. De eerste wedstrijd werd met 1-2 verloren, maar de return was een wedstrijd om nooit meer te vergeten. Ajax won met maar liefst 1-4 in Madrid onder toeziend oog van tienduizenden mensen in het stadion. Nu staat aankomende week de eerste wedstrijd van de kwartfinales te wachten en Juventus is de tegenstander. Op papier natuurlijk een verschrikkelijk moeilijke klus voor de Amsterdammers. Maar wat zeggen de cijfers uit het verleden?

ajax-juventus-champions-league-2

Lees ook: Dit zijn de 20 meest waardevolle Nederlandse voetballers!

Onderling resultaat Ajax tegen Juventus

Ajax speelde in totaal 12 wedstrijden tegen Juventus. Daarin maakte Ajax 9 doelpunten en kregen de Amsterdammers 15 doelpunten om de oren. Slechts 2 wedstrijden werden gewonnen, er werd 4 keer gelijk gespeeld en de Amsterdammers stapten 6 keer als verliezer van het veld af. In eerste instantie zijn dit dus geen hoopgevende cijfers. Met een winstpercentage van slechts 16,7% en een gemiddelde van 0,75 doelpunten per wedstrijd, ziet het er niet goed uit. Maar welke wedstrijden waren dit precies? We hebben de meest nostalgische wedstrijden onder elkaar gezet:

Europa Cup I , 1973, Ajax – Juventus 1-0

De eerste keer dat Ajax en Juventus tegen elkaar speelden was in 1973. Dit was gelijk een erg bijzondere wedstrijd. Op 30 mei dat jaar speelde Ajax namelijk de Europa Cup I finale tegen Juventus. De wedstrijd werd in Belgrado gespeeld en Ajax won! Dit betekende de 3efinale op rij voor de Ajacieden. Met Johan Cruijff als aanvoerder en Johnny Rep als enige doelpuntenmaker, zetten de Amsterdammers een knappe 1-0 overwinning neer. Dit betekende overigens ook voor Ajax de derde Europa Cup I op rij!

Champions League, 1996, Ajax – Juventus 1-1 (Juventus wint na strafschoppen)

In 1996 stonden de twee grootmachten wederom tegenover elkaar in de Champions League finale. Op 22 mei 2996 stonden de teams tegenover elkaar in het Olympisch stadion in Rome. Ditmaal werd er in de reguliere speeltijd gelijk gespeeld. 1-1 werd het met goals van Ravanelli en Litmanen. In de verlenging werd er niet meer gescoord en de strafschoppen werden beter genomen door de Italianen: 4-2. Deze nederlaag was extra zuur, aangezien er hevige geruchten waren over de toestand waarin de spelers van Juventus zich bevonden tijdens de wedstrijd. Zo vanuit verschillende hoeken gesuggereerd dat de spelers van Juventus tijdens de finale onder invloed van cocaïne waren. Ook Marc Overmars was (en is) hier heilig van overtuigd. Dit is echter nooit bewezen!

Champions League, 1997, Ajax – Juventus (1-2 1-4)

Een jaar later speelden de Amsterdammers weer tegen Juventus. Wederom in de Champions League, maar dit keer in de halve finale. In het tweeluik verloren de Amsterdammers kansloos en ze moesten dus het toernooi verlaten. Juventus verloor overigens dat jaar in de finale van Borussia Dortmund.

Hoe vaak heeft Ajax de Champions League gewonnen in het verleden?

Zoals je waarschijnlijk al weet heeft Ajax maar liefst 4x de Champions League gewonnen in het verleden. 3x in de jaren 70 (1972,1972,1973) en 1x in de jaren 90 (1995). De laatste keer dat de Amsterdammers er met de beker met de grote oren vandoor gingen was dus 14 jaar geleden. Vandaag de dag steekt het voetbal helaas anders in elkaar en is Ajax vrijwel kansloos. Geld speelt een grote rol in het hedendaagse voetbal en Nederlandse clubs kunnen het buitenlandse transfergeweld maar moeilijk bijbenen. Toch heeft Ajax dit jaar laten zien toch goed te kunnen voetballen en wie weet zit er meer in dan een kwartfinale plek. Heel Nederland hoopt natuurlijk dat de Amsterdammers nog een ronde verder komen. Maar goed, we zullen het zien!

ajax-juventus-champions-league-3

Denk jij dat Juventus een maatje te groot is? Of denk je dat Ajax ten koste van de Italianen de halve finale bereikt? Laat het ons weten in de reacties hieronder!

Jaro
Jaro is schrijver, Digital Nomad en eigenaar van de lifestyle blog Tipify. Hier vind je handige tips voor jongvolwassenen.

Leave a Response